Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tri dni osláv lídri zavŕšili na slovinsko-talianskej hranici

Jose Socrates, Janez Jansa, Jose Manuel Barroso a Franco Frattini
Jose Socrates, Janez Jansa, Jose Manuel Barroso a Franco Frattini (Zdroj: SITA)

SKOFIJE - Predstavitelia Európskej únie, Slovinska a Maďarska sa v sobotu v Skofije na taliansko-slovinskej hranici zúčastnili na poslednom, sobotňajšom kole osláv pri príležitosti vstupu deviatich nových krajín do schengenského priestoru. Posledná slávnosť ukončila tri dni osláv pozdĺž trasy bývalej železnej opony

. "Dnes sa deje niečo, o čom by sme pred 15 rokmi nemohli ani snívať: rúcajú sa fyzické hranice," vyhlásil pri tejto príležitosti slovinský premiér Janez Janša. "Pred dvadsiatimi rokmi na tejto hranici - ktorá bola vtedy ešte hranicou Juhoslávie - boli ľudia zastrelení, ak sa ju pokúsili ilegálne prekročiť," povedal Janša. "To bola Európa pred 20 rokmi, rozdelená Európa, veľká časť Európy bez prístupu k slobode," dodal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Podľa Barrosa je zrušenie pasových kontrol viac ako symbolom či politickým gestom, pretože má pre Európanov "konkrétny význam".

Niektoré z pôvodných krajín schengenského priestoru vyjadrovali obavy, že nové členské krajiny nebudú schopné zaistiť na hranici bezpečnosť, a taktiež sa obávajú prílevu kriminálnych živlov z Východu do západnej Európy. Taliansky minister vnútra Giuliano Amato ale v sobotu vyhlásil: "Dokážeme zabezpečiť, aby včerajšie otvorenie hraníc nepredstavovalo zníženie bezpečnosti, ale zvýšenie slobody." Portugalský premiér následne pogratuloval Taliansku a Slovinsku a zvolal: "Nech žije Európa!". Taktiež dodal, že si nedokáže predstaviť lepší spôsob zavŕšenia predsedníctva svojej krajiny.

Oslavám v Slovinsku predchádzalo v sobotu zhromaždenie v hraničnom trojuholníku Maďarska, Rakúska a Slovenska na hraničnom priechode Hegyeshalom - Nickelsdorf. Rozšírenie schengenského priestoru je pre Európu veľmi dôležitým momentom, vyhlásil pri tejto príležitosti Barroso a dodal, že sa teší na novú Európu spojenú v mieri, slobode a demokracii. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány uviedol, že hranice desaťročia rozdeľovali, ale teraz sa z tohto "územia nikoho" stáva pôda demokracie a slobody, ktorá už nebude rozdeľovať ale spájať. Slovenský premiér Robert Fico poďakoval za tento "nádherný vianočný darček pre všetkých obyvateľov Európy."

Slovinsko ako prvá krajina bývalej Juhoslávie, ktorá vstúpila do Európskej únie a eurozóny, bude odteraz kontrolovať aj 760-kilometrovú hranicu schengenského priestoru. V piatok o polnoci sa k 15 krajinám schengenského priestoru pridalo deväť nových krajín - Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. V rámci Európy sa tak bude môcť voľne pohybovať celkovo 400 miliónov ľudí z 24 krajín.

Pôvodnými signatármi Schengenskej dohody z roku 1985 boli Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Island, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko. Európska únia odhaduje, že náklady na rozšírenie schengenského priestoru, ktoré si vyžiadalo roky príprav, dosiahli približne miliardu eur, ktoré boli použité na zvýšenie bezpečnosti na vonkajších hraniciach zóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu