Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Neohlásená kontrola v tábore pre migrantov: Otrasné správy z Veľkého Krtíša! Ombudsman bije na poplach, zapojil Žilinku

Zobraziť galériu (5)

VEĽKÝ KRTÍŠ – Celé Slovensko v posledných dňoch sleduje zlú situáciu, ktorá zavládla v areáli výrobnej haly vo Veľkom Krtíši, kde sú držané stovky migrantov. Situáciu bol preveriť aj verejný ochranca práv, ktorý po svojich zisteniach kontaktoval Generálnu prokuratúru SR.

Archívne video: Spoločné hliadky slovenských a maďarských policajtov 

Spoločné hliadky slovenských a maďarských policajtov (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ombudsman Róbert Dobrovodský informoval, že uplynulý týždeň vykonali zamestnanci jeho kancelárie z jeho poverenia neohlásenú kontrolu zaobchádzania s cudzincami, umiestnenými vo výrobnej hale vo Veľkom Krtíši. V týchto priestoroch sú obmedzovaní na slobode cudzinci, ktorí sú zadržaní kvôli nelegálnej migrácii cez územie Slovenska.

Neohlásená kontrola v tábore
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Účelom výrobnej haly je zhromažďovanie cudzincov, ktorých neskôr administratívne vybavuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prostredníctvom oddelení cudzineckej polície. Zamestnanci viedli rozhovory s prítomnými príslušníkmi Policajného zboru Slovenskej republiky, ale aj so zaistenými cudzincami,“ pripomenul.

„Cudzinci sú obmedzení na osobnej slobode za účelom preukázania totožnosti v zmysle ustanovenia § 18 ods. 3 Zákona o policajnom zbore. Príslušníci Policajného zboru uviedli, že cudzinci sú obmedzení na osobnej slobode len v časovom rozsahu 24 hodín, a v prípade, ak sa v objekte nachádzajú osoby, ktoré sú tam dlhšie ako 24 hodín, títo tam ostávajú dobrovoľne,“ uviedol však s tým, že toto tvrdenie sami dopytovaní cudzinci vyvrátili. Namiesto toho zhodne tvrdili, že všetci, ktorí sú v objekte umiestnení, sú tam umiestnení bez možnosti odísť. „Nemožnosť opustiť areál potvrdili aj zamestnanci KVOP, pretože objekt bol ohradený plotom a strážený príslušníkmi Policajného zboru, ktorí mali aj automatické zbrane,“ dodal ombudsman.

Neohlásená kontrola v tábore
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cudzinci vraj tvrdili, že v objekte haly sú obmedzení na osobnej slobode 4 až 7 dní. „Príslušníci, ktorých zamestnanci kancelárie žiadali, aby situáciu konkrétne sťažujúcich sa cudzincov preverili za účelom objektívneho zistenia dĺžky pobytu v zariadení a otázku ´dobrovoľnosti´, túto požiadavku zamestnancov kancelárie odmietli,“ pokračuje verejný ochranca práv.

Z tohto dôvodu sa v pondelok listom obrátil na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. „Vzhľadom na zistenia, ktoré nasvedčujú nezákonnému obmedzovaniu na osobnej slobode som ho požiadal o súčinnosť pri ochrane základných práva slobôd. Správu dostala aj príslušná krajská prokuratúra,“ uviedol.

Neohlásená kontrola v tábore
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Migranti k nám prichádzajú po takzvanej západobalkánskej trase. Prechádzajú k nám najmä cez hranice s Maďarskom, kam zasa prichádzajú zo Srbska. Od nás majú v úmysle prejsť ďalej na západ, sme pre nich len tranzitnou krajinou.

Tento rok zažívame v súvislosti s migrantmi rekordný nápor. Vláda Ľudovíta Ódora chcela zmeniť zákon o pobyte cudzincov v záujme uvoľniť polícii kapacity pri terajšej silnej migračnej vlne. Avšak neuspela. Mimoriadnu schôdzu k tejto téme sa ani na opakovaný pokus nepodarilo otvoriť.

Viac o téme: OmbudsmanMigrantiGenerálna prokuratúraVeľký KrtíšVerejný ochranca práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu