Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hamran sa konečne rozhovoril o akcii Ezechiel 7: TOTO sú dôvody, pre ktoré NAKA začala konať!

Hamran sa vyjadruje k akcii Ezechiel 7, pričom vyrukoval aj s prepisom nahrávky. Zobraziť galériu (14)
Hamran sa vyjadruje k akcii Ezechiel 7, pričom vyrukoval aj s prepisom nahrávky. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Uplynulý týždeň takmer celé Slovensko sledovalo najnovšiu akciu NAKA pod dovtedy krycím názvom "Ezechiel 7". Po niekoľkohodinových výsluchoch však skončila dvojica Tibor Gašpar a Roman Stahl na slobode. Stíhanie a vyšetrovanie však pokračuje. Verejnosť sa ale dnes už aj od policajného prezidenta Štefana Hamrana dozvedá, ako to s pozadím celej akcie bolo a prečo sa kompetentní rozhodli konať takto rázne.

VIDEO Tlačová konferencia Štefana Hamrana:

Hamran vysvetľuje, ako prebiehalo vyšetrovanie a zadržanie podozrivých v akcii Ezechiel 7 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • NAKA minulý týždeň rozbehla akciu Ezechiel 7
  • počas akcie boli zadržaní a obvinení policajný exprezident Tibor Gašpar, bývalý vedúci tímu "novinár" Roman Stahl, no aj podnikateľ Norbert Bödör, ktorého nezadržali, lebo sa zdržiava v zahraničí
  • Gašpara aj Stahla už prepustili a sú stíhaní na slobode
  • obvinenia osôb sa týkajú korupcie, no aj založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny

Aktualizované 21:15

Policajný prezident Štefan Hamran odmieta vyjadrenia niektorých politikov o možnej manipulácii kauzy Ezechiel 7, ktorá sa týka aj bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a Romana Stahla Zdôraznil, že trestné stíhanie oboch je aj podľa súdu dôvodné a prípad sa bude ďalej vyšetrovať. Na pondelkovej tlačovej konferencii vyzval politikov, aby nezaťahovali Policajný zbor do predvolebnej kampane.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (14)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hamran označil za absurdné tvrdenia politikov, že by políciu ovplyvňoval americký miliardár cez prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora. Apeloval na nich, aby políciu nezaťahovali do kampane. Pripomenul, že aj obvinení môžu predkladať dôkazy vo svoj prospech a vyšetrovatelia ich musia zadokumentovať. Skonštatoval, že 12 rokov sa budoval systém "našich ľudí" a niektorí preto teraz predpokladajú, že sa z vysokých štátnych pozícií ovplyvňujú vyšetrovania.

Šéf polície priblížil, že v prípade je ako dôkaz zadokumentovaná aj nahrávka, na ktorej Roman Stahl hovorí o snahe manipulovať svedka. Vyplývať z nej má, že svedkovi mali ponúknuť dve možnosti, a to spoluprácu a peniaze, alebo jeho diskreditáciu. V nahrávke sa majú spomínať viaceré osoby.

Podľa slov Hamrana aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade konštatoval opodstatnenie trestného stíhania

Dôkaz, že sa v kauze nemanipulujú orgány činné v trestnom konaní, vidí Hamran aj v tom, ako následne rozhodujú ďalšie orgány a súdy. Aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade podľa slov Hamrana konštatoval opodstatnenie trestného stíhania.

"Polícia má dnes ruky rozviazané," vyhlásil Hamran s tým, že presvedčené sú o tom aj ostatné orgány činné v trestnom konaní a poukázal na rozhodnutia viacerých súdov. V tejto súvislosti pripomenul štandardné postupy v zmysle zákonov a zdôraznil, že sa ich držal aj vyšetrovateľ v kauze Ezechiel.

"Pokiaľ ide o informáciu, že sa mal niekto finančne skladať, aby vplýval na udavačov, tak táto klebeta má takú istú hodnotu ako tvrdenie Matoviča, že mám na Belize účet so 750 miliónmi dolárov," reagoval líder Smeru-SD Robert Fico.

Advokát Marek Para tiež okomentoval tlačovú konferenciu

Advokát Marek Para tiež sleduje tlačovú konferenciu, pričom okomentoval ju tak, že vraj ide o prezentovanie súboru klamstiev. "Pán Hamran, neklamte a nezavádzajte verejnosť. K vašim ďalším nezmyslom a strachvzbudzujúcemu dôkazu za vyjadrím čoskoro, ale nebude sa vám to dobre počúvať," reaguje Para.

Hamran sa konečne rozhovoril
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Marek Para)

Hamran vyvracia informácie z tlačových konferencií politických strán

Štefan Hamran priznal, že na tlačovku dorazil priamo z dovolenky. Dodal, že je znepokojený informáciami, ktoré zazneli na tlačových konferenciách politických strán. "Chceme kategoricky odmietnuť nezmysly, ktoré tam zazneli v kontexte toho, že by vyšetrovanie riadila prezidentka, pán premiér Ódor a podobne. Je podsúvané verejnosti, že George Soros tu riadi nejaké procesy vrátane trestnoprávnych," povedal Hamran, pričom avizuje aj graf, ktorým chce odprezentovať dianie v prípade Ezechiel 7. "Každý normálny občan musí tieto nezmysly odmietnuť," dodal.

"Často sa vyšetrovatelia ocitnú opustení aj politicky. Ľudia z presvedčenia nastupujú do práce, aby budovali základy právneho štátu. Sú vystavení neustálemu ataku, útočia na nich, spochybňujú ich, vyhrážajú sa im. Je to veľmi zásadná manipulácia trestných konaní, lebo pôsobia priamo na vyšetrovateľov, ktorých rodiny sú tiež vystavení atakom," odkazuje Hamran. "Títo ľudia sa rozhodli, že nebudú vyšetrovať drobnú trestnú činnosť, ako napríklad úplatok na univerzite. Títo vyšetrovatelia vyšetrujú skutky, kde sú miliónové a stámiliónové škody, kde sa kradne budúcnosť krajiny aj ďalším generáciám," pokračuje policajný prezident. Ten dodal, že politikom na niektorých tlačovkách rozumie, lebo ich do toho vraj "ženie strach".

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (14)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Policajný šéf vyvracia informácie o tom, že mali byť z dovoleniek náhle stiahnutí príslušníci polície

Policajný prezident dodáva, že základy prípadu Ezechiel 7 nie sú postavené len na základe výpovede Bernarda Slobodníka, spomína zvukovú nahrávku, ktorá "vydesila aktérov konkrétnej tlačovej konferencie" a tiež správy z Threemy. Hamran spochybnil dohady o tom, že by boli kvôli prípadu stiahnutí z dovoleniek viacerí policajní príslušníci. "Všetci tí, ktorí majú dovolenky riadne naplánované, na nich aj sú. Niektorí sa teda aj momentálne čvachtajú v mori," podotkol Hamran.

"Nerozumiem tomu, čo tých ľudí na tomto tak desí. Majú právo dokladať dôkazy. Vyšetrovatelia dokumentujú všetky dôkazy, nie len tie, ktoré svedčia v ich neprospech," povedal k téme Hamran.

"Z tlačoviek spomínanej strany zmizli mená ako Rehák, Kaľavský či Kučerka," skonštatoval o tlačových konferenciách Smeru Hamran. "Pán Kaľavský bol neprávoplatne odsúdený na sedem rokov za korupčný trestný čin, zneužívanie právomoci a za marenie spravodlivosti. Ďalším bol pán Kučerka, ktorému bol uložený desaťročný trest. Sú to ľudia zo systému "našich ľudí,"," skonštatoval na margo posledných tlačoviek Hamran, ktorý brífing obohatil o diagram, ktorý dokumentuje vyšetrovanie v Ezechielovi 7.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (14)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyšetrovanie v prípade pod údajným vplyvom Georga Sorosa

Hamran ním spochybnil, že by nový vyšetrovateľ bol zo skupiny tzv. čurillovcov. "Je to nový vyšetrovateľ, ktorý vidí korupciu," vysvetlil Hamran, ktorý cez grafiku dokazoval, ako vyšetrovanie v kauze prebieha. 

Hamran sa konečne rozhovoril
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Z grafiky vyplýva napríklad aj to, že službukonajúci prokurátor nesúhlasí s väzobným stíhaním Tibora Gašpara. Touto schémou Hamran reagoval aj na vyhlásenia o tom, že trestné konanie organizuje George Soros. "Tak to má v právnom štáte fungovať a nijak inak. Ak to má fungovať podľa iného záveru, tak sa môžeme rozlúčiť s myšlienkou, že tu niekedy bude právny štát," okomentoval Hamran. Zopakoval, že ako policajný prezident nemieni vstupovať do živých vecí, lebo "je to nezákonné".

Časová nesúvislosť pri zadržaní Romana Stahla bola Hamranom vysvetlená tiež. Táto osoba sa mala podľa eho zadržať o siedmej hodine ránnej, ale došlo vraj k pohybu ďalšej osoby z obydlia, a v takom prípade sa zadržiavajú všetky osoby súvisiace s prípadom, čo je vraj dlhoročná prax. Podľa Gašpara nedošlo k žiadnému rozbíjaniu okien a akčnému zadržiavaniu exprezidenta policajného zboru, čo doložil aj tým, že polícia si z týchto zásahov dokumentuje aj videozáznam.

Štefan Hamran, Branko Kišš a Ľubomír Daňko
Zobraziť galériu (14)
Štefan Hamran, Branko Kišš a Ľubomír Daňko

Podľa šéfa NAKA Ľubomíra Daňka Roman Stahl je obvinený za skutok týkajúci sa založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ide o totožný skutok, ktorý je vyšetrovaný aj v kauze Očistec. Potom je stíhaný za 3 samostatné skutky, prijímania úplatku. Tibor Gašpar je podľa šéfa NAKA stíhaný za podplácanie spáchaný formou spolupáchateľstva.

Prepis nahrávky na záver tlačovej konferencie

Hamran ešte na záver odprezentoval aj prepis nahrávky rozhovoru medzi Stahlom a inými osobami, ktorých z dôvodu aktívneho vyšetrovania vyčiernili. "Zvuková nahrávka je ako dôkaz zadokumentovaná v trestnom spise," povedal Hamran s tým, že sa Stahl stretával s osobami, ktoré ho oslovili z dôvodu, že sa s ním už v minulosti stretávali z dôvodu trestnej činnosti. P. je uvedený ako svedok, ktorý je vedený ako svedok naprieč rôznymi kauzami. "P. si vraj môže vybrať. Buď jeho osobu do*ebú, alebo si môže vybrať inú alternatívu," popisuje nahrávku Hamran.

Hamran sa konečne rozhovoril
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hamran dodáva, že Stahl vyslovene na nahrávke nekomunikuje pravdivo, ale skôr upriamoval na spôsob, akým Stahl komunikuje. Hamran dodal, že nahrávku dostal anonymizovane a nechcel sa vyjadrovať k jej pôvodu. "Toto sme dostali od vyšetrovateľa, toto sme mohli zverejniť," reagoval Hamran na otázku o pôvode tejto nahrávky.

Gašpara aj Stahla prepustili

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nevyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o vzatie obvineného Romana Stahla v rámci akcie Ezechiel 7 do väzby a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Uviedla to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Stahl je tak po Tiborovi Gašparovi už ďalším účastníkom kauzy, ktorý bol prepustený.

Obvineného Romana budú stíhať na slobode
Zobraziť galériu (14)
Obvineného Romana budú stíhať na slobode  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Sudca síce konštatoval dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ale vzhľadom na dokumentované štádium trestného stíhania nekonštatoval žiadny z dôvodov väzby uvedených v Trestnom poriadku," priblížila.

Korupcia aj podporovanie zločineckej skupiny

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej má 21. augusta rozhodnúť Najvyšší súd SR. Vyšetrovateľ podľa Aktualít vzniesol obvinenie Stahlovi zo štyroch skutkov. Jeden z nich je označený ako zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalšie tri ako zločin prijímania úplatku. Bödöra a Gašpara vyšetrovateľ obvinil zatiaľ za tri skutky kvalifikované ako prečin podplácania spáchaný formou spolupáchateľstva.

Smer zúri, chystá právne kroky

Smer-SD chystá právne kroky v súvislosti so zadržaním exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, ktorého v nedeľu ráno prepustili z policajného zadržania. Podľa strany mali byť porušené jeho základné práva. Poukazuje pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd SR.

TK strany SMER – SSD: Výzva prezidentke Čaputovej, aby zasiahla do hrubého porušovania ľudských práv predstaviteľov opozície (Zdroj: Facebook/ SMER -SSD)

Líder strany Robert Fico hovorí o hrubom porušení Ústavy SR, ako aj Trestného poriadku. Poukazuje pritom na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. "Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov," vysvetlil.

Tiborovi Gašparovi podľa jeho slov od zadržania do prepustenia nikto nepovedal "ani pol slova" o dôvode väzby. Tvrdí tiež, že polícia od jeho vypočutia nevykonala žiadne úkony. Fico skritizoval aj spôsob jeho zadržania. Podotkol, že Tibor Gašpar vždy s políciou spolupracoval aj reagoval na všetky predvolania či obvinenia.

Smer je presvedčený o tom, že ide o antikampaň

Smer-SD avizuje v tejto súvislosti právne kroky. "Pripravujeme celý rad právnych krokov, pokiaľ ide o hrubé porušenie základných práv," uviedol. Celý proces považuje za zlyhanie vlády. Odvolaný by mal byť podľa neho aj súčasný policajný prezident Štefan Hamran. V tejto súvislosti apeluje na premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je v súčasnosti poverený riadením rezortu vnútra, aj na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Fico zároveň zopakoval, že ide o "špinavú" predvolebnú kampaň na boj s opozíciou, ktorá bude pokračovať až do 30. septembra. Poukázal tiež na to, že proti Tiborovi Gašparovi mal svedčiť len jeden svedok, ktorý je podľa strany absolútne nedôveryhodný, pretože mení svoje výpovede.

Tibora Gašpara v nedeľu ráno prepustili z policajného zadržania,  pretože prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry naň nevidel dôvody. Naďalej však ostáva obvinený. Zadržali a obvinili ho v piatok ráno v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti v rámci policajnej akcie Ezechiel 7.

Strane odporuje premiér aj prezidentka

Na slová Fica už reagoval aj premiér Ódor. "Orgány činné v trestnom konaní, vrátane polície, konajú a musia konať nezávisle, bez ohľadu na to, či sa v tejto krajine konajú alebo nekonajú voľby či predvolebná kampaň. Polícia a prokuratúra svoje kroky verejnosti dôveryhodne vysvetlia, akonáhle to bude možné. Predseda vlády nie je nijakým spôsobom informovaný o živých prípadoch nad rámec zákona, ani do nich nijakým spôsobom nezasahuje. Vláda odborníkov nedelí svet na Slovensku na koalíciu či opozíciu. Venujeme sa primárne riešeniam problémov, ktoré ohrozujú úspech ľudí u nás a krajinu ako takú. Tých problémov tu nie je málo," konštatuje predseda vlády.

Hamran sa konečne rozhovoril
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou je len ďalšie z radu nehoráznych klamstiev Roberta Fica. Bez faktického základu, bez dôkazu, iba s cieľom z nej spraviť terč. Prezidentka opakovane tvrdí, že stíhanie politikov je v každej demokracii citlivá vec a môže vyvolávať rôzne reakcie. Ani to však neospravedlňuje vedomé šírenie lží. O to viac je potrebné, aby svoje kroky vysvetlila a obhájila polícia. V medziach, ktoré jej zákon a okolnosti prípadu umožňujú," odkázal zas Ficovi palác.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (14)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Všetko sa rozbehlo s koncom pracovného týždňa

Polícia v piatok (11. 8.) zadržala a obvinila exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a Romana Stahla pre podozrenia z korupcie. Vyšetrovateľ podal v sobotu (12. 8.) podnet na ich väzobné stíhanie. V prípade Tibora Gašpara prokurátor ÚŠP nevidel dôvody na kolúznu väzbu, preto ho v nedeľu z policajného zadržania prepustil. V prípade obvineného Romana Stahla podal návrh na vzatie do väzby z dôvodu kolúznej väzby. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (14)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal v sobotu (12. 8.) podnet na väzobné stíhanie Tibora Gašpara aj ďalšieho obvineného Romana Stahla. O Romanovi Stahlovi v nedeľu rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku a Stahla prepustil. Obvinený je však aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Viac o téme: ZadržanieReakciaTibor GašparNAKAŠtefan HamranRoman StahlEzechiel 7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu