Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Terchovské Vianoce zažijú aj Bratislavčania

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Terchovské Vianoce)

Obec Terchová existuje vyše štyristo rokov. Územie, na ktorom sa nachádza, však bolo ľuďom známe už skôr. Za najstarší doklad o pobyte človeka v terchovskom chotári možno považovať Bronzovú sekerku (nájdenú v lok. Terchová, svah kopca Úboč, nad kostolom obce), ktorú v roku 2010 náhodne objavil občan obce Terchová na svahu kopca Úboč.

V druhej polovici 17. storočia je Terchová začlenená ako súčasť tepličského panstva. S jeho novými majiteľmi prichádzajú do obce i noví usadlíci. Podľa písomných dokladov ide o Valachov, ktorí sa ešte niekedy v 16. storočí usadili v tešínsko - kysuckých vrchoch. Z ich potomkov sa pravdepodobne v druhej polovici 17. storočia prisťahovali aj rodičia Juraja Jánošíka. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc ostatných rokov v Terchovej je betlehem, ktorý v predvečer najkrajších sviatkov roka inštalujú v miestnom rímskokatolíckom kostole zasvätenom sv. Cyrilovi a sv. Metodovi. Je dielom tunajších chlapov, rezbárov, konštruktérov, elektromechanikov, ktorí vložili kus vlastného fortieľu i voľného času do tohto, dnes už široko – ďaleko známeho projektu.

Terchovské Vianoce zažijú aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Terchovské Vianoce)

Terchovské Vianoce s jej tradíciami sa odohrávajú v Terchovej každoročne už viac ako 40 rokov.  Túto tradíciu sprostredkujeme aj Bratislavčanom a Terchovské Vianoce znova „privezieme“ do hlavného mesta.

So svojim folklórnym pásmom, zviazaným so sviatkom Vianoc  sa predstavia hudobníci z Terchovej. Ani na  Terchovských Vianociach 2022 nebude chýbať jedinečný nástroj slovenskej ľudovej kultúry, slovenské kultúrne dedičstvo zapísané do UNESCO,  FUJARA, na ktorú nám muzikanti z Terchovej tiež zahrajú.

Terchovské Vianoce zažijú aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Terchovské Vianoce)

V tento rok sa v Bratislave znova predstavia Terchovské Vianoce vo veľkom Evanjelickom kostole, ktorý tomuto sviatku poskytuje dokonalú atmosféru. Táto atmosféra bude úplne jedinečná, sviatočná. Akustika i priestor tohto jedinečného kostola ešte zvýšia celkový zážitok z folklóru, pokory a pokoja. Prijmite pozvanie na tento kultúrny zážitok z kraja Juraja Jánošíka. Tešíme sa na Vás v piatok 9. decembra  a veríme, že príjemné posedenie, prípadne v závere i potancovanie a zaspievanie si s kapelou z Terchovej Vás sviatočne naladí. Pre každého návštevníka Terchovských Vianoc 2022 staršieho ako 18 rokov pripravíme pri vstupe uvítací nápoj ochutený horcom, na zdravie!

Vstupenky kúpite na Predpredaj.sk.

- reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu