Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruské banky budú potrebovať ďalšie miliardové finančné injekcie

MOSKVA - Rusko bude musieť tento rok minúť najmenej 40 miliárd dolárov (35,72 miliardy eur), aby sa vyhlo bankovej kríze. Tamojšie banky totiž zažívajú zhoršovanie kvality úverov, ako aj nárast nákladov na manažment rizík a získavanie nového kapitálu. A podľa analytikov to najhoršie ešte len príde. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruská centrálna banka medzičasom zmiernila reguláciu bánk a vláda sľúbila v tomto roku podporu vo výške viac než 1,2 bilióna rubľov (16,62 miliardy eur) po tom, čo vlani napumpovala do bankového sektora vyše 350 miliárd rubľov. Podľa analytikov ide len o zlomok sumy, ktorú by sektor reálne potreboval.

Nové krízové opatrenia dodatočne zvýšia tlak na devízové rezervy Ruska a jeho rozpočet, ktorý by v tomto roku mal dosiahnuť deficit 3 % hrubého domáceho produktu. Ďalším problémom sú podmienky vlády pre uvoľnenie finančnej injekcie. Banky totiž budú musieť zvýšiť úvery pre kľúčové sektory zhruba o 12 %, čo ešte viac zaťaží ich kapitál.

Minister financií Anton Siluanov konkretizoval program finančnej pomoci pre bankový sektor. Nárok na finančnú pomoc vo výške 25 % kapitálu získajú banky, ktoré k 1. januáru 2015 disponovali kapitálom najmenej 25 miliárd rubľov a zvýšia úvery pre kľúčové sektory hospodárstva aspoň o jedno percento za mesiac. Inštitúcie budú musieť získať kapitál aj z iných zdrojov vo výške zodpovedajúcej 50 % sumy od štátu. 

Moskva musela minulý mesiac uvoľniť 130 miliárd rubľov na záchranu prvej významnej banky, ktorá padla za obeť kríze a sankciám. Ide o stredne veľkú Trust Bank, ktorá je z hľadiska bežných účtov v rebríčku najväčších bánk na 15. mieste a podľa aktív na 32. priečke. "Ak sa banky z top 30 dostanú do problémov, vláda ich bude musieť zachrániť za každú cenu," povedal Armen Gasparjan, analytik Renaissance Capital. Pád takejto banky so sebou totiž prináša stratu dôvery, ktorej dôsledkom by bol hromadný výber úspor a prudký vzostup medzibankových úrokových sadzieb.

Viceprezident ruskej centrálnej banky Michail Suchov neočakáva vlnu bankrotov, no súčasná finančná kríza by mohla prinútiť inštitúcie s vysoko riskantnými finančnými operáciami opustiť trh. Centrálna banka v súčasnosti odhaduje nedobytné úvery na 3,8 % aktív bankového sektora, no ratingová agentúra Moody's, ktorá používa odlišnú metodológiu, ich odhaduje až na 7,5 % a predpovedá ich zdvojnásobenie v tomto roku.
      
(1 EUR = 1,1198 USD, 1 EUR = 72,2195 RUB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu