Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Barroso: Schengen zvýši bezpečnosť, niet sa čoho báť

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso

BRATISLAVA - Rozšírenie schengenu zvýši bezpečnosť Európy zlepšením policajnej spolupráce. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes z Bratislavy ubezpečil starých členov únie, že schengen by sa nerozšíril, ak by jeho noví členovia neposilnili ochranu vonkajších hraníc.

Bezpečnosť sveta nezaručujú len kontroly na hraniciach. "Tak jednoduché to nie je," uviedol Barroso. Vyzval tiež starých členov EÚ, ktoré stále obmedzujú pracovný trh nováčikom, aby tieto obmedzenia čo najskôr ukončili. Pozícia EK je jasná, na prechodné obdobie nie sú žiadne dôvody, zdôraznil šéf komisie.

Barroso je optimista aj pokiaľ ide o budúcnosť Slovenska a jeho vstup do eurozóny. Konečné hodnotenie ešte nie je, Slovensko ale plní postupne všetky úlohy. Rozšírenie schengenu nemá len symbolický význam, ale aj závažné praktické dôsledky. Ľuďom prinesie slobodu pohybu, zníži náklady na dopravu pre firmy a zvýši konkurencieschopnosť EÚ. Verí, že otvorenosť pomôže aj slovenskému hospodárskemu rastu. "Toto je skutočne veľký deň pre Európu."

Predseda vlády Portugalska José Sócrates, ktorý do konca mesiaca šéfuje EÚ, konštatoval, že s rozšírením schengenu by boli spokojní aj zakladatelia únie. Potvrdzuje to najlepšie na tomto spoločenstve - posilnenie slobody, demokracie, bezpečnosti a mieru.

"Oslavy rozšírenia schengenského priestoru boli fantastické," vyhlásil spokojný hostiteľ, slovenský premiér Robert Fico. Prekvapili ho zvlášť emotívne reakcie ľudí z oboch strán česko-slovenskej hranice. Garancia bezpečnosti východnej hranice EÚ s Ukrajinou je pre SR veľká zodpovednosť. Radi sme ju však na seba zobrali, pretože priniesla veľké bonusy.

Robert Fico po vyhláseniach na Úrade vlády SR pozval partnerov na večeru. V sobotu spolu s nimi a maďarským premiérom Ferencom Gyurcsányom oslávia rozšírenie schengenu v symbolickom hraničnom trojuholníku Maďarska, Rakúska a Slovenska.

Rozšírenie schengenského bezpečnostného priestoru bez vnútorných hraníc umožnila iniciatíva Portugalska, čo dnes ocenil aj Barroso, niekdajší portugalský premiér. V čase, keď sa väčšina starých členov snažila posunúť rozšírenie o niekoľko rokov pre technické problémy s bezpečnostným programom schengenským informačným systémom druhej generácie, Portugalsko bolo proti. Navrhlo prispôsobiť pôvodný systém a napojiť naň nových členov. Rozšírenie schengenu napokon stihlo dotiahnuť do konca svojho predsedníctva v EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu