Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Skupina prokurátorov sa obula do Žilinku: Ostrá kritika v otvorenom liste! Generálny prokurátor reaguje

Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Jedenástka prokurátorov napísala list adresovaný generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. V ňom ho skritizovali za jeho postoj pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry, chaos, ktorý podľa ich slov následne nastal či personálnu politiku. Reakcia generálneho prokurátora na seba nenechala dlho čakať.

archívne video 

Pri zaradení prokurátorov ÚŠP na útvary GP som splnil zákonnú povinnosť, tvrdí Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Prokurátori v liste opisujú chaos po zrušení špeciálnej prokuratúry či kritizujú Žilinkovu personálnu politiku. Upozornil naň Denník N. „V prvom rade chceme vyjadriť hlboké rozčarovanie nad personálnym ´manažovaním´ záležitosti ohľadom našich kolegov – JUDr. Matúša Harkabusa a Mgr. Daniela Mikuláša –, ktoré vyústilo až do ich odchodu z prokuratúry. Ide o veľmi znepokojujúcu skutočnosť, ktorá evidentne vyšle negatívny signál do spoločnosti, keďže ide o mimoriadne erudovaných a morálne čistých prokurátorov. Toto je však záverečný efekt riadenia prokuratúry Vašou osobou, a preto poďme pekne od začiatku,“ píšu v liste. Podľa nich si Žilinka už v roku 2021 vytvorili negatívny vzťah k špeciálnemu prokurátorovi a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý vyústil až do jeho tichej podpory legislatívneho zrušenia tohto úradu. „Skutočnosť, s akou ľahkosťou ste verejne deklarovali vykonateľnosť predmetnej novely, nás doslova zarazila, najmä pokiaľ išlo o časové hľadisko rušenia ÚŠP,“ vytýkajú mu. Podľa nich nebola prokuratúra na takýto krok pripravená, čo je viditeľné aj takmer mesiac po zrušení ÚŠP. „Proces a prechod agendy ÚŠP na krajské prokuratúry sa dá charakterizovať ako neriadený (alebo mimoriadne zle riadený) chaos,“ uviedli.

Generálna prokuratúra
Zobraziť galériu (2)
Generálna prokuratúra  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Žilinkovi však vytkli aj jeho personálnu politiku, ktorá podľa ich slov pôsobí netransparentne a neobjektívne. Okrem iného napríklad tvrdia, že jeho personálna politika vplýva aj na rodinných príslušníkov bývalých prokurátorov ÚŠP, ktorým je vraj bránené v kariérnom postupe v rámci prokuratúry. Znepokojení sú aj fungovaním oddelenia závažnej kriminality GP SR.

Žilinka zásadné problémy nevidí 

Po otázkach novinárov reagoval na list aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Zverejnený list 11 prokurátorov bývalého ÚŠP (z celkového počtu 28 prokurátorov bývalého ÚŠP), v ktorom prezentujú svoje subjektívne názory a pocity, som zobral na vedomie a nepovažujem za dôstojné viesť s kolegami názorovú polemiku prostredníctvom médií. Vnímam ho ako pokračovanie v konfrontačnom spôsobe komunikácie z ich strany, samozrejme prostredníctvom médií. Tým, že ani len nevyčkali na moju reakciu len potvrdili, že im vlastne nešlo o nič iné, ako o útok prostredníctvom médií. Snahu o seriózny dialóg a konštruktívnu diskusiu si totiž predstavujem obsahovo, ako aj formálne úplne inak,“ napísal na sociálnej sieti Žilinka.

„Faktom ostáva, že tak náročná operácia, akou bol prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a Generálnu prokuratúru SR, prebehla bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní,“ dodal.  

Pod list Žilinkovi sa podpísali prokurátori Ondrej Repa, Daniel Lipšic, Michal Šúrek, Lucia Bizoňová, Vladimír Kuruc, Peter Kysel, Vasiľ Špirko, Rastislav Hruška a Ladislav Masár, Daniel Mikuláš a Matúš Harkabus, ktorí podpisy pripojili mimo častí venovaných ich osobám. Celé znenie listu nájdete TU

 

Viac o téme: KritikaOtvorený listProkurátoriMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu