Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY 2020 Sociológ o téme Istanbulského dohovoru: Ide o snahu zvrátiť pokles preferencií

Predseda strany SMER-SD Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Predseda strany SMER-SD Robert Fico (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Téma Istanbulského dohovoru je zámernou snahou zvrátiť pokles preferencií politických strán, ktoré dokument prinášajú. Uviedol to sociológ Michal Vašečka.

Podľa neho prinášala Slovenská národná strana obdobné témy v prípadoch núdze aj v minulosti, napríklad pri slovenských Maďaroch či Rómoch. Práve národniari tlačia tému dohovoru na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá bude v utorok 18. februára. Chcú na nej žiadať definitívne odmietnutie Istanbulského dohovoru, ktorý sa podľa nich zameriava na otázky o pároch rovnakého pohlavia či rodovej rovnosti. Vašečka pripomína, že dokument je prioritne o zastavení násilia páchaného na ženách a nie o kultúrno-civilizačných otázkach.

„Je to veľmi podobný príbeh ako so stratégiou rozvoja ľudských práv, kde bolo trinásť kľúčových tém a jedna z nich sa týkala ľudských práv LGTI komunity, a tá prebila napokon všetky ostatné. Toto je veľmi podobné, pretože dohovor má množstvo častí a zadrhlo sa to na jednej malej, a to je výklad slova rod. Podľa mňa je to nedorozumenie, ale na druhej strane zámerne priživované,“ uviedol Vašečka. Istanbulský dohovor podpísalo Slovensko medzi prvými krajinami ešte v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bolo napríklad aj Kresťanskodemokratické hnutie. 

Zámer politických strán

Téma Istanbulského dohovoru sa v aktuálnom volebnom období objavila viackrát, dva razy o nej hlasoval aj parlament. Podľa sociológa ju vyťahujú strany zámerne na poslednú chvíľu. „Zdá sa, že už vyskúšali takmer všetko a ten pokles sa nepodarilo výrazne zastaviť. Vnímam to ako jeden z tých zúfalých pokusov, že keď vždy bolo zle, vyťahovali sa takéto kultúrno-civilizačné témy. V minulosti to bola napríklad maďarská či rómska téma, potom zase migračná a fungovalo to. Teraz som skôr skeptický,“ dodal sociológ.

VOĽBY 2020 Sociológ o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Národná rada SR bude rokovať o Istanbulskom dohovore v skrátenom konaní. Téma dohovoru bola jednou z požiadaviek SNS na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, „zelenú“ už dala aj vláda SR. Národniari žiadajú, aby poslanci dohovor odmietli a zaviazali prezidentku Zuzanu Čaputovú postupovať rovnako.

Expremiér Robert Fico pritom ešte vo februári 2018 hovoril o tom, že je vhodné prijať legislatívu, ktorá zamedzí násiliu na ženách a bude nadväzovať na dohovor. Odvtedy však v tejto oblasti jeho kabinet, ani následne vláda Petra Pellegriniho neprijali zásadné opatrenia v tejto oblasti.

Viac o téme: Smer-SDIstanbulský dohovorMichal VašečkaParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu