Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Putin chce zaistiť bezpečnosť krajiny: Vyvinieme nové zbrane

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko musí posilniť svoje ozbrojené sily na ochranu zvrchovanosti krajiny, vyhlásil dnes šéf Kremľa Vladimir Putin. Podľa agentúry AP ďalej povedal, že Rusko vyvinie nové zbrane, ktoré zaistia bezpečnosť krajiny bez toho, aby vstúpila do pretekov v zbrojení so Západom.

"Budeme pokračovať v posilňovaní našich ozbrojených síl a vojenských organizácií ako celku tým, že ich urobíme modernými, mobilnými, dobre vybavenými a schopnými vykonávať svoju hlavnú úlohu - neutralizovať riziko a politické, potenciálne hrozby voči bezpečnosti našej krajiny," povedal ruský prezident na schôdzke ruskej vojensko-priemyselnej komisie.

Putinove slová podľa agentúry Reuters podporili jeho sľub o drahom programe na modernizáciu armády. Ministerstvo financií už naznačilo, že modernizácie sa rozpočtové škrty nebudú týkať.

Putin nespomenul konkrétne hrozby. Podľa novej ruskej vojenskej doktríny je však hrozbou rozširovanie NATO.

"Vidíme, ako sú iné krajiny otvorené svojim geopolitickým nárokom a neváhajú sa otvorene miešať do záležitostí nezávislých štátov, zatiaľ čo aktívne expandujú a vylepšujú svoj vojenský arzenál... Utrácajú mnohonásobne viac ako my. Musíme reagovať na túto výzvu," uviedol Putin.

Rusko zruší embargo na dovoz potravín, ak Západ zruší sankcie

Rusko zruší embargo na dovoz potravín zo západných krajín iba vtedy, ak Západ pristúpi k zrušeniu protiruských sankcií. Povedal to pre nemecký denník Handelsblatt ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov. Informovala o tom agentúra TASS.

Európska únia (EÚ) a Spojené štáty zaviedli sankcie voči Rusku v júli minulého roka. Bola to odpoveď na anexiu Krymu Moskvou a jej postoj k ozbrojenému konfliktu na východe Ukrajiny. Sankcie zasiahli ruský bankový, energetický a zbrojársky sektor, pričom najmä bankám a energetickým podnikom sťažili prístup na zahraničné kapitálové trhy.

Moskva dlho nečakala a začiatkom augusta zaviedla ročné embargo na dovoz viacerých potravín z EÚ, USA, ale aj Kanady, Nórska a Austrálie. Zákaz sa dotkol ovocia a zeleniny, ďalej mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a morských produktov.

V rozhovore pre Handelsblatt Fjodorov povedal, že dúfa v skorú normalizáciu vzťahov medzi Ruskom a Západom. "Na druhej strane je však jednoznačné, že loptička je teraz na strane západných štátov," uviedol Fjodorov. V tejto súvislosti sa vyjadril, že v dôsledku sankcií voči ruským bankám sa situácia skomplikovala aj ruským farmárom, keďže dve z dotknutých bánk patria k najväčším poskytovateľom agrárnych úverov. Ide o najväčšiu ruskú banku Sberbank a Ruskú poľnohospodársku banku.

"Ruskí agroproducenti tým stratili šance na rovnaké podmienky ako konkurencia," povedal ruský minister. V takejto situácii hrozil podľa neho viacerým farmárom bankrot.

"Museli sme reagovať a na potraviny zo západných krajín zaviesť embargo," povedal Fjodorov s tým, že ruskí poľnohospodári protiopatrenia Moskvy privítali. "Podporili sme vlastný agrárny sektor a dovozy z EÚ a Spojených štátov nahradili dovozmi z Južnej Afriky, Južnej Ameriky, Turecka, Číny, Iránu a ďalších krajín," uviedol minister. Zároveň dodal, že Moskva uvoľnila na podporu ruského poľnohospodárskeho sektora približne 8,5 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu