Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odkiaľ má Sýria chemické zbrane? Pomáhalo jej s nimi Československo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Sýria nazhromaždila jeden z najväčších svetových arzenálov chemických zbraní vďaka krajinám ako Sovietsky zväz, Československo a Irán, ale aj s pomocou dodávok zo západnej Európy a Spojených štátov. Napísal to americký denník The New York Times s odvolaním sa na americké diplomatické depeše a odtajnené spravodajské správy.

Už v roku 1991 americké spravodajské služby dospeli k záveru, že "Československo a Sovietsky zväz poskytovali Sýrii chemické látky, systémy pre ich nasadenie a výcvik", uviedol NYT. Podľa rovnakej spravodajskej správy Sýria zrejme má aj pol tonové letecké bomby so sarinom, teda nálože so zrejme väčšou kapacitou, než boli raketové hlavice, ktoré 21. augusta usmrtili toľko ľudí na predmestí Damasku.

Podľa denníka sýrskemu prezidentovi Asadovi aj jeho predchodcovi a otcovi, Háfizovi Asadovi, pomáhala jedna základná skutočnosť: často neškodné látky, ktorých vývoz je povolený, je možné použiť na výrobu smrtiacich zbraní. Dve generácie Asadov tak vytvorili obrovské zásoby chemických zbraní prostredníctvom zdanlivo legitímnych spoločností dovážajúcich legálne použiteľné chemikálie.

Rovnako tak Sýria využila chaos po zrútení Sovietskeho zväzu. Jeden ruský generál zodpovedný za likvidáciu starých sovietskych chemických zbraní, ktorý zomrel pred desiatimi rokmi, údajne pomáhal sýrskej vláde pri vytváraní zásob chemických zbraní, napísal NYT s odvolaním sa na ďalšieho ruského generála.

V 80. rokoch sa síce stále viac krajín snažilo brániť snahám Sýrie o získavanie chemických zbraní a zakazovalo predaj látok, ktoré by jej v tom mohli pomáhať. Archívy ale ukazujú, že sýrsky režim využíval právnych medzier, laxného presadzovania zákazu aj toho, že sa medzinárodné spoločenstvo zameralo na snahy zabrániť šíreniu jadrových zbraní, uviedol denník.

Bolo to frustrujúce, povedal bývalý zástupca poradcu pre otázky národnej bezpečnosti niekdajšieho prezidenta Georgea Busha mladšieho. "Veľa ľudí sa snažilo, ale vždy tu pochopiteľne boli naliehavejšie priority ako iránsky jadrový program a Severná Kórea," povedal Zarate. Sýrske chemické zbrane tu vždy boli, ale nikdy sa nedostali na vrchol svetových priorít, dodal.

Kľúčové chemikálie a rakety s hlavicami pre chemické zbrane nedodávali do Sýrie len krajiny dlhodobo podporujúce Asadovu vládu ako Irán a Rusko. Bola to aj Čína (niekedy operujúca prostredníctvom KĽDR ), rad západných krajín a niekedy aj americké firmy, uviedol NYT s odvolaním sa na americké diplomatické depeše, ktoré pred tromi rokmi zverejnil server Wikileaks.

V USA bola jedným z najznámejších prípadov spoločnosť Maine Biological Laboratories z Waterville v štáte Maine. Niekoľko jej vedúcich manažérov uznali vinnými, že v roku 2001 dovolili sériu dodávok do Sýrie s nezákonnými biologickými látkami. Z diplomatických telegramov vyplýva, že nemenovaná americká spoločnosť dodala v roku 2006 sýrskej detskej nemocnici kyanid draselný, ale nezaujímala sa o to, či chemikália bola použitá v nemocnici alebo na výrobu chemických zbraní, píše NYT.

Z ďalšieho diplomatického telegramu vyplýva, že jeden holandský koncern dodal sýrskemu ministerstvu priemyslu, ktoré je napojené na sýrsku armádu, monoethylenglykol. Podľa holandských predstaviteľov môže byť táto látka použitá v priemysle napríklad na nemrznúce zmesi, ale aj pri výrobe yperitu a možno aj plynov VX a sarin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu