Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Komisia odporúča presunúť spornú sochu Svätopluka

Socha Svätopluka
Socha Svätopluka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborná komisia odporučila presunúť spornú sochu veľkomoravského panovníka Svätopluka z nádvoria Bratislavského hradu. Experti pod vedením historičky Maríny Zavackej navrhli viacero možností od premiestnenia diela na iné miesto hradného areálu až po jeho vrátenie autorovi Jánovi Kulichovi.

Definitívne o jej osude však rozhodne predseda parlamentu Richard Sulík (SaS). Komisia zložená z historikov, archeológov či architektov navrhla, aby Kulich takmer osemmetrovú bronzovú sochu upravil a následne by sa mohla presunúť z barokového Čestného nádvoria Bratislavského hradu na iné miesto hradného areálu.

"Podmienkou je, že odstráni diskutabilný symbol na štíte vzbudzujúci asociácie na obdobie národných dejín, ktoré by malo byť viac výstrahou ako dôvodom na kladenie vencov," vyhlásila dnes na tlačovej konferencii historička Zavacká. Rovnoramenný dvojkríž na štíte pripomínal kritikom znak Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu.

"Všetky ostatné chyby sú jednoducho faktickými chybami, ale tým neznemožňujú tú sochu, aby stála niekde na verejnom mieste," dodala historička. Zavacká poznamenala, že vymeniť by sa mal tiež text na podstavci, ktorý "zavádza, mystifikuje a nezodpovedá stavu poznania súčasnej historickej vedy". Kontroverzné spojenie "Svätopluk - kráľ starých Slovákov" spolu s ďalším textom, kde je panovník zmienený ako "milovaný syn", by tak mal podľa odborníkov nahradiť tradičný nápis s menom a rokmi Svätoplukovho panovania.

Expertná skupina vyčítala jazdeckej soche tiež viaceré nedostatky v oblečení, výstroji či výzbroji, ktoré sa údajne objavujú až o niekoľko storočí po smrti najvýznamnejšieho vládcu Veľkej Moravy. "Odborníci na deviate storočie našli na tejto soche toľko chýb, že v podstate dá sa preukázať, že nejde o sochu Svätopluka a je len verejnou dohodou, že ju takto budeme nazývať," dodala Zavacká.

Ak autor kontroverzného diela nebude s úpravami súhlasiť, komisia navrhla, aby sa Svätopluk na koni presunul do správy Slovenského národného múzea. "Posledným riešením je vrátenie sochy autorovi," dodala Zavacká. Odborníci zároveň odporučili, aby bolo Kulichovo dielo v prípade odstránenia z hradného areálu nahradené iným pomníkom veľkomoravského kniežaťa.

Konečné rozhodnutie o zotrvaní či presunutí sochy zverejní v blízkej budúcnosti šéf Národnej rady Sulík. "Viem si predstaviť všetky možnosti okrem toho, že budeme súťažiť o inú sochu Svätopluka," povedal Sulík. Upozornil, že o osude sochy bude hovoriť s jej autorom Kulichom; prebehnúť by podľa neho mala aj celospoločenská diskusia.

Za vlády Svätopluka v druhej polovici 9. storočia zaznamenala Veľká Morava najväčší územný rozmach; po víťazstve nad Frankmi a následnom ukončení východofranskej nadvlády v ríši Svätopluk postupne rozšíril jej územia o Čechy, Lužice, Sliezsko či Panóniu.

S presunom sochy z hradného nádvoria súhlasili podľa Zavackej všetci členovia komisie. "V danej komisii nikto nebol taký, kto by chcel, aby socha v podobe, v akej je, zostala na mieste," tvrdila. Hlavný architekt Štefan Šlachta pripomenul, že samotný autor diela so svojim tímom zvažoval viacero možností pre osadenie sochy. "Umiestnenie sochy na Čestnom nádvorí je podobným faux pas, ako keby sme dnes pomaľovali fasády hradu štátnymi symbolmi," zhodnotil.

Svätopluka na koni odhalila tesne pred voľbami bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Fico už skôr označil prípadné odstránenie objektu za barbarstvo. Stanovisko expremiéra zisťujeme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu