Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rektori žiadajú od vlády garancie: Nepozdávajú sa im zmeny financovania vedy a výskumu

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: Wikimedia Commons / Rudko)

BRATISLAVA - Sedem rektorov Združenia výskumne a technicky zameraných univerzít vyzýva vládu SR, aby im dala garancie v prípade operačného programu Výskum a inovácie, z ktorého je financovaná značná časť slovenskej vedy a výskumu. Vyplýva to z ich stanoviska, ktoré poskytol hovorca Slovenskej technickej univerzity (STU) Fedor Blaščák. V ňom sa okrem iného uvádza, že na program bude zrejme po novom dohliadať rezort dopravy.

Podľa rektorov ide o hazard a nebezpečný experiment, ktorý môže zhoršiť situáciu. Rektori sú ochotní kroky vlády podporiť iba v takom prípade, že bude garantované zdynamizovanie procesu čerpania prostriedkov. Na vedu a výskum sa na Slovensku v aktuálnom programe vyčerpalo iba 13 percent z celkovej sumy 1,7 miliardy eur. Pôvodne má program v gescii rezort školstva.

„Hlavným zdrojom verejných výdavkov na vedu a výskum na Slovensku sú v posledných rokoch prostriedky z eurofondov. V operačnom programe Výskum a inovácie (OP VaI) je na prioritu podpory výskumu, vývoja a inovácií alokovaných 1,7 miliardy eur, no zatiaľ sa podarilo vyčerpať len 13 percent. Zdôrazňujeme, nie vinou univerzít ani ústavov SAV. Na všetky doteraz vyhlásené výzvy sme reagovali a vo väčšine prípadov je naša absorpčná kapacita vyššia, ako sú alokované financie pre výzvy," tvrdia rektori. Podľa nich Slovensko môže byť za nevyčerpanie financií potrestané. "Dopadom za meškanie v čerpaní je takzvaný dekomitment (odňatie prostriedkov) a Slovensku pre slabé čerpanie za rok 2019 opäť hrozí dekomitment vo výške viac než 120 miliónov eur," uvádza sa v stanovisku rektorov.

„Situácia s vyhlasovaním výziev a vyhodnocovaním projektov je mimoriadne kritická, a preto sme v septembri 2019 iniciovali rokovanie s ministerkou školstva Martinou Lubyovou k prijatiu účinných opatrení na zlepšenie situácie. V piatok 11. októbra sa uskutočnilo mimoriadne zasadnutie Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie s cieľom prerokovať návrhy opatrení, ako sa zo strany SR vyhnúť hroziacemu dekomitmentu. Rada vlády pre nás prekvapivo napokon prijala odporúčanie pre vládu presunúť celý operačný program pod ministerstvo dopravy, ktoré by sa po novom malo stať riadiacim orgánom," dodáva stanovisko.

Rektori navyše takéto riešenie vnímajú ako nesystémové. „Presun celého operačného programu na konci programového obdobia pod nový riadiaci orgán vnímame ako nebezpečný experiment, ktorého výsledkom môže byť ďalšie zhoršenie už teraz mimoriadne kritickej situácie. Sme ochotní tento krok podporiť, ak dostaneme garancie od vlády, že dôjde k zdynamizovaniu procesov a plánované prostriedky budú naďalej k dispozícií vedeckým inštitúciám v plnom rozsahu. Požadujeme striktné dodržanie termínov a pravidiel, ktoré sú uvedené v prebiehajúcich a indikatívnych výzvach," uzavreli.

Viac o téme: FinancovanieVládaRektoriKritikaSlovenskoVeda a výskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu