Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ prvýkrát v histórii aktivovala článok 7: Slovná vojna medzi západom a východom

Demonštrácia proti reforme súdnictva vo Varšave. Zobraziť galériu (5)
Demonštrácia proti reforme súdnictva vo Varšave. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že navrhuje Rade EÚ (členské štáty), aby prijala rozhodnutie podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii. Komisia zdôraznila, že aj napriek jej opakovanému úsiliu, ktoré bolo už takmer dva roky zamerané na poľské orgány v rámci konštruktívneho dialógu o stave právneho štátu, dospela k záverom, že existuje riziko závažného porušenia zásad právneho štátu v Poľsku.

Článok č. 7, ktorý ešte Európska únia nepoužila v prípade žiadnej z členských krajín, je považovaný za extrémne tvrdý postih. Samotné konanie je podľa predpisov EÚ rozdelené do niekoľkých fáz. Po iniciovaní konania musí získať súhlas štyroch pätín členov EÚ (80 percent). Médiá aktiváciu článku 7 označujú ako "jadrovú zbraň" medzi možnými sankciami voči členským štátom EÚ, pretože môže viesť až k pozastaveniu hlasovacích práv v Rade EÚ.

Exekutíva EÚ vo svojom stanovisku pripomenula, že aktivácia článku 7 je zameraná na ochranu právneho štátu v Európe. S odkazom na Poľsko spresnila, že súdne reformy v tejto krajine dospeli do stavu, keď súdnictvo je pod politickou kontrolou vládnucej väčšiny. "Pri neexistencii nezávislosti súdov vznikajú vážne otázky týkajúce sa účinného uplatňovania práva EÚ, od ochrany investícií až po vzájomné uznávanie rozhodnutí v takých rozmanitých oblastiach, ako sú spory týkajúce sa starostlivosti o deti alebo vykonávanie európskych zatykačov," uvádza sa v správe eurokomisie.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Komisia zároveň vydala doplnkové (štvrté) odporúčanie týkajúce sa právneho štátu, v ktorom jasne stanovila kroky, ktoré môžu poľské orgány prijať na nápravu súčasnej situácie. Ak poľské orgány vykonajú odporúčané opatrenia, komisia je po dôkladnej konzultácii s Európskym parlamentom a Radou EÚ pripravená prehodnotiť svoj odôvodnený návrh.

Okrem toho sa EK rozhodla urobiť ďalší krok vo svojom konaní vo veci porušenia európskeho práva poľským zákonom o organizácii riadnych súdov - za porušenie práva EÚ, ktoré sa týka zákona o bežných súdoch a konkrétne režimu dôchodkov, - a zažalovala Poľsko na Súdnom dvore Európskej únie. Exekutíva EÚ aj napriek týmto bezprecedentným opatreniam uviedla, že zachováva svoju ponuku na konštruktívny dialóg s cieľom napraviť súčasnú situáciu v Poľsku.

Vo svojom odôvodnení v správe pre médiá eurokomisia pripomenula, že počas dvoch rokov poľské orgány prijali viac ako 13 zákonov, ktoré ovplyvňujú celú štruktúru justičného systému v Poľsku a majú vplyv na Ústavný súd, Najvyšší súd, všeobecné súdy, Národnú radu súdnictva, prokuratúru a Národnú školu súdnictva. Ich spoločným prvkom je, že výkonná a legislatívna moc umožňuje systematicky politicky zasahovať do zloženia, právomocí, správy a fungovania justície.

Prvý podpredseda Európskej komisie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP Photo/Virginia Mayo)

"Je na Poľsku, aby určilo svoj vlastný model justičného systému, ale malo by tak urobiť spôsobom, ktorý rešpektuje zásady právneho štátu; to si vyžaduje zachovanie nezávislosti súdnictva, rozdelenia právomocí a právnej istoty," uvádza sa v dokumente eurokomisie.

Obeťou je poľská demokracia

Strana európskych socialistov (PES) súhlasí so stredajším rozhodnutím Európskej komisie (EK) o aktivovaní článku 7 Zmluvy o EÚ proti Poľsku v reakcii na porušovanie zásad právneho štátu a zásad delenia výkonných, zákonodarných a súdnych právomocí zo strany poľskej vlády a poľského prezidenta.

Predseda PES Sergej Stanišev v stanovisku pre média uviedol, že európski socialisti sú presvedčení, že ide o primerané opatrenie, ktoré nasleduje po dlhom období upozorňovania zo strany Bruselu a nespolupráce poľských orgánov.

Stanišev pripomenul stanovisko prvého podpredsedu EK Fransa Timmermansa, ktorý viedol štruktúrovaný dialóg s poľskou vládou a podľa ktorého EÚ mala iba dve možnosti: vyhnúť sa konfrontácii a odložiť riešenie tohto problému na neurčito alebo ísť cestou konfrontácie a snažiť sa zachovať základné práva na teraz aj do budúcnosti v prospech občanov Poľska a v prospech všetkých ostatných európskych občanov.

"Oddelenie moci je jednou z najdôležitejších hodnôt EÚ. Je falošné tvrdiť, že novšie členské štáty EÚ sú cielene prenasledované Bruselom. Poľská vláda by sa mala prestať zobrazovať ako obeť - pravou obeťou je tu poľská demokracia," skonštatoval Stanišev.

Guy Verhofstadt
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

S výzvou na aktiváciu článku 7 Zmluvy o EÚ prišli už v utorok aj európski liberáli a demokrati (ALDE). Ich šéf Guy Verhofstadt vyzval exekutívu EÚ, aby sa postavila proti vláde, za ktorou stojí strana Právo a spravodlivosť (PiS) a ktorá koná úplne v rozpore s hodnotami EÚ a spochybňuje zásady právneho štátu.

Európsky parlament už v novembri prijal uznesenie, v ktorom žiadal aktiváciu článku 7, lebo poľská vláda pod taktovkou PiS pokračuje v spochybňovaní zásad právneho štátu a nezávislosti súdnictva. Maďarsko už naznačilo, že bude tento návrh bojkotovať.

Reformy to nezastaví

Poľsko bude pokračovať vo svojej reforme súdnictva aj napriek hroziacim sankciám zo strany EÚ. Vyhlásil to v stredu vo Varšave poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro. Poľský minister tým reagoval na rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá sa rozhodla aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy.

Minister Ziobro v reakcii na rozhodnutie Bruselu dodal, že ho prijíma "pokojne". "Je to politika, nie vláda zákona. Poľsko je právnym štátom, my musíme pokračovať v reforme súdnictva," zdôraznil Ziobro. Dodal, že Poľsko bude "významným členom EÚ, len ak bude mať dobre fungujúci justičný systém." 

Ziobro - ako jeden zo spoluautorov kontroverznej reorganizácie justičného systému v Poľsku - podľa agentúry AP vyhlásil, že niektoré jej ustanovenia boli čerpané z justičných systémov členských štátov zo západu EÚ. Podľa Ziobra je rozhodnutie EK motivované politicky. Rovnaký názor zastáva aj hovorkyňa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Beata Mazureková, informovala televízia TVN24. 

Vinia opozíciu

Podľa Mazurekovej sa za rozhodnutie EK "treba poďakovať politikom z opozičnej Občianskej platformy," lebo "oni zaň nesú zodpovednosť". Ich "donášanie na vlastnú krajinu je realitou," spresnila. 

Hovorkyňa PiS súčasne dodala, že článok 7 môže zasiahnuť nie PiS, ale Poľsko a Poliakov. Upozornila tiež, že aktivácia tohto článku nemusí automaticky znamenať uvalenie sankcií na Poľsko, lebo tento krok si pri hlasovaní vyžaduje jednomyseľnosť a "my s určitosťou vieme, že Maďarsko takúto sankciu nepodporí".

Maďarsko stojí za partnerom

Maďarsko bude vetovať akékoľvek snahy EÚ sankcionovať Poľsko za jeho reformy v oblasti súdnictva, uviedol v stredu maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, ktorého citovala agentúra AP.

Semjén označil stredajšie rozhodnutie Európskej komisie (EK) aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý by mohol viesť k sankciám Európskej únie proti Poľsku, za "bezprecedentný a ohromujúci". "Je neprijateľné, aby Brusel vyvíjal tlak na zvrchované členské štáty EÚ a svojvoľne trestal demokraticky zvolené vlády," povedal podľa AP Semjén.

Slovensko verí v dialóg

Slovensko verí, že ešte existuje dostatočný priestor na vyjasnenie si všetkých otázok, ktoré sú predmetom záujmu v Poľsku zo strany európskych inštitúcií. "Právny štát patrí medzi mimoriadne dôležité princípy a hodnoty, na ktorých je vystavaná Európska únia, a všetky členské štáty únie sú viazané ich dodržiavaním. Slovensko považuje Poľsko za dôležitého partnera a suseda, a preto venujeme dnešnému rozhodnutiu Európskej komisie iniciovať konanie voči Poľsku v oblasti právneho štátu náležitú pozornosť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

"Zároveň však vyjadrujeme presvedčenie, že ešte stále existuje dostatočný priestor na vyjasnenie všetkých otázok, ktoré sú predmetom záujmu európskych inštitúcií," dodal v reakcii na aktivovanie článku 7 Susko.

Reforma je poďla premiéra nevyhnutná

Poľsko trvá na právnom štáte rovnako ako Európska únia (EK), uviedol v stredu v prvej reakcii na iniciovanie konania voči Varšave podľa článku č.7 Európskou komisiou poľský premiér Mateusz Morawiecki. Bruselom kritizovanú reformu súdnictva označil Morawiecki na jednej zo sociálnych sietí za nevyhnutnú pre Poľsko a dodal, že v dialógu medzi Varšavou a Európskou komisiou je potrebná "otvorenosť a čestnosť".

Andrzej Duda a Mateusz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Poľský premiér podľa vlastných slov dúfa, že suverenita jeho krajiny je zlučiteľná s ideou jednotnej Európy. Hovorca poľskej vlády následne potvrdil, že Morawiecki bude 9. januára rokovať v Bruseli s predsedom EK Jeanom-Claudeom Junckerom. Aj poľský rezort zahraničných vecí v komuniké zdôraznil, že Varšava je kedykoľvek pripravená na dialóg s EK, čo nový premiér potvrdil aj na nedávnom summite, kde sa to stretlo s pozitívnou reakciou.

Podľa názoru Krzysztofa Szczerského, šéfa kabinetu poľského prezidenta Andrzeja Dudu, sa EK "prakticky rozhodla jednostranne ukončiť súčasnú fázu dialógu, na pokračovanie ktorého bola poľská vláda pripravená". Szczerski súčasne pripomenul, že proces schvaľovania dvoch kritizovaných justičných zákonov sa v Poľsku ešte neskončil, veď prezident ich ešte nepodpísal. Zodpovednosť za "vecné zdôvodnenie, ako aj dlhodobé dôsledky" stredajšieho rozhodnutia ponesie podľa šéfa kabinetu poľského prezidenta EK.

Rumunsko v strachu

Riziko, že Európska komisia začne konať podľa článku č.7 aj proti Rumunsku, je evidentné, uviedol rumunský prezident Klaus Iohannis v stredu v reakcii na správy o iniciovaní konania voči Poľsku pre kontroverzne vnímanú reformu súdnictva.

Podľa jeho názoru by v prípade Rumunska mohol byť dôvodom fakt, že tamojšia vládna väčšina pokračuje - napriek upozorneniam partnerov zo zahraničia - v novelizácii justičnej legislatívy.

Najvyšší rumunský predstaviteľ sa k sporu medzi Bruselom a Varšavou nevyjadril, avšak podľa jeho slov je informácia, ktorá prišla zo sídelného mesta Európskej únie varovaním i pre rumunskú vládnu koalíciu.

"Iba tí, ktorí prišli z Mesiaca, môžu veriť tomu, že sa zaobíde bez dôsledkov, ak budú netransparentným spôsobom prijímať zákony," vyhlásil najvyšší rumunský predstaviteľ. Iohannis zároveň poznamenal, že sa tým riskuje kredit krajiny a spochybňuje právny štát, pričom to ilustroval na konkrétnych prípadoch z nedávnej minulosti.

Prezident Duda zákony podpíše

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave oznámil, že podpíše dva zákony, ktoré sú súčasťou kontroverzne vnímanej reformy súdnictva. Tá iba pred niekoľkými hodinami viedla Európsku komisiu k iniciovaniu konania voči Poľsku podľa článku č. 7. Podľa pozorovateľov poľské zákony o najvyššom súde a sudcovskej rade posilnia vplyv vládnych politikov na personálne obsadenie justičných orgánov.

Ako však povedal poľský prezident, súčasná podoba oboch zákonov sa výrazne líši od ich pôvodného znenia, ktoré v júli vetoval. Pripomenul, že sa práve vtedy rozhodol predložiť do parlamentu vlastné návrhy zákonov. Tie by podľa jeho slov mali prispieť k reflexii podstatnej úlohy vlády i súdov, a to služby občanom.

Vyplýva to z informácií spravodajskej televízie TVN24 a tlačovej agentúry PAP. Námestník ministra spravodlivosti Michal Wojcik rozhodnutie hlavy štátu privítal slovami, že oba zákony obsahujú množstvo prvkov z pôvodných, prezidentom vetovaných legislatívnych noriem.

Reformy porušujú ústavu

Senátor opozičnej Občianskej platformy (PO) Bogdan Klich v reakcii vyhlásil, že na najmenej šiestich miestach týchto zákonov ide o porušenie platnej poľskej ústavy. Prezident podľa neho zišiel z cesty, na ktorú, ako sa zdalo, vstúpil v júli, pričom rezignoval na úlohu garanta ústavnosti.

Prezident Duda zákon podpísal

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu večer podpísal oba zákony reformujúce poľské súdnictvo, ktoré vyvolali veľkú kritiku v radoch opozície aj v zahraničí. Dudove podpisy prišli len niekoľko hodín po tom, ako Európska únia oznámila, že práve vďaka týmto zákonom aktivovala proti Poľsku článok 7, ktorý môže v dôsledku viesť k širokým sankciám proti tejto krajine. Poľsko sa tak stalo historicky prvou členskou krajinou EÚ, proti ktorej bol tento článok aktivovaný.

Duda sa rozhodnutiu EÚ vo svojom štvrtkovom prejave vôbec nevenoval a vyhlásil, že kritici nových zákonov nemajú vonkoncom pravdu, keďže podľa neho obe nové právne normy demokraciu naopak posilňujú, a nie ohrozujú.

Duda sa v posledných týždňoch viackrát nezachoval presne tak, ako od neho očakávalo vedenie poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť a mnohí Poliaci preto začínali dúfať, že hoci z tejto strany sám pochádza, stane sa z neho autonómny politik. Poľské médiá však už dlhšie upozorňovali, že vo veci nových zákonov o poľskom súdnom systéme sa od Dudu žiadne protivládne stanovisko očakávať nedá, a to v prvom rade preto, že on sám sa na príprave týchto zákonov výdatne podieľal.

 

Viac o téme: PoľskoEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu