Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Figeľ: Nepotrebujeme sociálne balíčky, ale zákon o rodinnom podnikaní

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko nepotrebuje podľa predsedu KDH Jána Figeľa sociálne balíčky, ale zákon o rodinnom podnikaní. Ako povedal dnes na tlačovej besede, vláda presadzuje sociálne balíčky ako odpoveď na situáciu v slabších regiónoch, ale Slovensko viac potrebuje skutočné ozdravné riešenia.

„To, čo vláda ponúka vo forme balíčkov, je volebná korupcia alebo budovanie závislosti občanov od moci. Po tom, čo zvýšili dane a odvody, zaviedli daň zo straty, rastie korupcia a klientelizmus, Slovensko potrebuje účinné odpovede, nie balíčky. Preto prichádzame s návrhom zákona o rodinnom podnikaní,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého totiž sociálne balíčky rýchlo vyprchajú. Europoslankyňa KDH Anna Záborská už v Bruseli presadila, aby sa legislatívou o rodinnom podnikaní zaoberal aj Európsky parlament. Ten bude hlasovať o správe, ktorú pripravuje hospodársky výbor v júni. Návrh KDH sa stal základom tvorby pravidiel pre celú Európsku úniu.

Kresťanskí demokrati ponúkajú cez zákon o rodinnom podnikaní vznik rodinných živností, ktoré rodinám prinesú ročne až o 2 500 eur viac. Rodinná živnosť má znížiť byrokratické, administratívne a daňové zaťaženie. Zvyšuje tiež čistý príjem. KDH sa v parlamente na budúci týždeň opätovne pokúsi presadiť zákon o rodinnom podnikaní.

Kresťanskí demokrati navrhujú tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť by mala byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie. Rodinná farma má byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenie o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov.

Rodinná obchodná spoločnosť má byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade, súrodenci alebo manželia. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. Kresťanskí demokrati presadzovali rodinné podnikanie už v roku 2013, národná rada ich zákon zamietla. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu