Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Frešo ide pri NKÚ proti opozícii, podľa Figeľa koná ako člen Smeru

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vládna strana Smer-SD bude kandidáta na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karola Mitríka odmietať len veľmi ťažko. V dnešnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý navrhol Mitríka napriek spoločnej zhode opozície na kandidátovi Marošovi Žilinkovi.

Frešo zároveň odmieta, že by existovala zákulisná dohoda s vládnou stranou na Mitríkovom zvolení.
"SDKÚ-DS urobila normálny krok. Karol Mitrík je o triedu lepší ako všetci ostatní. Smer-SD ho odmietne len veľmi ťažko," myslí si Frešo. Na otázku, prečo prišiel s vlastným návrhom, keď 60 opozičných poslancov podporilo Žilinku, odvetil, že opozícia bola už päťkrát podvedená Smerom-SD, keď ponúkla jedného spoločného nominanta. "My sme päťkrát splnili podmienku premiéra Roberta Fica (Smer-SD), dali sme spoločného kandidáta, ale Smer-SD nás oklamal, lebo to mal dopredu premyslené, ako nezvoliť nikoho. Ak by sme sa o to pokúsili šiestykrát, opäť budeme podvedení. Preto treba zmeniť stratégiu," apeloval.

To, že Mitríka predseda vlády pred časom označil ako za jedného z vhodných kandidátov, podľa Freša Mitríkovi skôr uškodilo. Na margo skutočnosti, že proti nominácii bývalého šéfa SIS bol druhý poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, Frešo uviedol, že Kaník je možno trochu naivný. "Nechcem ho kritizovať ani ospravedlňovať, ale bolo by normálne, ak videl, ako je v tomto názore v strane sám, aby sa k podpore pridal," odkázal.

Frešo zopakoval, že Mitrík je bývalý šéf SIS, dlhoročne pôsobil v oblasti samosprávy, bol poslancom NR SR a vzhľadom na doterajšie profesionálne skúsenosti má predpoklady na koncepčnú, koordinačnú a riadiacu činnosť. Líder SDKÚ-DS tiež poukázal na skutočnosť, že keď sa Mitrík v roku 2010 stal riaditeľom SIS, podporila ho celá pravica a tajnú službu viedol bez škandálov.

Sulík: Tipujem, že Smer-SD M. Žilinku nezvolí, celé je to len hra

Líder SaS a europoslanec Richard Sulík tipuje, že vládna strana Smer-SD Maroša Žilinku napriek širokej podpore opozície za nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nezvolí. Uviedol to v dnešnej relácii TA3 V politike s tým, že celá voľba šéfa NKÚ je len politickou hrou, aby sa prekryla katastrofa s Váhostavom-SK.

"Premiér Robert Fico (Smer-SD) nebude súhlasiť, aby tam bol človek účinne a efektívne kontrolujúci rozkrádačky strany Smer. Aj preto si myslím, že Žilinka nebude zvolený. Smer-SD podhodil kosť, aby sa opozícia rozhádala, čo mu nevyšlo," povedal Sulík. Šéf liberálov zdôraznil, že aj v prípade NKÚ SaS opäť raz ustúpila, keďže pôvodne mala nominovať kandidáta na NKÚ ona. "Povedali sme si, že opozícia by mala vystupovať ako celok, tak SaS opäť raz ustúpila pre pokoj a jednotnosť opozície," vysvetlil. Sulík od Žilinku po prípadnom zvolení očakáva rázne kontroly. Odporučil mu Váhostav-SK, diaľničný obchvat Bratislavy či Gabčíkovo.

To, že Pavol Frešo navrhol sám ako kandidáta bývalého šéfa SIS Karola Mitríka, Sulík kritizuje. "Pán Mitrík je diskvalifikovaný ako kandidát, lebo Robert Fico na neho ukázal ako na vhodného. To slušnému človeku môže zničiť kariéru. Karol Mitrík je preto neprijateľný," dodal.

Figeľ: Frešo koná pri NKÚ akoby člen Smeru-SD

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo koná pri hľadaní kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) akoby na popud vládnej strany Smer-SD, akoby člen Smeru-SD. V dnešnej relácii TA3 V politike to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ v reakcii na Frešov krok, ktorý napriek širokej dohode opozície na Marošovi Žilinkovi navrhol na šéfa NKÚ bývalého riaditeľa SIS Karola Mitríka.

"Nie je zvláštne, keď niekto koná akoby člen Smeru-SD, akoby na jeho popud? Karola Mitríka označil ako jedného z troch vhodných kandidátov na čelo NKÚ Robert Fico (Smer-SD) v apríli 2013. Pavol Frešo v minulosti Žilinku podporoval, teraz mu nie je dosť dobrý. Čo sú toto za reči?" pýtal sa Figeľ.

Predseda kresťanských demokratov nie je spokojný ani s Mitríkovými krokmi pri vyšetrovaní kauzy Gorila. "Opakovane nezbavili mlčanlivosti človeka, ktorý mohol napomôcť vyšetrovaniu kauzy," uviedol na margo autora údajného záznamu, bývalého analytika SIS Petra Holúbeka.

Figeľ zároveň tvrdí, že v západných demokraciách ten, kto viedol tajnú službu, nebýva volený do iných funkcií. "Tento rok bude mať pán Mitrík 69 rokov, mandát na čele NKÚ je sedemročný. Potrebujeme voliť dôchodcov len preto, aby sme niekoho zvolili? Vyzývam Pavla Freša, aby prišiel na dialóg s kandidátom opozície Marošom Žilinkom," odkázal.

Na margo kroku poslanca KDH Mariána Kvasničku, ktorý spolu so Štefanom Kuffom (OĽaNO) nominoval na čelo NKÚ Henrietu Crkoňovú, Figeľ povedal, že za touto nomináciou na posledných chvíľu je zrejme Smer-SD, keďže Crkoňová pôsobila ako vysoká úradníčka na ministerstve školstva za vlády strany Roberta Fica. Figeľ zopakoval, že ak Kvasnička svoj podpis z tejto nominácie nestiahne, bude vylúčený z poslaneckého klubu KDH. Kvasnička sa podpísal aj pod nomináciu Žilinku.

Pellegrini: Nedá sa povedať, ktorý z kandidátov je najprijateľnejší

Predseda NR SR a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini zatiaľ nevie povedať, ktorý z trojice kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je najvhodnejší. Uviedol to v dnešnej relácii TA3 V politike s tým, že nominácie sú ešte čerstvé a nechce nikoho favorizovať.

"Zasadne poslanecký klub Smeru-SD a budeme diskutovať. Maroš Žilinka (nominovalo ho 60 opozičných poslancov) je bývalý štátny tajomník, ktorý úzko spolupracoval s Danielom Lipšicom, Karol Mitrík (nominoval ho Pavol Frešo, SDKÚ-DS) bol zase riaditeľom SIS za Ivety Radičovej. Tu sa nedá spochybňovať opozičnosť kandidátov. Nominácia pani Henriety Crkoňovej (Marián Kvasnička - KDH, Štefan Kuffa - OĽaNO) bola pre mňa prekvapením. Tu sa však cítim zaujatý, lebo som s ňou pracoval," podotkol na margo bývalej vedúcej služobného úradu na ministerstve školstva.

To, že premiér Robert Fico (Smer-SD) označil ešte v roku 2013 už dávnejšie Mitríka ako jedného z vhodných kandidátov, nie je podľa Pellegriniho signál, ako majú poslanci vládnej strany hlasovať. "Poďme rokovať, ktorého kandidáta je možné zvoliť. Ja by som si želal, aby sme to konečne uzavreli," zdôraznil. Na otázku, či nie je pravdou, že Smeru-SD v skutočnosti vyhovuje presluhujúci šéf NKÚ Ján Jasovský, Pellegrini odvetil, že úrad riadne funguje. "Je konsolidovaný a rešpektovaný v medzinárodných organizáciách. Kým v minulosti boli jeho zistenia technického charakteru, dnes je to najmä o efektivite nakladania s verejnými prostriedkami," dodal.

Kandidáti na post šéfa NKÚ by sa mali postaviť pred poslancov v stredu

Trojica kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Maroš Žilinka, Karol Mitrík a Henrieta Crkoňová by sa mala postaviť pred poslancov NR SR v stredu (13.5.) na poludnie. Tento termín dnes s 90-percentnou pravdepodobnosťou pre TASR potvrdil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (Smer-SD). Práve na tomto výbore sa hearing uskutoční.

 "Očakávam, že kandidáti sa predstavia a prednesú víziu, ako by si vedeli predstaviť fungovanie NKÚ," povedal Duchoň. Samotná voľba nového predsedu sa bude konať v pléne 19. mája a Smer-SD už avizoval, že bude tajná.

Prokurátora Maroša Žilinku navrhol predseda KDH Ján Figeľ a pod jeho nomináciu sa podpísalo 60 opozičných poslancov. Bývalého šéfa SIS Karola Mitríka zase nominoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Za kandidatúrou bývalej vedúcej služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD Henriety Crkoňovej stoja poslanci Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu