BRATISLAVA - Slovensko si opäť pripísalo nelichotivé prvenstvo. Jedlo s mäsom, rybou či rastlinnou proteínovou alternatívou aspoň trikrát do týždňa si v roku 2024 nemohol dovoliť približne každý šiesty Slovák. Pre ľudí ohrozených chudobou to bolo skoro 40 percent.
Z ľudí, ktorí nie sú ohrození chudobou, si jedlo s mäsom alebo rastlinnou alternatívou nemohlo dovoliť 17,1 percenta ľudí, spomedzi tých, ktorí sú ohrození chudobou to je až 39,8 percenta. Upozornil na to portál euractiv.
Za nami nasleduje Bulharsko, Maďarsko a Grécko. Keď sa pozrieme na európsky priemer, tak z ľudí, ktorí nie sú ohrození chudobou, si spomínané jedlo nemôže dovoliť 8,5 percenta. Z tých, ktorí sú ohrození chudobou, je to 19,4 percenta.
Porovnanie so susedným Českom pre nás vyzerá ešte horšie. Z ľudí, ktorí nie sú ohrození chudobou, si Jedlo s mäsom, rybou či rastlinnou proteínovou alternatívou aspoň trikrát do týždňa nemôže dovoliť 6,2 percenta ľudí, spomedzi ľudí ohrozených chudobou to je 20,9 percenta.
| Ľudia neohrození chudobou | Ľudia ohrození chudobou (pod 60% mediánového príjmu) | |
| Slovensko | 17,1 | 39,8 |
| Bulharsko | 18,7 | 37,6 |
| Maďarsko | 15,5 | 37,3 |
| Grécko | 11,3 | 34,6 |
| Rumunsko | 16,3 | 27,7 |
| Nemecko | 11,2 | 24,7 |
| Francúzsko | 10,2 | 24,7 |
| EÚ priemer | 8,5 | 19,4 |
| Česko | 6,2 | 20,9 |
Zdroj: Eurostat