Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf iránskej diplomacie varuje pred odvetou, ak Kongres USA sprísni sankcie

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: SITA)

DAVOS - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v piatok varoval, že ak americký Kongres schváli návrh na uvalenie ďalších sankcií na jeho krajinu, zmarí to možnú dohodu o jadrovom programe Iránu, ktorú sa s ním Západ usiluje dosiahnuť.

Zaríf zdôraznil, že v prípade zosilnenia sankcií Irán "bude nútený prijať odvetné opatrenia" - iránski poslanci by mohli napríklad schváliť zákon o zvýšení objemu obohacovaného uránu. Americký prezident Barack Obama minulý týždeň vyhlásil, že bude vetovať nové protiiránske sankcie, ak ich Kongres schváli počas pokračujúcich rokovaní s Iránom. Obama varoval, že celé rokovania "skolabujú", ak budú uvalené nové sankcie.

Spojené štáty a Irán vyjadrujú nádej, že rokovania o iránskom jadrovom programe, na ktorých sa zúčastňuje päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, naberú takú dynamiku, že do marca bude uzavretá všeobecná rámcová dohoda a do 30. júna aj konečná dohoda o iránskom jadrovom programe.

Cieľom západných krajín je zabrániť Iránu vo vývoji jadrových zbraní. Teherán takéto zámery popiera a chce dosiahnuť zrušenie ekonomických sankcií. Zaríf minulý týždeň vyzval západné krajiny, aby pristúpili na komplexnú dohodu o ukončení sporu okolo iránskeho jadrového programu, pretože to je to najlepšie, čo je možné dosiahnuť. Posledné kolo rokovaní sa konalo minulú nedeľu a skončilo sa bez výsledku. Rozhovory by mali pokračovať počas nasledujúcich troch týždňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu