Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza odpočúvania má vinníkov, bývalé vedenie kontrarozviedky

Odpočúvať mali aj šéfa televízie TA3 Michala Gučíka
Odpočúvať mali aj šéfa televízie TA3 Michala Gučíka

BRATISLAVA - V kauze odpočúvania novinárov obvinila prokuratúra koncom februára bývalé vedenie vojenskej kontrarozviedky. Píše dnešné vydanie týždenníka Plus 7 dní.

Je to druhýkrát v ére samostatného Slovenska, čo bývalý šéf tajnej služby čelí obvineniu z trestného činu. Po exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby z éry mečiarizmu Ivanovi Lexovi, ktorého súdy zbavili viny vo všetkých štrnástich prípadoch, je zo spáchania trestnej činnosti podozrivý bývalý riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavel B. Jeho obvinenie z pokračujúceho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa je výsledkom skutočne bleskového vyšetrovania Generálnej prokuratúry SR v kauze odpočúvania novinárov za čias ministra obrany Ľubomíra Galka. Informuje ďalej týždenník.

Obvineniam čelia aj ďalší štyria bývalí vedúci činitelia vojenskej kontrarozviedky - Daniel C., Marián V., Peter P. a Ján R. Ani jeden z nich už v tajnej službe nepracuje, všetci piati sú plukovníkmi v zálohe. V prípade dokázania viny im hrozí až desať rokov za mrežami. Informáciu týždenníku potvrdil dôveryhodný zdroj z prostredia Generálnej prokuratúry SR. V žiadostiach o nasadenie odpočúvaní mali podľa nášho zdroja obvinení použiť "nepravdivé, predstierané a zámerne vykonštruované skutočnosti", a to až v osemnástich prípadoch. Všetky povolenia na odpočúvanie vydal Krajský súd v Trenčíne, ktorý je jediný príslušný k vojenským veciam.

Generálna prokuratúra zriadila špeciálny tím a začala trestné stíhanie vo veci vlani v novembri. Obvinenie voči piatim členom bývalého vedenia kontrarozviedky bolo vznesené 20. februára tohto roka. Odpočúvali aj Galkovu sekretárku. Okrem novinárov denníka Pravda a šéfa televízie TA3 Michala Gučíka dala kontrarozviedka podľa uznesenia o obvinení odpočúvať napríklad aj Galkovu sekretárku Zdenku K. v akcii pod krycím menom TALIA. Sudca vydal v jej prípade povolenie na odpočúvanie 14. novembra 2011, teda len krátko pred odvolaním Galka z funkcie. Kontrarozviedke sa podarilo získať povolenie od sudcu až na druhý raz, keď bolo zdôvodnenie rozšírené o tvrdenie tajnej služby, že sa Galkova sekretárka podieľa na "poškodzovaní vojensko-hospodárskych záujmov Slovenska". Uvádza okrem iného týždenník. Prvýkrát sa o odpočúvanie sekretárky neúspešne pokúsili 28. októbra minulého roka.

Medzi odpočúvanými figuruje aj údajný sponzor strany SaS Ján Sabol. Podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že šéf liberálov Richard Sulík bol po voľbách v roku 2010 so Sabolom na výlete súkromným lietadlom v Salzburgu. V akcii pod krycím názvom HUGO, zhodou okolností sa tak volá aj Sulíkov maloletý syn, odpočúvala kontrarozviedka Sabola na základe povolenia trenčianskeho súdu od 31. marca 2011. Sulík odmietol tvrdenie, že by Sabol sponzoroval SaS, pripustil však, že má s podnikateľom súkromný vzťah.

Exminister Galko odmieta, že by o odpočúvaniach vedel, označil to za "holý nezmysel" a zopakoval, že všetky sa udiali so súhlasom sudcu. "Nemám žiadne oficiálne informácie o tom, kto bol obvinený. Zaujímavosťou však je skutočnosť, že v prípade tohto trestného oznámenia sa koná veľmi promptne a v prípade oveľa závažnejšieho oznámenia týkajúceho sa úniku utajovaných skutočností sa vyšetrovanie pravdepodobne ešte ani nezačalo," reagoval pre týždenník exminister Galko. Tvrdí, že dal vojenskej kontrarozviedke voľnú ruku v boji s korupciou v rezorte. "VOS konalo vždy autonómne. Môj jediný pokyn bol, aby to bolo v zmysle zákona a aby sa bojovalo proti korupcii. Pokiaľ ide o pána Sabola, jeho som ho predtým ani nepoznal a dozvedel som sa to až z tlače. O mojej sekretárke neviem, že bola odpočúvaná. Vy viete, že bola?" spýtal sa Galko.

Pre bývalého šéfa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šátka je nepredstaviteľné, aby boli bývalí príslušníci kontrarozviedky stíhaní, ak raz povolenie na odpočúvanie vydal sudca. Bez povolenia by sa žiadne odpočúvanie nemohlo uskutočniť. "Zákon o ochrane pred odpočúvaním dáva len sudcovi právo s konečnou platnosťou rozhodnúť o použití informačno-technických prostriedkov voči občanovi. Nikto iný, len sudca má zo zákona povinnosť chrániť ústavné práva občanov - ich súkromie, a teda len sudca za svoje rozhodnutie nesie plnú a nedeliteľnú zodpovednosť, trestnoprávnu či disciplinárnu. Príslušník VOS môže svoju žiadosť zdôvodňovať čímkoľvek, ale len sudca je povinný pri nesplnení podmienok žiadosť vrátiť späť. Preto je pre mňa nepredstaviteľné, aby príslušníci VOS boli za svoje žiadosti trestne stíhaní," myslí si Šátek.

Upozornil tiež na fakt, že zatiaľ čo niektoré kauzy "visia" na prokuratúre aj niekoľko rokov, v prípade kauzy odpočúvania konala, naopak, rekordne rýchlo.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) sa dištancuje od uznesenia, ktoré bolo dnes v kauze odpočúvania novinárov zo strany Vojenského obranného spravodajstva (VOS) zverejnené na http://sksasanka.tumblr.com/.

"Generálna prokuratúra SR sa dištancuje od uznesenia zverejneného na webovej stránke. Oficiálne uznesenie prokuratúry v tejto veci je v inom znení," zdôraznila dnes hovorkyňa GP SR Vladimíra Gedrová. Podľa tohto neoficiálneho uznesenia zverejneného dnes na spomínanej webovej stránke by mala prokuratúra stíhať až šiestich bývalých príslušníkov vojenskej kontrarozviedky, vrátane bývalého riaditeľa VOS za trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa a iné trestné činy. Z uznesenia vyplýva, že všetky údajne stíhané osoby sú vo vyšších hodnostiach - plukovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu