Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, odkazuje policajný prezident: Kameňom úrazu je nedostatok personálu

Štefan Hamran
Štefan Hamran (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko-maďarskú hranicu nemožno hermeticky uzavrieť, polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie. Prinieslo by to aj vysoké náklady. V reakcii na politické vyjadrenia to v stredu vyhlásil policajný prezident Štefan Hamran. Spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR Martinom Královičom odsúdili zneužívanie témy nelegálnej migrácie v predvolebnej kampani. Apeloval na potrebu zrušiť povinné potvrdenia pre cudzincov.

"Hraničné kontroly nenavrhujeme preto, lebo nedávajú zmysel a technicky to nemáme zabezpečené dlhodobo a nemáme na to personálny stav," uviedol Hamran. Na stráženie 517-kilometrovej zelenej hranice každých 50 metrov a hraničných priechodov s Maďarskom by podľa šéfa polície bolo potrebných 113.795 policajtov. Podľa šéfa polície sa potvrdzuje, že nelegálni migranti prichádzajú na Slovensku pre potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska. "Jedna tretina nelegálnej migrácie sa odkláňa smerom na Slovensko len pre to nešťastné tlačivo," upozornil. Mrzí ho, že v parlamente sa nenašla vôľa na zrušenie tejto povinnosti.

archívne video 

Na rokovanie vlády nečakane prišiel aj policajný prezident Štefan Hamran, pretože rokovala Bezpečnostná rada (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Migranti vstupujú cez zelenú hranicu

Migrantom nemôže podľa Hamrana polícia ani odoprieť vstup, keďže idú cez zelenú hranicu. Za nezákonné a nezrealizovateľné považuje aj zaisťovanie migrantov. Tento rok by ich museli zaistiť 30.000, pričom kapacity na útvaroch predstavujú necelých 500 miest. Na zlepšenie situácie s migrantmi treba podľa neho zabezpečiť lepšiu ochranu vonkajšej hranice Schengenu. Viceprezident Policajného zboru Damián Imre podotkol, že polícia sa snaží vytvoriť pocit bezpečia u občanov, politici však svojimi vyjadreniami tomu škodia. Potvrdil, že migranti dosiaľ nespáchali na Slovensku žiadny trestný čin ani priestupok. Ako dodal, medializované varovné výstrely použila polícia len voči prevádzačom.

archívne video 

Becík je pripravený zabezpečiť autobusy na odvoz nelegálnych migrantov zo Slovenska (Zdroj: Facebook/Branislav Becík)

Poukázal na rozdiely pri kontrole skupiniek migrantov a občanov SR

Vedenie polície tiež odmietlo porovnávanie kontrol počas pandémie s tými, ktoré by chceli niektorí v súčasnosti. Poukázal na rozdiely pri kontrole skupiniek migrantov a občanov SR, ktorí spolupracovali. Pandemické kontroly si vyžadovali tiež menej policajtov. Nebolo potrebné strážiť ani všetky priechody.

K politickým vyjadreniam o kolapse v polícii vzhľadom na personálny podstav Hamran uviedol, že boli len dva roky, keď prišlo do zboru viac policajtov ako odišlo. Tento rok očakáva viac odchodov, keďže sa valorizujú policajné dôchodky. Zároveň ocenil schválené zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov, v tejto vekovej skupiny podľa nich je záujem o prácu v polícii. Zvýšenie príslušníkov Policajného zboru by policajný prezident uvítal. Znižovanie stavov sa schválilo v roku 2020, keď za to hlasovali aj dnešní kritici. Hamran zároveň dementoval, že policajti v prvej platovej triede zarábajú menej, ako je minimálna mzda.

Premiér nepovažuje pokusy o hermetické uzatváranie hraníc za efektívne

Hermetické uzatváranie hraníc nie je efektívne. Skúsenosti z Maďarska hovoria, že ide o riešenie s vysokými nákladmi, ktoré nezastaví príchod migrantov. Tvrdí to premiér Ľudovít Ódor. Dodal, že Slovensko posilní hliadky na hraničných priechodoch a bude robiť aj náhodné kontroly. Za dôležité považuje nájsť európske riešenie na problém nelegálnej migrácie.

Počas tejto vlády sa podarilo zo starých eurofondov minúť miliardy eur, potvrdil premiér Ódor (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Skúšali to viaceré krajiny, je to veľmi drahý a neefektívny nástroj," povedal Ódor o pokuse hermeticky uzavrieť hranice. Poukázal na Maďarsko, ktoré má podľa neho oveľa kratšiu hranicu a investovalo do jej ochrany peniaze na ploty, drony a vyslalo veľa policajtov aj z iných krajín. "Napriek tomu sú tu migranti, prišli z Maďarska práve cez hranicu, ktorá je strážená po celej dĺžke," zdôraznil.

Slovensko má podľa Ódora s Maďarskom násobne väčšiu hranicu. "Museli by sme na to vynaložiť násobne väčšie prostriedky a migrantov by sme tu mali takisto ako ich majú Maďari, lebo neviete to hermeticky ustrážiť," povedal. Poukázal na to, že počas pandémie spôsobili uzavreté hraničné priechody rady a hospodárske škody. "Oveľa jednoduchšie riešenie je, ak vydržíme momentálne ešte pár mesiacov, keď migranti nepáchajú žiadnu trestnú činnosť, nechcú prísť na Slovensko, odchádzajú okamžite preč. Pre nás ako krajinu je to oveľa menej nákladné, oveľa efektívnejšie," vyhlásil premiér. Sústrediť sa podľa neho treba na to, aby sa našlo aj európske riešenie. Za najefektívnejšie považuje chrániť schengenskú hranicu.

Viac o téme: HranicePersonálMaďarskoŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu