Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najvyšší súd popiera manipuláciu so spismi a tým aj súvislosť s vraždou novinára Kuciaka

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR popiera, že by v tejto inštitúcii dochádzalo k manipulácii pri prideľovaní spisov. Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová tak reagovala na informácie o novej stope vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka, ktoré sa týkajú Najvyššieho súdu SR. Policajný prezident Tibor Gašpar túto novú stopu dnes potvrdil.

„Ak sa mám vyjadriť k tomu, či sa začíname zoberať podozreniami na Najvyššom súde SR, o čom boli v médiách informácie, tak áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere,“ uviedol dnes v Košiciach Gašpar s tým, že podozrenia sa týkajú manipulácie so spismi. Važanová v tejto súvislosti zdôraznila, že ak by pani predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová disponovala informáciami o manipulácii s prideľovaním spisov, okamžite by sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní. "Prideľovanie spisov sa realizuje prostredníctvom elektronickej podateľne, je náhodné a nemožno ho ovplyvniť," uviedla. Švecová podľa nej poskytla v tejto veci orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť.

Publicista Radovan Bránik naznačil, že vražda môže súvisieť s prípadom korupcie na jednom z kľúčových súdov. Bránik v rozhovore pre Aktuálně.cz uviedol, že Kuciakova vražda súvisí skôr so situáciou v slovenskej justícii, s takzvanou justičnou mafiou. Konkrétne má ísť o manipuláciu s prideľovaním spisov na súde.

Viac o téme: Najvyšší súdDaniela ŠvecováJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu