Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príbeh syna československého imigranta, ktorý sa dostal až na vrchol: Ako som ušiel ruskej mafii

Anthony Denny Zobraziť galériu (3)
Anthony Denny (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Hovorí vám niečo meno Anthony James Denny? Pravdepodobne nie, ale vedzte, že ak bažíte po úspechu, môžete si z tohto muža brať príklad. Austrálčan (53) s československými koreňmi totiž už ako 19-ročný zarobil svoj prvý milión a tohto roku sa ocitol v rebríčku BWR na 179. priečke najbohatších ľudí. Ako to dosiahol? Predajom ojazdených áut, vytvorením siete autobazárov po celej Európe a vstupom na burzu. A aj keď má v pláne odísť konečne na "dôchodok", o ktorý je kráľovsky postarané, nezaháľa a už teraz plánuje nové projekty.

Zakladateľ spoločnosti AAA Auto sa narodil 17. apríla 1962 v Sydney a vyštudoval botaniku na Ryde College of Horticulture. Tomuto odboru sa však nikdy príliš nevenoval, ale stavil skôr na svet štvorkolesových tátošov, ktorý mu vyniesol obrovské imanie v hodnote 320 miliónov dolárov. Zaujímavosťou však je, že firmu, ktorá mu zabezpečila neskutočné zisky, v Austrálii takmer nikto nepozná. Hneď po páde komunizmu sa totiž rozhodol podnikať vo východnej Európe, čo dnes ženatému otcovi troch detí prinieslo nielen úspech, ale aj nemalé problémy.

Keď na začiatku 90-tych rokov začal s predajom ojazdených automobilov v Rusku, vyhrážali sa mu smrťou, takže vedel, s čím má dočinenia, keď jeho prevádzku na predmestí Moskvy obkľúčila minulý rok polícia a všetkých zamestnancov natlačila do jednej miestnosti. "Povedali: Vieme, že všetci predávate kradnuté autá, takže pôjdete do väzenia"," zaspomínal Denny pre portál afr.com. "Bol to chaos. Rusko bolo izolované po tom, čo napadlo ukrajinský Krym. Tak som si pomyslel, že je načase vypadnúť. Polícia si uvedomila, že sme sa začali sťahovať (z trhu) a začali nás ešte viac šikanovať. V zásade som im povedal, nech zmiznú. Prišla odpoveď: platba vo výške 5 miliónov rubľov a môžeme odísť. Zavolali sme našim právnikom; jeden z ich partnerov býval policajným šéfom v Moskve. Zavolal im, nech odídu a vyberú si niekoho iného. A tak aj urobili. Našťastie sme mali dobrých právnikov. "

Tým sa však nepríjemnosti neskončili. O mesiac neskôr sa objavili daňoví inšpektori. Denny im povedal, že nenájdu nič neobvyklé, ale oni mu naznačili, že ťažkosti sa vždy dajú vytvoriť. Ibaže by im zaplatil požadovanú sumu, ďalších 5 miliónov rubľov. Podnikateľ to opäť odmietol, no pochopil, že je čas zatrúbiť na ústup. Spoločnosť AAA oznámila v druhom januárovom týždni, že "dočasne odchádza" z Ruska kvôli jeho zhoršujúcej sa ekonomickej situácii a klesajúcej hodnote rubľa. Opätovný vstup na trh zváži do dvoch až troch rokov.

Dennyho cesta za úspechom

Multimilionár žije od roku 1992 v Prahe, so svojou ženou a dvomi malými deťmi plánujú koncom roka návrat do Austrálie, kde sa chcú usadiť na centrálnom pobreží. Vo svojej firme AAA si udržiava už len 20-percentný podiel, väčšinu predal vlani v októbri poľskej firme Abris Capital Partners.

Denny vyrástol na severnom predmestí Sydney a jeho rodičia sa rozviedli, keď bol ešte mladý. Jeho otec utiekol z vtedajšieho Československa v roku 1948 a zomrel pred tým, než sa Denny presťahoval do Prahy. Mladík vedel, že záhradníctvo mu peniaze nezarobí, a tak skúmal, čomu by sa mohol venovať. V 1990 odcestoval do Kalifornie, kde skupoval autá a predával ich do Európy. Ale po prvom dobrom roku prišla recesia, ktorá mu zhatila plány.

Mal dosť rozumu, aby pochopil, že po páde Berlínskeho múra bude obchodovanie s autami vo východnej Európe zlatá baňa a za miesto svojho pôsobenia si vybral českú metropolu. Nebolo to z nostalgických dôvodov. Rodinné väzby takmer neexistovali a ani nehovoril tamojším jazykom. Guráže mal ale dosť a spolu s ďalším človekom sa pustili do podnikania. Bolo to naozaj búrlivé obdobie, kedy sa počas a po rozpade Československa obchádzali zákony a úrady sa snažili priživiť na organizovanej trestnej činnosti.

Denny čo-to o sebe prezradil na svojej internetovej stránke.
Zobraziť galériu (3)
Denny čo-to o sebe prezradil na svojej internetovej stránke.  (Zdroj: anthony-denny.com)

Denny si počiatočný kapitál vo výške 100-tisíc dolárov požičal od istého austrálskeho podnikateľa, ale prišiel oň veľmi rýchlo, keď sa nepohodol s českým partnerom. Podarilo sa mu získať financie v Prahe a odvtedy sa mu výborne darilo. Spoločnosť AAA expandovala z Česka aj na slovenský, maďarský a rumunský trh. Skorý vpád do Ruska sa skončil veľmi rýchlo, keď sa mu vyhrážali zastrelením pre týždenné omeškanie s dodávkou.

Obchod v rukách mafie

"Celé deväťdesiate roky vládla východnej Európe mafia a stále ste to mali nahnuté. Spoznal som všetky druhy mafie: kriminálnu mafiu, policajnú mafiu, mediálnu mafiu. Okrem toho tu bola bulharská mafia a cigáni. V rámci týchto kategórií fungovali vždy minimálne dve rôzne skupiny. Prvej som povedal, že som dohodnutý s tou druhou, veľa komunikujeme, atď.," objasnil Denny, ako musel s nimi vybabrať, aby prežil.

V jednom prípade bola do vydierania podľa Dennyho zapojená aj mediálna spoločnosť, ktorá poslala tehotnú ženu, aby si u nich kúpila auto v časti vyčlenenej pre vrakoviská. Potom ho zobrala do servisu a dostala osvedčenie, že neprešlo kontrolou. Neskôr sa objavila v televízii a tvrdila, že nekvalitné vozidlo ju takmer zabilo. "Bolo to brutálne," uviedol Denny s tým, že za ním neskôr prišli ľudia z média a povedali, že keď si kúpi reklamný priestor za 10 miliónov českých korún ročne, tak ho nechajú na pokoji.

Napriek týmto prekážkam bola Dennyho spoločnosť na vzostupe. Do roku 2000 sa vybudovalo call centrum, predajná a distribučná sieť a 36 prevádzok zamestnávalo okolo 2000 ľudí. V roku 2007 vstúpila na burzu v Prahe a Budapešti. AAA predávala takmer 80-tisíc vozidiel ročne a generovala príjem 348 miliónov eur. Rozmach však zastavila globálna ekonomická kríza.

V rekordnom mesiaci zaznamenali 7500 predaných vozidiel, ale potom prišiel hlboký pád a až 30-percentný pokles v podnikaní. Pokým na začiatku roka 2008 mala spoločnosť 4000 zamestnancov, ku koncu iba 800. Akcie AAA sa tiež prepadli a stratili takmer 90 percent svojej hodnoty. Spolu s finančným riaditeľom pracoval Denny dňom aj nocou na získaní prevádzkových nákladov pod kontrolu. Z najhoršieho sa napokon vyhrabali, prijali prepustených zamestnancov a v minulom roku dokonca dosiahli rekordný zisk 36 miliónov eur z predaja takmer 65-tisíc automobilov. Pre Dennyho bolo načase, aby väčšinový podiel odstúpil poľskému Abrisu.

Plány do budúcnosti

Na obchodovanie s autami ale nezanevrel, po svojom návrate do Austrálie si chce niekoľko hodín mesačne vyhradiť na pokračovanie v novom projekte AAA, získavaní ojazdených áut na otvorenom trhu, predovšetkým v Českej republike. Ide o ich rýchly nákup a vývoz do asi 25 krajín v celej Európe, severnej Afrike a štátoch bývalého Sovietskeho zväzu.

Program z internetových stránok sťahuje každých päť minút dáta a akonáhle sa objavia na trhu autá, o ktoré má spoločnosť záujem, veľmi rýchlo ich odhalí. Informácie sa potom pošlú do call centra, odkiaľ ľudia zavolajú predajcovi, alebo mu pošlú e-mail. "Máme 50 mobilných kupujúcich po celej krajine a vieme dostať auto z trhu do jednej hodiny," pochválil sa Denny, ktorý má v pláne po usadení sa v Austrálii venovať aj developmentu a otvoriť v roku 2016 múzeum áut. Sám vlastní asi 120 klasických a historických vozidiel, vrátane 1978 Ford Zephyr 55, 1990 Jaguar E-Type, a chce kúpiť ďalších 180 z celého sveta.

"Odviedol som dobrú prácu, pracoval tvrdo a popri tom si užil kopec zábavy. Ale Európa vás dokáže vyčerpať. Je čas vrátiť sa domov," zhodnotil svoj doterajší život Anthony Denny.

Denny sa na svojej web stránke pochválil aj vozovým parkom.
Zobraziť galériu (3)
Denny sa na svojej web stránke pochválil aj vozovým parkom.  (Zdroj: anthony-denny.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu