Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brusel si po vražde novinára posvieti na európske dotácie na Slovensku

Günther Oettinger Zobraziť galériu (4)
Günther Oettinger (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak/MTI )

BRUSEL/BERLÍN - Po vražde novinára Jána Kuciaka chce Európska komisia (EK) preveriť, ako sa na Slovensku nakladá s európskymi dotáciami na poľnohospodárstvo a či nie sú zneužívané. V rozhovore poskytnutom dnešnému vydaniu nemeckého denníka Die Welt to povedal eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger. O slobode médií na Slovensku chce na nasledujúcom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu debatovať aj Európsky parlament (EP). Podľa médií môže Kuciakova vražda súvisieť s jeho prácou na prípade údajného zapojenia talianskej mafie do zneužívania peňazí z európskych zdrojov na východnom Slovensku.

Priatelia zo Smeru: Oslovili sme ich, ako sa k nim dostal muž z kauzy talianskej mafie

"Pozrieme sa teraz na ten prípad dôkladne," povedal Oettinger denníku Die Welt. Nemecký eurokomisár považuje za možné, že európske poľnohospodárske dotácie na Slovensku boli zneužité "na kriminálne účely". "Za niekoľko týždňov budeme mať jasno o finančných tokoch a možnom zneužití," dodal.

„Považujem za možné, že priame alebo nepriame platby farmárom alebo poľnohospodárskym podnikom z nášho európskeho rozpočtu boli v tomto prípade zneužité na kriminálne účely. Ak sa to naozaj stalo, budeme samozrejme úzko spolupracovať s národnými úradmi,“ uviedol Oettinger

V rozhovore s denníkom Die Welt Oettinger kritizoval tiež "popredných politikov na Slovensku", ktorí sa podľa neho uchýlili ku "všeobecnému karhaniu médií". Zároveň ale zdôraznil, že má komisia plnú dôveru v slovenské úrady a ich schopnosť prípad vraždy novinára a jeho snúbenice vyšetriť.

Brusel si po vražde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Prípadom vraždy slovenského novinára sa mieni zaoberať aj Európsky parlament, ktorý si Kuciaka už na začiatku stredajšej plenárnej schôdze uctil minútou ticha. "Chceme, aby sa prípad zavraždeného slovenského novinára dostal na program rokovania Európskeho parlamentu a aby sme o dva týždne na pléne (v Štrasburgu) debatovali o slobode médií na Slovensku," povedal denníku Die Welt predseda zahraničného výboru EP David McAllister. Prípad má podľa neho celoeurópsky význam a debatou v pléne mu chcú europoslanci "dodať pozornosť, akú si zaslúži".

Člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) McAllister vyzval slovenské úrady, aby "čin vyšetrili a ľudí, ktorí ho majú na svedomí, postavili pred súd k zodpovednosti". Skutočnosť, že v EÚ môže byť novinár zavraždený kvôli svojej práci, označil europoslanec za šokujúcu.

Brusel si po vražde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Už v stredu povedal predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, že je neprijateľné, aby bolo možné v tejto dobe v Európe zabíjať novinárov kvôli ich práci. Zároveň upozornil, že nový neprijateľný útok na slobodu médií prišiel len niekoľko mesiacov po tragickej vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili minulý týždeň v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Podľa Kuciaka fungujú na východe Slovenska vo vzájomnej koordinácii zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali svojich funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v poslednom článku, na ktorom Kuciak pracoval.

Viac o téme: DotácieVraždaEurofondyGünther OettingerJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu