Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Opozícia kritizuje Ficov program: Populistický a nič nerieši!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Opozícia sa dnes pustila do programoveho vyhlásenia vlády. Neponúka podľa lídrov pravicových strán žiadne riešenia.

Solymos: Vládny program sleduje udržanie preferencií Smeru čo najvyššie

Programové vyhlásenie vlády SR sleduje cieľ, ktorým je udržať preferencie vládneho Smeru-SD čo najvyššie. Počas rozpravy k vládnemu programu to uviedol predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos. Podľa jeho slov strana, ktorá vládne sama, by mala mať ambicióznejšie a konkrétnejšie ciele. "Aj preto ho Most-Híd nepodporí," avizoval Solymos, ktorý je presvedčený, že Programové vyhlásenie veľa istoty občanom neponúka.

"Chápem, že sa tam nedá dať všetko, ale medzi málo a veľa faktami je široký priestor, ktorý tento dokument nevypĺňa," upozornil. Solymos zároveň uistil, že jeho strana bude okrem iného sledovať status quo v menšinovej politike, avšak to podľa jeho slov neznamená, že by sa malo v tejto sfére prešľapovať na mieste. "Prečo by nemohlo byť lepšie? Verím, že ak prídeme s návrhom, ktorý bude znamenať krok vpred, nenarazíme na odmietnutie," dodal Solymos.

 

Žitňanská: Nemôžeme dať dôveru vláde, ktorá nepovie, čo bude robiť

"Miera konkrétnosti vládneho programu je veľmi nízka. Vláda si nastavila latku príliš nízko tak, aby ju mohla pohodlne prekročiť. Tam, kde nie sú merateľné ciele, tam nie je možná reálna kontrola a odpočet. Programové vyhlásenie je bianko šekom pre ministrov, ktorí sa buď príliš nenarobia alebo budú môcť urobiť prakticky čokoľvek," upozornila Žitňanská.

Podľa jej slov z vládneho programu nie je jasné, ako sa má zlepšiť život na Slovensku. "Od momentu volieb, kedy bolo jasné, že Slovensko bude mať vládu jednej strany, sledujem to, že táto strana znižuje latku očakávania ľudí. Sľubovali sa istoty, vzbudzovali ste veľké očakávania, ale táto komunikačná stratégia smeruje k tomu, aby sa ľudia nastavili na realitu a neboli o štyri roky sklamaní a nespokojní," vysvetlila.

Žitňanská súhlasí s tým, že je potrebné znižovať dlh, zabezpečiť hospodársky rast a znižovať nezamestnanosť. "To, čo mi chýba, je, aby ste normálne po slovensky povedali, ako to budete robiť. Na toto sme všetci zvedaví. Nie chýbajúce čísla sú skutočný problém vládneho programu, ale to, že ste predložili 70-stranovú encyklopédiu úradníckych fráz, no chýbajú odpovede," dodala opozičná poslankyňa.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) v reakcii uviedol, že zo Žitňanskej vystúpenia bolo cítiť len žiarlivosť. "Vy žiarlite na volebný výsledok, ktorý dosiahli iní a nie vy a namiesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, prečo ho dosiahli iní a nie vy, zase iba prázdno a úboho útočíte," odkázal predrečníčke. Na otázku, ako bude Smer-SD vládnuť, Jarjabek odvetil, že určite inak ako pravica. "To by vám pre túto chvíľu malo stačiť," uzavrel.

 

Figeľ: Program Ficovej vlády je majstrovské dielo populizmu

Programové vyhlásenie vlády (PVV) Roberta Fica (Smer-SD) je majstrovské dielo populizmu. V diskusii k dokumentu to dnes v pléne povedal predseda KDH Ján Figeľ v súvislosti s niekdajším Ficovým vyjadrením, že sociálni demokrati vedia byť majstri populizmu, ak chcú. "Z tohto pohľadu je programové vyhlásenie majstrovské dielo," vyhlásil Figeľ.

Vládny program KDH podľa neho ako celok strana nepodporí. Je však pripravená podporiť čiastkové opatrenia prospešné pre občanov. Kresťanskí demokrati sú ochotní diskutovať o znížení počtu mandátov, o princípe jeden mandát stačí, trestnoprávnej zodpovednosti firiem, o účinnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku či o zákone o lobingu. V týchto oblastiach Figeľ podáva Ficovej vláde ruku na spoluprácu.

Rovnako je KDH ochotné podporiť dobré protikorupčné opatrenia, volá aj po prepojení vzdelávania s podnikaním, boji s daňovými únikmi, odmieta predražené diaľnice a vláde praje dynamiku v ich stavaní. "Pretože Slovensko a regióny ju potrebujú," vysvetlil Figeľ. KDH nesúhlasí ani s tým, aby štát siahal na úspory občanov v 2. pilieri a je odhodlané ich chrániť. "Štát by mal motivovať ľudí k sporivosti, pretože je to opak zadlžovania. Pomôž si človeče, aj štát ti pomôže," povedal.

Líder KDH odmietol aj daň z dedičstva a darovania a tiež poškodzovanie súkromných a cirkevných škôl. Volá po ochrane rodiny, ale aj po nedeli ako voľnom dni pre ne, tiež po spravodlivom a solidárnom Slovensku, raste zamestnanosti a po podpore živnostníkov. Figeľ zdôraznil, že stabilita, ktorú sľubuje Slovensku Smer-SD, krajine nestačí. "Potrebuje zodpovedné spravovanie vecí verejných," upozornil.

Figeľ súhlasí s Ficovým vyjadrením, že Slovensko má byť moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát. Vládny program označil za nekonkrétny dokument, ktorého niektoré vety dýchajú socializmom. Jana Vaľová zo Smeru-SD toto tvrdenie odmietla. Premiér Robert Fico si tiež neodpustil poznámku k Figeľovým slovám o nekonkrétnosti PVV. Očakáva, že podobné slová odznejú aj od ostatných členov opozície, bývalej koalície, ktorí sú prihlásení do rozpravy k PVV.

Nechce sa vyjadrovať ku všetkým, preto v súvislosti s mierou konrétnosti či nekonkrétnosti PVV dopredu odkázal, že PVV obsahuje politiky a trendy. Opozícii odporúča, aby nevyčítala dokumentu nekonkrétnosť, pretože vládny program jej bývalého kabinetu pod vedením Ivety Radičovej bol horší. "Pozrel som si včera programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej. Máte tam dva konkrétne údaje na 50 stranách. Prečo nám teda vyčítate nekonkrétnosť?" uzavrel Fico.

 

Miškov: PVV nedáva žiadnu nádej, že občania sa budú mať lepšie, SaS ho nepodporí

Strana SaS nepodporí Programové vyhlásenie vlády (PVV). Nedáva totiž žiadnu nádej, že sa ľudia na Slovensku budú mať lepšie. Neponúka ani istoty, ktoré vládny Smer-SD sľuboval voličom pred voľbami. V rozprave k vládnemu programu to povedal predseda klubu SaS Juraj Miškov, podľa ktorého je dokument nekonkrétny a plný fráz.

"V Programovom vyhlásení vlády sa vaša vláda prihlásila nie k budovaniu štátu, ale k budovaniu štátneho molocha, biblického Leviathana, ktorý bude trestať úspešných, uvaľovať dane na pracujúcich, kontrolovať, čo robíte vo vlastnej spálni a neustále ľuďom vyťahovať viac a viac peňazí z peňaženiek. Nielen tých bohatých, ale všetkých," zhodnotil dokument.

Poukázal na to, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce zrušiť rovnú daň, obrať ľudí o budúce dôchodky, brať peniaze živnostníkom a dohodárom, výsluhové dôchodky policajtom, mladým rodinám siahnuť na rodičovské príspevky a príspevky na dieťa. Miškov Ficov kabinet varuje, že ak tieto kroky podnikne a bude v nich pokračovať, "v priebehu niekoľkých rokov dorazí strednú vrstvu". Upozorňuje tiež na návrat k socializmu, k plánovaniu vo všetkých sférach ľudského života a hospodárstva.

V mene SaS vyhlásil, že odmieta vyvolávanie akéhosi triedneho boja, nenávisti voči takzvaným bohatým, o ktorých Smer-SD hovorí v súvislosti so zvyšovaním daní. Miškov tvrdí, že sociálni demokrati za bohatých označujú strednú vrstvu, čo nie je dobré. Liberáli odmietajú zavedenie "dane zo závisti", ako aj znovuzavedenie "dane zo smrti". Miškov doplnil, že Smer-SD síce hovorí o zmenách, ktoré sa majú týkať len bohatých, no sám vraj vie, že to nie je pravda. Zmeny sa podľa šéfa klubu SaS dotknú všetkých.

Miškov si myslí, že Ficova vláda bude nekritickým prijímateľom bruselských opatrení, ktoré môžu krajine poškodiť. Exminister hospodárstva sa rovnako sa nazdáva, že Smer-SD nenaštartuje hospodársky rast. "Neviete kam investovať," obrátil sa na sociálnych demokratov. Pripomenul tiež Ficove vyjadrenia na adresu PVV kabinetu Ivety Radičovej, že je nedôveryhodný. "Ak mal Robert Fico pravdu, tak PVV jeho vlády je generálny podraz na voličoch," uviedol Miškov s tým, že Smer-SD sľuboval istoty, ktoré sa ale premieňajú na rany istoty.

Silný mandát vlády Smeru-SD Miškov nespochybňuje, SaS ho rešpektuje. Pripomína však, že ani dosiahnutý výsledok neznamená, že Slovensko patrí Smeru-SD. "Patrí občanom," zdôraznil Miškov. Upozornil, že vláda jednej strany nesie so sebou veľkú mieru zodpovednosti, "ale aj hrozbu opojenia mocou až stratu súdnosti". Vláde aj Slovensku želá Miškov čo najviac úspechov a nie problémov.

Podľa poslanca Smeru-SD Jána Senka nemá SaS čo kritizovať, keď sú to práve oni, kvôli komu padla minulá vláda. Súhlasí so slovami, že Slovensko patrí občanom. Pripomína však, že sú to práve oni, ktorí na základe vládnutia minulého kabinetu rozhodli o tom, že novú vládu zostavila jediná strana. PVV podľa Senka ponúka kľúčové úlohy a kto ho chce vnímať pozitívne, urobí tak. "Ale od vás naozaj neočakávame pozitívne vnímanie PVV," uzavrel Senko.

 

Matovič považuje program vlády za štandardný, obáva sa však realizácie

Predložené programové vyhlásenie druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je štandardným programom, ktorý obsahuje viac dobrých úmyslov ako krokov, ktoré Slovensku ublížia. Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič.

"Ak by ste dokázali do bodky naplniť vaše programové vyhlásenie, Slovensko by sa asi pohlo dopredu. V niektorých veciach by ste síce Slovensku ublížili, vo väčšine vecí by ste však Slovensku pomohli," vyhlásil v rámci rozpravy k návrhu na pôde Národnej rady (NR) SR. Nevyčíta tak vláde, že v programe iba uvádza cestu a politiky, ktoré chce realizovať. Na hľadanie konkrétnych opatrení má totiž nasledujúce štyri roky.

Čoho sa však Matovič obáva, je realizácia predloženého programu. "Týchto 65 strán sú len písmenká na papieri, ale podstatné sú skutky, a tu je kameň úrazu programového vyhlásenia vlády. Za najväčší hendikep považujem históriu ľudí, ktorí by ho mali napĺňať," podčiarkol s tým, že vláde drží palce, aby dokázala realizovať všetky dobré veci, ktoré si do programu zaradila.

Líder OĽaNO pripustil, že od vlády zostavenej z jednej strany očakával v stanovení cieľov viac odvahy. V tejto súvislosti vyzval, aby zohľadňovala aj dobré nápady opozície a aby kládla dôraz na boj proti korupcii. "Ak dovolíte vašim nominantom, aby znova začali rozkrádať, ako sa to dialo za prvej Ficovej vlády, to vás položí," dodal Matovič.

Poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš privítal zmenu oproti minulosti v rétorike Igora Matoviča, ktorého prejav označil za kultivovaný a vyvážený. Odmietol však tvrdenia o tom, že by si premiér Fico za svojej prvej vlády nevšímal prešľapy jej členov. "V období 2006 až 2010 odvolal viacerých ministrov, čo sa nedá povedať o vláde Ivety Radičovej, kedy boli omnoho väčšie prešľapy," pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu