Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rok 2019 ponúka nádherné vesmírne divadlo aj Slovákom: Už o pár hodín príde prvá perla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Nočná obloha ponúkne v roku 2019 niekoľko zaujímavých zážitkov. Okrem troch pravidelných meteorických rojov budú môcť záujemcovia pozorovať dve zatmenia Mesiaca alebo prechod Merkúru pred Slnkom.

Traja astronauti sa vrátili, neuveríte, čomu museli čeliť vo vesmíre

Hneď na začiatku roka bude k videniu meteorický roj Kvadrantidy, ktorý vyvrcholí v noci z 3. na 4. januára. Pri jeho sledovaní nebude vôbec rušiť Mesiac, tento rok by mali byť najlepšie pozorovacie podmienky do roku 2022. Najmä v ranných hodinách v piatok 4. januára by mohlo zažiariť až 80 meteorov za hodinu, uviedli už skôr ASÚ AV ČR a ČAS.

Noci okolo 13. augusta potom budú patriť najznámejšiemu roju Perzeidy a 14. decembra bude mať maximum ďalší roj Geminidy. V prvých týždňoch roka budú môcť ľudia vidieť na rannej oblohe pred východom Slnka veľmi jasný objekt - planétu Venušu v úlohe Zorničky. Po Slnku a Mesiaci je Venuša najjasnejším objektom na oblohe.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

V januári, konkrétne v pondelok 21. skoro ráno, bude tiež možné vidieť posledné úplné zatmenie Mesiaca v tejto dekáde. Potrvá hodinu a dve minúty.

Okrem toho tento rok bude k videniu tiež čiastočné zatmenie Mesiaca v noci zo 16. na 17. júla. Aj tento úkaz bude pozorovateľný v celom svojom priebehu. Planéta Merkúr prejde pred slnečným kotúčom 11. novembra popoludní. Takýto jav možno sledovať zhruba len trinásťkrát za storočie.

Viac o téme: VesmírMesiacZatmenieSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu