Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Avizovaný odchod dozorových prokurátorov neohrozí prípad vraždy Kuciaka, povedal Susko

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka nebude avizovaným odchodom dozorových prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša z prokuratúry ohrozený. Po stredajšom rokovaní vlády o tom ubezpečil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

"Máme tu dosť fundovaných prokurátorov krajských prokuratúr aj Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorí budú spôsobilí ďalej dozorovať tieto spisy," povedal Susko. Minister poukázal na to, že generálny prokurátor ponechal prípady, kde bolo skončené prípravné konanie, niekdajším prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. "Je to veľmi zaujímavá situácia, keď oni sami, ktorí volali po tom, že chcú tieto kauzy dozorovať, sa ich teraz zbavujú," dodal.

VIDEO

Boris Susko o aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Denník N informoval o tom, že Harkabus a Mikuláš sa k 30. júnu vzdali funkcie prokurátorov. Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry pôsobia na Generálnej prokuratúre SR. Tá personálne zmeny nekomentovala. "Generálna prokuratúra SR nebude riešiť personálne záležitosti prostredníctvom médií," uviedla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka neskôr na sociálnej sieti deklaroval, že slobodné rozhodnutie ktoréhokoľvek prokurátora vzdať sa funkcie sa žiadnym negatívnym spôsobom nedotkne plnenia úloh prokuratúry SR. "Pôsobnosť prokuratúry vykonávajú stovky vysoko kvalifikovaných prokurátorov na všetkých stupňoch prokuratúry a ich každodenné plnenie služobných povinností je zárukou toho, že prokuratúra SR je garantom ochrany zákonnosti," zdôraznil.

Viac o téme: VraždaProkurátorJán KuciakBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu