Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Že vysoká škola nič nestojí? Pozrite sa, ako je to naozaj

Že vysoká škola nič nestojí? Pozrite sa, ako je to naozaj PR článok Zobraziť galériu (3)
Že vysoká škola nič nestojí? Pozrite sa, ako je to naozaj (Zdroj: profimedia.sk)

Hovorí sa: Malé deti, malé starosti, veľké deti, veľké starosti. To platí nielen o výchove, ale aj o finančnej stránke. Ak máte pocit, že na batoľa míňate veľa peňazí, počkajte koľko vás bude stáť školák a vysokoškoláci míňajú ešte viac. Vysoké školy sú síce zadarmo, no výdavky spojené so vzdelaním sú často veľkým zaťažením pre rodinný rozpočet.

Preto je dobré sa na budúce štúdium svojich detí pripraviť vopred.

Podľa posledného prieskumu EUROSTUDENT VI. z roku 2017 sú priemerné mesačné výdavky slovenského vysokoškoláka vo výške 349 €. Najväčšiu časť z toho tvoria výdavky na ubytovanie a stravu. Priemerná cena ubytovania vo výške 95 € a na stravu míňajú študenti v priemere 94 eur, čo predstavuje okolo 3 € na deň. Podľa vyššie uvedeného prieskumu sú študenti schopní takmer polovicu mesačných výdavkov hradiť sami z brigád a štipendií. Druhú polovicu im však v súčasnosti stále platia rodičia. Ak sa teda bavíme o 5 ročnom štúdiu, pre vysokoškoláka by ste mali mať pripravených viac ako 20 000 €, pokiaľ popri škole nechce pracovať, a aspoň 10 000 €, ak bude popri škole brigádovať.

Že vysoká škola nič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prieskum tiež ukázal, že v prípade štúdia v zahraničí ide z peňaženiek rodičov vyše 1/5 zdrojov na toto štúdium, ďalšie takmer 2/3 získavajú študenti z grantov Európskej únie ako napríklad program Erasmus alebo iné grantové programy. Zahraničné školy však sú podstatne drahšie ako tie na Slovensku. Podľa amerického portálu cnbc.com je priemerné ročné školné na amerických školách po odpočítaní grantov a príspevkov v roku 2019 približne 14 600 dolárov ( 73 000 dolárov za 5 rokov ). Pokiaľ by ste si však vybrali najprestížnejšiu americkú školu Harvard, celkové ročné náklady na školné, ubytovanie a ostatné výdavky sa môžu vyšplhať na viac ako 70 000 dolárov ročne.

Že vysoká škola nič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na vysokoškolské štúdium by ste sa mali teda začať pripravovať oveľa skôr, ako svoje deti na školu pošlete. Podľa odborníka na investovanie a sporenie z Tatra banky, Martina Smreka, si musíte odkladať okolo 60 € mesačne, ak chcete nasporiť za 20 rokov pre vaše dieťa 20 000 €. V prípade, že začnete sporiť o 10 rokov neskôr, mesačne si musíte odkladať až 140 €, aby ste dosiahli tú istú sumu. V prepočte počítame s priemerným výnosom 3% ročne.

Čím skôr teda so sporením začnete, tým menej zaťažíte svoj rodinný rozpočet.

Tento článok vám priniesla Tatra banka.

Zdroje:

http://www.tam.sk/sk/investicna-kalkulacka

-Reklamná správa- 

<p
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu