Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zeman si vyrobil trapas: Výrokom o jede potešil Rusov, potom prišiel veľký zvrat

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Ruskí predstavitelia privítali štvrtkový výrok českého prezidenta Miloša Zemana o výrobe nervovo paralytickej látky novičok v Česku. Podľa Moskvy Zemanove slová dokazujú, že Británia lživo obviňuje Rusko z vykonania útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

České úrady k informácii poskytnutej Zemanom zdôraznili, že v Česku sa podobné látky vyrábajú len v mikroskopickom množstve a že prezident hovoril o látke nesúcej iné označenie ako jed použitý v anglickom Salisbury.

„Je to ďalšia veľavravná ilustrácia neudržateľnej pozície, ktorú predviedlo vedenie Veľkej Británie," vyhlásil o Zemanových slovách hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho sa český prezident postaral o „ďalšie potvrdenie, že celý príbeh sa Skripaľovcmai je absolútna provokácia a hazard".

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová označila Zemanov výrok za vyvrátenie „táraniny vlády Theresa Mayovia o tom, že novičok sa akoby vyrábal iba v Rusku". Severoatlantická aliancia by podľa nej mala vysvetliť, prečo tajila informácie o novičoku v Česku. Podľa ruskej hovorkyne sa nakoniec ukáže, že kapacitu vyrábať novičok majú aj ďalšie členské štáty NATO.

Nové podozrenia voči Moskve vyvstalo potom, čo štátna agentúra RIA Novosti napísala, že sa likvidujú objekty laboratórií v Šichanoch na juhu Ruska, kde sa v 70. a 80. rokoch vyvíjali armádne jedy, vrátane novičoku. Podľa agentúry ale o zbúraní bolo rozhodnuté už po ukončení likvidácie ruského chemického arzenálu.

Britský denník The Daily Mail však vyjadril podozrenie, že sa v Šichanoch búra kvôli pripravovanej ceste medzinárodných inšpektorov z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorí vyšetrujú okolnosti otravy. „Načasovanie je obzvlášť cynické ... Ničenie laboratórií vyzerá ako priznanie viny," citoval denník názor britského odborníka na chemické zbrane Hamisha de Bretton-Gordona.

Prípad sprevádzaný vyhostením desiatok diplomatov z oboch strán prehĺbil roztržku medzi Ruskom a Západom. Moskva dlhodobo rázne odmieta britské tvrdenie, že útok zo začiatku marca je jej dielom.

České ministerstvo zahraničia dnes zdôraznilo, že Zeman hovoril o inej látke, než bola podľa Británia použitá pri útoku. Kým Zeman hovoril o nervovo paralytickej látke označovanej ako A230, ktorú pre účely testovania vlani vyrábal Vojenský výskumný ústav v Brne, v Salisbury boli Skripaľ podľa Londýna otrávený látkou A234.

Šéf OPCW Ahmet Üzümcü denníku The New York Times povedal, že podľa zistení jeho organizácie mohlo byť pri útoku použitých 50 až 100 gramov novičoku v kvapalnom skupenstve. Na laboratórne účely sa pritom vyrába rádovo nižšie množstvo, dodal.

Jeho vyjadrenie sa však vzápätí dočkalo spochybnenia, keď jeden z „otcov" novičoku povedal, že by také množstvo vyhladilo celé Salisbury. Sama OPCW neskôr uviedla, že množstvo použitého jedu nedokáže odhadnúť ani určiť a že by sa skôr dalo vyjadriť v miligramoch než v gramoch.

Podľa českého ministerstva obrany sú v ČR látky typu novičok syntetizované v rádoch mikrogramov kvôli protichemické obrane a sú likvidované po vykonaní testov.

Premiér Andrej Babiš dal najavo prekvapenie z toho, že sa tajné služby rozchádzajú v otázke prítomnosti novičoku v Česku. Kým vojenskí spravodajcovia podľa Zemana označili látku A230 za novičok, tí civilní sú podľa prezidenta opačného názoru. Babiš dodal, že bude po tajných službách chcieť vysvetlenie.

Viac o téme: Miloš ZemanNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu