Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOĽBY 2020 Analytici hodnotili zdravotnícky program: Najlepšie je na tom SaS

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Najlepší zdravotnícky program má strana SaS. Zhodujú sa na tom individuálne hodnotenia inštitútov HPI, INEKO a INESS, o ktorých informovali na štvrtkovej tlačovej besede. Strana SaS má podľa analytikov najkomplexnejší program, v top 10 opatreniach má 6 opatrení, v top 20 ich má 11, v top 50 ich má 21.

Veľmi dobré programy majú podľa analytikov strany PS/Spolu, OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina. Naopak, najhoršie dopadli zdravotnícke programy strán ĽSNS a Smer-SD. Tieto programy majú zároveň najnižšiu komplexnosť a najväčší podiel negatívne hodnotených opatrení.

Každý z analytikov hodnotil kvalitu a dôležitosť opatrenia a komplexnosť programu. "Po spriemerovaní všetkých hodnotiteľov nám vyšlo, že najlepší program má SaS. Nech sme to počítali akokoľvek, náskok SaS pred ostatnými je taký, že vyhrala u každého z nás jednotlivo a potom aj v súčte," konštatoval Tomáš Szalay z HPI.

VOĽBY 2020 Analytici hodnotili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako uviedol Dušan Zachar z INEKO, keď porovnávali vládne strany, teda Smer-SD, SNS a Most-Híd, ich programy neprevyšovali 10 opatrení. "Naproti tomu najlepšie programy SaS, PS/Spolu, OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina, mali okolo 100 alebo viac ako 100 opatrení. Dá sa povedať, že na tomto môžeme vidieť, kto ako dbá na programy. Vládnym stranám asi nejde o zmenu, vyhovuje im stav, aký v súčasnosti je," uviedol Zachar.

Podľa Martina Vlachynského z INESS žiaden z týchto programov dramatickým spôsobom nemení status quo, ktorý na Slovensku máme. Reformy sa musia podľa neho robiť rýchlo a na začiatku vládnutia. "Ak táto vláda, ktorá vznikne, bude niečo robiť, musí to robiť v najbližších dvoch rokoch," dodal.

Najlepšie hodnotené opatrenia

Najlepšie hodnotené opatrenia boli podpora stratifikácie, definícia nároku poistenca, v prípade zdravotno-sociálnej starostlivosti podpora osoby nie zariadenia a výučba zdravotníkov aj mimo fakultných a univerzitných nemocníc. Najslabšie hodnotenia dostali opatrenia ako jedna štátna poisťovňa, zákaz krížového vlastníctva, štátna sieť polikliník, geografické limity pre otváranie lekární, zákaz privatizácie či "daňové mašličky".

Zdravotnícki analytici po prvýkrát spoločne ohodnotili zdravotnícke volebné programy politických strán, kandidujúcich v parlamentných voľbách 2020. Hodnotenia sa zúčastnili analytici HPI, INEKO, INESS a ako súkromné osoby zdravotnícki analytici Martin Smatana a Michal Štofko. Do hodnotenia vstupovali programy 12 strán, ktorým preferencie relevantných agentúr dávali mesiac pred voľbami reálnu šancu na zvolenie do parlamentu.

Analytici v programoch identifikovali spolu 658 opatrení týkajúcich sa zdravotníctva. Výsledné hodnotenie je priemerom hodnotenia jednotlivých inštitútov.

Viac o téme: SaSParlamentné Voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu