Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Biznis s nelegálnym vývozom liekov naberá na sile: Zistili ďalšie lekárne, ktoré sú do obchodovania zapojené

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) potvrdil nelegálny reexport liekov v ďalších 12 lekárňach na Slovensku. Celkovo je tak podľa doterajších zistení úradu do nelegálneho vývozu zapojených 29 lekární, ktoré vyviezli lieky za vyše sedem miliónov eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

archívne video

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

"K pôvodným 17 lekárňam, ktoré sa podieľali na nelegálnom reexporte liekov, podľa zistení štátneho ústavu pribudlo ďalších 12. Navýšila sa aj suma vyvezených liekov, ktorá presiahla sedem miliónov eur," uviedla Matiášová. Vo zvýšenej miere sa aj naďalej vyvážali najmä cytostatiká, imunosupresíva, imunoglobulíny či antidepresíva. "Všetky tieto lieky spája vysoká cena. Väčšinou ide o biologické lieky, pri ktorých je výroba drahšia a tým aj cena v zahraničí vyššia ako u nás," vysvetlil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček.

Biznis s nelegálnym vývozom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ozrejmil, že zatiaľ bola 17 lekárňam navrhnutá pokuta vo výške 50.000 eur, pre ostatné však môže byť vyššia. "V predchádzajúcich prevádzkach bola táto suma primeraná objemu ilegálneho reexportu, s mierou tejto činnosti sa však primerane navýši aj výška pokuty tak, aby bola dostatočne odstrašujúca," vysvetlil. Pre aktuálne prebiehajúce vyšetrovanie podľa jeho slov nemožno poskytnúť bližšie informácie. Prípadom sa zaoberá aj Krajská prokuratúra Banská Bystrica.

Viac o téme: LiekyVývozŠúkl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu