Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragédia v Česku: Utopili sa dvaja chlapci (†7), zúfalým mamám nikto nepomohol, hrozivý opis

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: HZS Královohradecký kraj)

LHOTA - Dve mamy prežívajú najhoršie chvíle svojho života. Letný oddych pri vode sa zmenili na neopísateľnú tragédiu. Jedna zo žien sa na chvíľu otočila a dvaja sedemroční kamaráti sa stratili pod hladinou. Stalo sa, žiaľ, najhoršie. Na prípade je smutný aj fakt, že podľa svedkov dvom zúfalým ženám sprvu nemal kto pomôcť.

Dvaja chlapci sa boli s rodinami kúpať v jazere Lhota pri Prahe. V nestráženej chvíli sa stratili svojim mamám. Jedna zo žien na chvíľu odvrátila pozornosť. Keď jej pohľad smeroval opäť k brehu, spozorovala tam už len dve plávacie kolesá. 

Zmiznutie chlapcov nahlásili pred 15-tou hodinou na tiesňovú linku ich matky. Po chlapcoch pátrali potápači i psovodi, nebolo jasné, či sú deti vo vode, alebo na brehu. K pátraniu sa pripojil aj vrtuľník s termovíziou, ktorý bol následne odvolaný. Vo vode ich našli asi po dvoch hodinách od nahlásenia potápači. Záchranári už chlapcom nedokázali pomôcť, resuscitácia bola neúspešná, povedali hovorcovia hasičov Petr Svoboda a záchrannej služby Petra Effenbergerová. Podľa policajnej hovorkyne Lucie Novákovej trvala samotná pátracia akcia zhruba hodinu. "Príčiny a okolnosti udalosti sú v štádiu vyšetrovania," povedala Nováková.

Desivý opis najsmutnejších okamihov

Po tom, čo ženy nevideli svoje deti, začali ich v panike hľadať. Zúfalo vykrikovali, no podľa svedkov im nemal kto pomôcť. Ide o vietnamské rodiny a zroneným matkám nikto nerozumel. Aj napriek tomu, že ženy prosili o pomoc, ostatní návštevníci im nerozumeli. "Rodičia prosili už dávno pred tým o pomoc. Nikto im nevenoval pozornosť, pretože to boli cudzinci. Matka behala po pláži a dôchodkyne, ktoré sedeli v takzvanej kancelárii, sa im vysmievali a až po dlhom čase prvýkrát v rozhlase zaznelo, že sa stratili dvaja sedemroční chlapci," opísala českému portálu blesk.cz svedkyňa. Podľa iných trvalo až pol hodinu pokým zamestnanci súhlasili a informáciu o stratených chlapcoch zverejnili v rozhlase. 

Tragédia v Česku: Utopili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: lhotajezero.cz)

"Pretože sa hlásenie neustále opakovalo a nič sa nedialo, tak som išla do tej kancelárie a povedala som tej pani, čo vysielala hlásenie, že keď to nemá dlhšiu dobu žiadny výsledok, že by mala návštevníkov poprosiť, aby išli z vody von a vzali si k sebe svoje deti, aby bolo možné vôbec vyhodnotiť, kde nejaké dieťa bez rodičov je. Ona odmietla a povedala, že to robiť nebude a že nebude zbytočne vyvolávať chaos. A že nebude návštevníkov obťažovať," opísala iná svedkyňa pre českú FTV Prima. "Ostatní návštevníci ju začali presviedčať, aby to urobila, že je to dobrý nápad, čo ona kategoricky odmietla a povedala, nech okamžite ideme preč, že to nie je naša práca. Pani, čo bola vedľa mňa rozprávala: ja som zdravotník, ja by som rada pomohla a ona jej povedala: vy sa starajte o svoju prácu, ja sa budem starať o tú svoju, bežte preč a neprekážajte," dodala svedkyňa.

Pomoc dlho neprichádzala

Obe mamy boli podľa svedkov zúfalé a žiadna pomoc neprichádzala. "Zatiaľ čo matka behala zúfalá po pláži, ďalšiemu príbuznému dali bicykel, aby sa išiel sám pozrieť po okolí, či tam chlapci nie sú. V tom čase plavčík nesedel tam, kde má, ale bol v tieni, pretože mu bolo horúco. Všetci ostatní sa ďalej kúpali vo vode. Matka, čo sama nevedela skoro plávať, ako jediná skočila do vody a hľadala svoje deti. Nikto jej nepomohol, až ostatní návštevníci kričali, aby jej niekto pomohol," dodala svedkyňa. 

Na prípade je smutný fakt, že podľa svedkov neboli ženám zamestnanci nápomocní, pretože išlo o cudzinky. "Snažili sa dovolať pomoci, ale pretože boli Vietnamci, tak sa s nimi vôbec nebavili a začali im okamžite tykať a hovorili s nimi ako s nejakým odpadom," uviedla svedkyňa s tým, že o ženy sa začali zamestnanci starať až po príchode polície. Zarážajúce je, že pri vstupe do areálu je napísaný oznam, ktorý hovorí o kúpaní na vlastné riziko. Areál je ale oplotený, za vstup sa platí, rovnako aj za parkovanie.  

Viac o téme: TragédiaUtopenieChlapvci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu