Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diplomati EÚ vyzývajú po útokoch v Ománskom zálive na zdržanlivosť: Musíme zachovať pokoj

Útok na tankery v Ománskom zálive Zobraziť galériu (3)
Útok na tankery v Ománskom zálive (Zdroj: TASR/AP Photo/ISNA)

BRUDEL - Členské krajiny EÚ vyzvali v pondelok na opatrnosť pri pripisovaní viny za útoky na ropné tankery, ku ktorým došlo počas minulého týždňa v Perzskom zálive.

"Musíme hlavne zachovať pokoj," odkázal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Viacero ministrov zahraničných vecí v tejto súvislosti podporilo výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na nezávislé vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili dva tankery. Tento incident viedol k zvýšeniu napätia v oblasti Perzského zálivu a spôsobil aj prudké stúpanie cien ropy.

Americký prezident Donald Trump sa vyjadril, že za útokmi v Ománskom zálive stojí Irán. K tomuto názoru sa prikláňa aj Spojené kráľovstvo, avšak EÚ vyzýva na opatrnosť. To potvrdil aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, keď na otázky novinárov na túto tému upozornil, že sa treba opierať iba o fakty a vylúčiť rôzne dohady. 

Minister zahraničných vecí Miroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Je potrebné zachovať pokoj, rešpektovať medzinárodné právo a snažiť sa zamedziť ďalšej eskalácii situácie," vysvetlil Lajčák. Európska únia by podľa jeho slov mala dodržiavať svoje záväzky v súlade s medzinárodným právom a snažiť sa zistiť okolnosti, ktoré viedli k útokom na tankery. Zároveň odmietol spájať riešenie tejto otázky s inými, ktoré sa týkajú Iránu. "Ak by sme všetko dali do jedného balíka, bol by z toho veľký chaos," dodal.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas novinárom pripomenul, že EÚ pozná zistenia americkej a britskej spravodajskej služby, podľa ktorých je za útoky na tankery zodpovedný Irán. Ako však dodal, Únia tieto správy porovnáva so svojimi spravodajskými informáciami. "Myslím, že musíme postupovať veľmi, veľmi opatrne," zdôraznil Maas. V rovnakom duchu vystúpil aj šéf fínskej diplomacie Pekka Haavisto, ktorý chce, aby EÚ mala "úplné dôkazy" predtým, než dospeje k nejakému rozhodnutiu.

Heiko Maas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-Je/Pool Photo via AP)

Minister zahraničných vecí Luxemburska Jean Asselborn v tejto súvislosti varoval pred opakovaním diplomatických krokov z roku 2003, ktoré viedli k invázii do Iraku. "Som presvedčený, tak ako som bol aj pred 16 rokmi, že by sme nemali robiť tú chybu, že uveríme, že problémy na Blízkom východe môžeme vyriešiť so zbraňami," povedal.

Viac o téme: útok TankeryOmánsky záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu