Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Očkovanie v lekárňach je schválené: Odkedy to bude a kto ponesie zodpovednosť? Odpovede na otázky, ktoré vás zaujímajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

BRATISLAVA - Je to oficiálne. Od budúceho roka sa záťaž lekárov aspoň mierne zníži. Dôvodom je, že po novom budú môcť Slovákov očkovať aj lekárnici. Zmena, ktorú schválil parlament, však so sebou prináša aj veľa otázok. Kto bude zodpovedný za očkovanie a aká bude dokumentácia k tomuto úkonu? Slovenská lekárnická komora má jasné odpovede.

Od budúceho roka budú môcť očkovať proti chrípke aj lekárnici. A to vďaka novele zákona, ktorú nedávno schválil parlament. Lekárnici túto možnosť vítajú, môže sa tak podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) zvýšiť celková zaočkovanosť populácie na Slovensku, ktorá je aktuálne jednou z najnižších v Európe. "Slovenská lekárnická komora sa na príprave tejto novely aktívne podieľala a pozitívne vníma úpravu predpisovania liekov na odporúčanie špecialistu, povinnosť dodať kategorizovanú zdravotnícku pomôcku do každej lekárne, zavedenie krokov zlepšujúcich cenovú reguláciu a najmä úpravu, ktorá zavádza výkon očkovania proti chrípke dospelej populácie aj v prostredí lekární," reagovala komora. Krajiny, v ktorých sa realizuje očkovanie v lekárňach, dosahujú vyšší podiel zaočkovanej populácie ako pred jeho zavedením, konštatovala.

Archívne VIDEO Na Slovensku končí chrípková sezóna

Na Slovensku končí chrípková sezóna (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Farmaceutov má na novú kompetenciu pripraviť odborná príprava, ktorá bude prebiehať v rámci nového akreditovaného certifikačného študijného programu. "Vzdelávanie lekárnikov bude zahŕňať nielen tréning aplikácie vakcín, ale aj zvládnutie neodkladnej podpory životných funkcií a jeho súčasťou budú tiež teoretické vedomosti o vakcinácii, či praktická príprava pod odborným vedením lekára v ambulancii," ozrejmil dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas.

Spolu s novelou sa však vynárajú rôzne otázky. Mnohí Slováci sa novinky obávajú, dôvodom je totiž, že nevedia, kto bude niesť prípadnú zodpovednosť za nežiadúce účinky, prípadne, ako získa dôkaz, že očkovanie naozaj absolvoval. Slovenská lekárnická komora preto tieto otázky zodpovedala. 

Očkovanie v lekárňach je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jasné odpovede

Kto bude zodpovedný za nežiaduce účinky správne podanej očkovacej látky lekárnikom?

Zodpovednosť a jej miera pri poskytovaní akejkoľvek zdravotnej starostlivosti je vždy posudzovaná v súlade s platnou legislatívou. Nežiaduce účinky, aj keď je ich výskyt raritný, sa môžu vyskytnúť pri podaní akéhokoľvek lieku. S každým zdravotným výkonom musí pacient vysloviť informovaný súhlas, preto lekár, ktorý očkovanie indikuje ako lekárnik, ktorý ho bude vykonávať, vopred oboznámia pacienta o účele, povahe, následkoch (pozitívnych aj negatívnych) a rizikách očkovania, ako aj možných nežiaducich účinkoch očkovacej látky. Certifikovaný lekárnik bude vedieť identifikovať prejavy konkrétneho nežiaduceho účinku v prípade jeho výskytu a bude poznať postup na jeho riešenie. 

Kto bude zodpovedný za následky nesprávne uskutočneného výkonu podania očkovacej látky lekárnikom?

-Lekárnik, ktorý pochybil. Certifikovaný lekárnik bude povinný dodržať správny postup výkonu očkovania.

Prečo sa musí zmeniť zákon, aby lekárnik mohol očkovať? Nestačí napísať vyhlášku?

- To, že lekárnik môže očkovať, musí byť zakotvené v zákone. Konkrétne spôsoby, podmienky, požiadavky budú detailne určené v podzákonných normách.

Bude si osoba hradiť očkovanie v lekárni?

- Očkovanie proti chrípke uhrádza v SR každá zdravotná poisťovňa každému poistencovi, ktorý oň prejaví záujem. Ak ministerstvo zdravotníctva nevykoná zmeny, bude očkovanie bezplatné tak v ambulancii, ako aj v lekárni. 

Očkovanie v lekárňach je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ktorý farmaceut bude oprávnený očkovať?

-Určí to navrhovaná vyhláška ministerstvo zdravotníctva. Očkovať bude smieť výlučne certifikovaný farmaceut v lekárni po úspešnom absolvovaní certifikačnej prípravy zloženej z teoretickej prípravy a praktického tréningu. Certifikačná príprava je jedna z foriem vysokoškolského štúdia v rámci ďalšieho vzdelávania lekárov, farmaceutov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Kto bude schvaľovať, či je vzdelávanie a praktický tréning postačujúci?

-Akreditačná komisia MZ SR.

Ako bude zabezpečené, aby lekáreň disponovala priestorovými a inými nevyhnutnými požiadavkami?

- Určí to novela Vyhlášky MZ SR o požiadavkách na správnu lekárenskú prax a skontroluje to ŠÚKL pri vydaní posudku na priestorové a materiálne zabezpečenie konkrétnej lekárne. 

Ktorú vakcínu bude môcť podať lekárnik?

- Určí to príslušný právny predpis MZ SR.

Kto určí, ktoré osoby budú môcť byť zaočkované?

- Lekár, ktorý predpíše vakcínu. Rovnako, ako dnes. Avšak, pacient sa bude môcť rozhodnúť, či sa s vakcínou vráti do ambulancie, alebo si ju nechá aplikovať priamo v lekárni.

Môže to určiť lekárnik? Má lekárnik rozhodujúce kompetencie v tejto oblasti?

- Nie. Lekárnik ani dnes neindikuje použitie lieku, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Vakcína patrí do tejto kategórie liekov, a preto ju vždy indikuje lekár. 

Kto, kde, čím a na kom bude prakticky učiť a trénovať lekárnika, aby zvládol komplexnú realizáciu podania vakcíny?

- Výlučne lekár, ktorý ho bude trénovať v rámci certifikačnej prípravy. Praktická výučba bude prebiehať v ambulancii očkovaním skutočnými vakcínami. Očkované budú dospelé osoby počas bežného chodu ambulancie. 

Aký dlhý praktický tréning očkovania bude musieť lekárnik absolvovať?

- Kým správne nezrealizuje 20 komplexných očkovaní. 

Kto potvrdí, že lekárnik absolvoval a zvládol praktický tréning očkovania?

- Lekár, ktorý ho učil v rámci certifikačnej prípravy.  

Čo bude robiť lekárnik, keď bude mať osoba po očkovaní príznaky anafylaktického šoku?

- Presne to isté, čo robí lekár, alebo zdravotná sestra v prípade, keď manažuje osobu s anafylaktickým šokom. Tréning na zvládnutie takej situácie bude povinnou súčasťou praktického tréningu v rámci vzdelávania. V zmysle zákona je povinnosťou každého zdravotníckeho pracovníka poskytnúť prvú pomoc a zabezpečiť ďalšiu odbornú starostlivosť. 

Čo bude robiť lekárnik, ak osoba pri očkovaní omdlie?

- Presne to isté, čo robí lekár, alebo zdravotná sestra v prípade, keď manažuje osobu so synkopou (stratou vedomia). Tréning na zvládnutie takej situácie bude povinnou súčasťou praktického tréningu v rámci vzdelávania.

Prečo sa musí zmeniť zákon, aby lekárnik mohol očkovať? Nestačí napísať vyhlášku?

- Možnosť vykonania očkovania lekárnikom musí byť zakotvená v zákone. To, aké sú konkrétne spôsoby, podmienky a požiadavky, bude detailne určené v podzákonných zmenách. 

Bude musieť lekárnik povinne poskytovať očkovanie?

- Nie. 

Ako bude vedieť lekárnik, čo treba robiť v prípade anafylaktického šoku alebo mdloby?

- Naučí a natrénuje si to v rámci certifikačnej prípravy. A absolvuje preskúšanie pred Akreditačnou komisiou. 

Ako bude lekár vedieť, že očkovanie prebehlo?

Každý zdravotný výkon sa zapisuje do elektronickej zdravotnej knižky, ktorá je dostupná ošetrujúcemu lekárovi a obsahuje aj dokumenty o všetkých absolvovaných očkovaniach. 

Bude certifikačná príprava povinná pre všetkých lekárnikov?

- Nie. Povinná bude výlučne pre tých, ktorí budú chcieť vykonávať očkovanie.

Bude očkovanie proti chrípke povinné? 

- Nie. 

Viac o téme: Otázky a odpovedeSlovenská lekárnická komoraOčkovanie proti chrípkeOčkovanie v lekárňach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu