Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nekompromisný verdikt súdu: Muža, ktorý rozposielal rádioaktívne zásielky, odsúdili na doživotie

Vypočul si rozsudok. Zobraziť galériu (4)
Vypočul si rozsudok. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil v pondelok Štefana K. z Popradu, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie. Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Senát ŠTS mu uložil úhrnný trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia," uviedla Kudjáková. Prokurátor sa podľa jej slov vzdal práva podať odvolanie, obžalovaný sa však odvolal. "Rozsudok je tak neprávoplatný, rozhodne Najvyšší súd SR," dodala. Podľa prokurátora je rozširovanie rádioaktívnych látok jednou z najnebezpečnejších foriem trestnej činnosti. "Práve to, že listy obsahovali rádioaktívny materiál, je dôvodom, ktorý obzvlášť zvyšuje nebezpečenstvo činu," povedal. 

Nekompromisný verdikt súdu: Muža,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Duševný stav obžalovaného bol podrobne preskúmaný a podľa záverov znalcov netrpel v čase spáchania skutku žiadnou duševnou poruchou ani chorobou a bol plne zodpovedný za svoje činy, povedal prokurátor. Dodal, že nebezpečný materiál pochádzal zo zariadení, ktoré boli dostupné na jeho pracovisku. Štefan K. svoju vinu odmieta.

Nekompromisný verdikt súdu: Muža,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

V novembri 2016 Štefan K. prostredníctvom poštovej zásielky poslal sudcom Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici zásielky, ktoré obsahovali priehľadné uzatváracie plastové vrecúško a list s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. Podľa záverov znaleckého posudku plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Štefana K. (53) 16. decembra 2017.

Nekompromisný verdikt súdu: Muža,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"Obvinený mal v priebehu novembra 2016 najmenej v piatich prípadoch rozposlať zásielky adresované Okresnému súdu v Poprade, Okresnému súdu v Považskej Bystrici, Ministerstvu spravodlivosti SR, Okresnému súdu v Kežmarku a Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove spolu s listom obsahujúcim hrozby sudcom, prokurátorom a príslušníkom polície. Zásielky boli v niektorých prípadoch kontaminované rádioaktívnou látkou - rádionuklidom amerícia (americium) 241Am," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Čo je to amerícium?

Amerícium je silno rádioaktívny kovový chemický prvok, ktorý vydáva žiarenie alfa a žiarenie gama, oba druhy sú veľmi nebezpečné. Gama žiarenie má vysokú prenikavosť a energiu, alfa žiarenie poškodzuje pri dlhodobom pôsobení zblízka živé tkanivá.

V prírode sa amerícium nevyskytuje, no produkujú ho jadrové reaktory. Má pomerne dlhý polčas rozpadu, a tak sa dá vyrobiť aj chemickou cestou z vyhoreného jadrového paliva. Používa sa v detekčných a meracích prístrojoch na detekciu cigaretového dymu, ale aj v medicíne pri ožarovaní zhubných nádorov.

Podľa Danka má kontrola pošty opodstatnenie

Národná rada (NR) SR víta rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý v pondelok odsúdil Štefana K. z Popradu na doživotie. Podľa predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) tak mala kontrola pošty v parlamente opodstatnenie. Píše sa to v stanovisku, ktoré poskytol hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník.

ŠTS v pondelok odsúdil Štefana K. za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Danko podľa Kostelníka dúfa, že "po tomto rozsudku konečne každý verí, prečo sa muselo pred rokom pristúpiť k toľko kritizovanej kontrole pošty". "Znova sa ukázalo, že opozícia len plytko využila emóciu ľudí a neznalosť problematiky. Vyzývam ju aspoň na ospravedlnenie sa zamestnancom, ktorým zároveň verejne ďakujem za to, že tlak médií a opozície vydržali," uviedol šéf NR SR.

Na prípad otvárania listov upozornil vlani v apríli opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO). Podľa jeho slov mal predseda parlamentu prikázať zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste našli vulgarizmy či dehonestujúci obsah, korešpondenciu nemali poslancovi odovzdať, ale tri mesiace ju archivovať a potom skartovať.

Kancelária aj Danko obvinenia z porušovania listového tajomstva odmietli. Kancelária sa odvolávala na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Danko vyhlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal.

Ako šéf NR SR na záver dodal, je rád, že aj pre osobitné kontroly, napriek tomu, že čelili ostrej kritike, nedošlo za celý čas k priamemu ohrozeniu žiadneho z poslancov či zamestnancov parlamentu.

Viac o téme: DoživotieAmeríciumŠtefan K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu