Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čierny pondelok pre svetovú ekonomiku: Totálny prepad v Číne ťahá dole ďalšie burzy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Západoeurópske akciové trhy včera v obavách o globálnu ekonomiku prudko klesli a ich predný index utrpel najhlbšiu týždennú stratu v tomto roku. Európske burzy zrazili obavy o hospodársky vývoj v Číne, odkiaľ prišli ďalšie nepriaznivé správy. Akciový trh vstúpil do nového týždňa s ďalším prepadom. Kvôli prudkému poklesu akciových búrz "schudobnelo" aj 400 najbohatších ľudí sveta celkovo o 182 miliárd dolárov, teda o približne 4,5 percenta svojho úhrnného imanie.

Čierny pondelok

Pekingu sa nepodarilo zmierniť obavy investorov zo spomalenia druhej najväčšej ekonomiky sveta, čo má za následok ďalší prepad na burzách. A to rovnako na ázijskom aj európskom trhu.

Impulz k výpredajom poskytli nové opatrenia na podporu likvidity, ktoré však investori vyhodnotili ako nedostatočné, uviedla agentúra Reuters. Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, v pondelkovom rannom obchodovaní strácal 6,7 %. Šanghajský zložený index klesol o 6,6 % a prepadol sa najnižšie od marca.

Londýnsky FTSE klesol od začiatku obchodovania o 2,5 percenta. Nemecký DAX stráca vyše tri percentá.

Prepad DAX
Zobraziť galériu (3)
Prepad DAX  (Zdroj: welt.de)

"Trh smeruje nadol. Nemáme dobré správy, akcie sú stále drahé a nové peniaze neprichádzajú," uviedol Qi Yifeng, analytik spoločnosti CEBM. K pokračujúcemu prepadu trhov podľa neho jednoznačne prispela centrálna banka, keď počas víkendu nezmiernila požiadavky na kapitálové rezervy bánk. Investorov nepresvedčili ani aktualizované pravidlá umožňujúce penzijným fondom nakupovať akcie, dodal analytik.

Minulotýždňový vývoj

Širší západoeurópsky index FTSEurofirst 300 uzatváral poklesom o 3,1 percenta na 1431,56 bodu a za týždeň sa prepadol o takmer sedem percent. Už minulý týždeň odpísal tri percentá. Index londýnskej burzy FTSE 100 klesol o 2,8 percenta a za týždeň stratil vyše päť percent, najviac od decembra.

Svetové akciové trhy včera zasiahli údaje, podľa ktorých aktivita v čínskom spracovateľskom sektore v auguste klesla najprudším tempom za šesť a pol roka. Čínske akciové indexy kvôli tomu klesli o viac ako štyri percentá a za celý týždeň stratili takmer 12 percent. Hlavný index burzy v Tokiu sa prepadol o tri percentá na minimum od tohtoročného mája a za celý týždeň odpísal 5,3 percenta, najviac od vlaňajšieho apríla. Americké akcie strácali v prvej polovici obchodovania až dve percentá.

Svetové akcie včera zaznamenali najvýraznejší pokles tohto roka. Svetový index MSCI strácal ku koncu popoludnia asi 1,6 percenta.

Trhy tiež ďalej sledujú vývoj v Grécku, ktoré sa po štvrtkovej demisii vlády premiéra Alexisa Tsiprasa začalo chystať na tento rok už druhé predčasné parlamentné voľby.

Miliardári prišli o obrovské sumy

Podľa informácií agentúry Bloomberg, ktorá pravidelne sleduje pohyb imania 400 najbohatších ľudí sveta, prišli práve tí kvôli pádu na burzách celkovo až o 182 miliárd dolárov. Medzi najviac postihnutými sa nachádza Warren Buffett, Mark Zuckerberg či šéf Amazonu Jeff Bezos.

Čierny pondelok pre svetovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bloomberg)

Všetci traja len počas piatka stratili takmer dve miliardy dolárov. Najväčšiu stratu za minulý týždeň zaznamenal investor Warren Buffett, ktorého imanie kleslo o 3,6 miliardy po tom, ako akcie jeho firmy Berkshire Hathaway Inc. klesli o viac než 5%. Ide o tretieho najbohatšieho človeka na planéte s majetkom vo výške 63,4 miliardy dolárov.

Pre týchto ľudí teda podobná suma nepredstavuje ich bohatstvo ohrozujúci stav. Rozhodne ich to nepotešilo, ale stále je to iba kvapka v mori a žiadna katastrofa.

Viac o téme: BurzaČínaEurópaTrhay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu