Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Krásna slovenská speváčka podľahla rakovine: Mala iba 32 rokov

Eva Kostolányiová Zobraziť galériu (16)
Eva Kostolányiová (Zdroj: Tomáš Písecký)

BRATISLAVA - Zomrela mesiac pred 33. narodeninami. Osud doprial famóznej speváčke Eve Kostolányiovej naozaj len krátky čas na tomto svete. V posledných rokoch svojho života popri vystupovaní bojovala so zákernou rakovinou, o čom jej fanúšikovia ani netušili.

Eva Kostolányiová sa narodila 2. novembra 1942. Vyrastala v chudobných pomeroch so siedmimi súrodencami. Od malička ale mala blízko k hudbe a pohybovej aktivite. Jej brat ju preto prihlásil na konkurz do SĽUKU, kde zažiarila. Neskôr pôsobila vo Vojenskom umeleckom súbore, najprv ako tanečnica, neskôr aj ako speváčka. 

Krásna slovenská speváčka podľahla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

V roku 1965 sa Eva, rodená Vermešová, vydala za tanečníka Jána Kostolányiho a pokračovala v umeleckej kariére. Spolu s Evou Mázikovou vystupovala s Orchestrom Braňa Hronca v zahraničí. Manžel na ňu ale príliš žiarlil a ich vzťah sa rozpadol. Neskôr si našla priateľa, ktorý s ňou prežil posledné roky života, kým ho neukončila zákerná rakovina. 

„Raz prišla za mnou a povedala, že má hrčky a že sa bojí, že má rakovinu, tak som na ňu ešte vyskočil: Ako môžeš niečo takéto hovoriť? To je hlúposť!” spomínal Hronec kedysi pred kamerami RTVS v dokumente Radosť zo života - Eva Kostolányiová. 

Krásna slovenská speváčka podľahla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

No ukázalo sa, že speváčka mala pravdu. Ona sama sa však žiadnemu smútku nepoddala. Ako spomínala jej lekárka, akoby s touto hroznou správou nabrala novú energiu a snažila sa sa všetko stihnúť, kým odíde. Lekári jej vyyoperovali nádor, no neskôr jej museli vziať aj prsník. Napriek tomu v podstate ušla z nemocnice na vystúpenie, kde spievala a tancovala, akoby jej ani nič nebolo. 

Neskôr dokonca dostala rolu v muzikáli. „Eva bola, podľa môjho názoru, najlepšia speváčka v tom čase,” zložil jej poklonu dnes už tiež nežijúci Michal Dočolomanský. Ten s Evou naspieval napríklad známu repeťácku pieseň Smoliar.

Kostályiová teda pracovala naplno, hoci vystúpenia striedali pobyty v nemocnici. Vplyvom choroby – keďže musela brať hormonálne injekcie – jej zhrubol hlas, a tak musela obmeniť repertoár. Ostrihala si vlasy a brala to proste ako imidžovú zmenu. Naozaj sa nikdy nepoddávala pochmúrnym myšlienkam a žila napriek ťažkej chorobe naplno. 

Krásna slovenská speváčka podľahla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

Až do septembra 1975 bola optimistická. V auguste nahrala poslednú pieseň More lásky a o pár dní ju viezli do nemocnice. V septembri tam prvý raz vyslovila myšlienku, že konca roka sa zrejme nedožije. Zomrela 3. októbra, mesiac pred svojimi 33. narodeninami. 

Viac o téme: Eva Kostolányiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu