Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Útok na tankery v Ománskom zálive: Šéf OSN žiada nezávislé vyšetrovanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/INSA)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok na nezávislé vyšetrovanie štvrtkových útokov na dva ropné tankery v Ománskom zálive. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je veľmi dôležité poznať pravdu a veľmi dôležité objasniť, kto je za to zodpovedný. Je zrejmé, že to možno urobiť len vtedy, ak existuje nezávislý subjekt, ktorý tieto skutočnosti overí," povedal Guterres novinárom. Podľa neho len Bezpečnostná rada OSN môže nariadiť vyšetrovanie zo strany OSN.

Spojené štáty obvinili z útokov Irán, ktorý to však odmietol. Guterres povedal, že je k dispozícii robiť prostredníka, ak s tým obe strany súhlasia. Dodal však, že "v súčasnosti nevidíme mechanizmus možného zavedenia dialógu".

Teherán a Washington tvrdia, že nemajú záujem o vojnu. I tak panujú obavy, že konflikt vypukne. Guterres vyhlásil, že svet si nemôže dovoliť konfrontáciu v Perzskom zálive, dodal Reuters.

Terčom útoku v blízkosti Hormuzského prielivu sa stali ropný tanker Kokuka Courageous, plaviaci sa pod vlajkou Panamy, a tanker Front Altair pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa regionálnych médií došlo na lodiach k explóziám a požiarom, pričom posádky museli evakuovať.

Útok na tankery v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/INSA, Twitter/FarsNewsInt)

Incident sa odohral mesiac po tom, ako boli terčmi útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov iné štyri tankery. Útoky len vystupňovali dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Perzskom zálive.

Predpovedajú chaos

V súvislosti s vyhrotenou situáciou po štvrtkovým útokoch na tankery v Hormuzskom prielive a zvyšujúcim sa tlakom USA na Irán slovinský denník Večer v sobotňajšom komentári predpovedá chaos na Blízkom východe - a tvrdí, že Irán nie je na vine. Denník podľa agentúry STA píše, že po všetkých obchodných vojnách, ktoré inicioval americký prezident Donald Trump, si svet teraz láme hlavu nad tým, či spustí skutočnú vojnu.

Večer poznamenáva, že americkí "majstri vojny" obrátili svoju pozornosť na Irán po zmiernení napätia so Severnou Kóreou. Píše, že hoci séria výbuchov na tankeroch zostáva neobjasnená, Trump, ako aj jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a minister zahraničných vecí Mike Pompeo, obaja nekompromisní jastrabi, už vedia, že na vine je iránsky režim.

"Je to presne tak, ako keď Bushova administratíva v roku 2003 'presne vedela', že režim irackého vodcu Saddáma Husajna má zbrane hromadného ničenia, a preto musí byť zničený. Ide však o to, že tieto zbrane či stopy po nich neboli nikdy nájdené," upozornil denník.

Útok na tankery v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Realisticky, Irán nie je hrozbou pre bezpečnosť na Blízkom východe - len pre Izrael, ktorého premiér Benjamin Netanjahu, ktorý nedokázal zostaviť vládu, stále hľadá vonkajších nepriateľov, aby ospravedlnil vlastné násilie... Pridajte Netanjahuov vplyv na Trumpa a Trumpove ambície a jeho popieranie Obamovho dedičstva a dostanete nebezpečný mix, ktorý môže uvrhnúť už i tak chaotický Blízky východ do ešte väčšieho chaosu. Irán bude tým najmenej vinným," uzatvára denník Večer.

Viac o téme: IránOmánAntónio GuterresTankery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu