Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícii a vláde pretiekol pohár trpezlivosti: Po tlačovke Smeru hromžia, ich podozrenia sú čisté konšpirácie

Smer podozrieva vládne orgány z diskreditácie opozície v zahraničí. Zobraziť galériu (6)
Smer podozrieva vládne orgány z diskreditácie opozície v zahraničí. (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nebývalé konšpirácie a umelo vytvorené podozrenia. Presne takto vyzerajú dnešné reakcie na tlačovú konferenciu opozičného Smeru-SSD, ktorý mimovládne organizácie a štátnych úradníkov ministerstiev podozrieva z diskreditácie opozície v zahraničí. Toho sa podľa Smeru mali dopustiť dokonca na pôde NATO a EÚ. Po viacerých ostrých vyhláseniach strany teraz prichádza razantná odpoveď polície, ktorá bola spomenutá tiež a rovnako tak označil tieto slová za konšpirácie aj Úrad vlády, ktorý dnes riadi Ľudovít Ódor.

Polícia odmieta predstavy o tom, že by žiadala NATO o pomoc proti opozičným stranám

Tvrdenia strany na tlačovke polícia označila za konšpirácie a útoky. "Politická strana uviedla, že vysoko postavený zástupca Policajného zboru na zahraničnej ceste v Bruseli žiadal o vyslanie špeciálneho tímu NATO, aby sa zaoberal opozičnými politickými stranami," popisuje v statuse polícia konanie Smeru. "Zástupca Policajného zboru sa štandardnej zahraničnej služobnej cesty do Bruselu zúčastnil na základe pozvania od Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike. Cieľom stretnutia bola vzájomná výmena informácií a skúseností, získanie vedomostí o pôsobení medzinárodných útvarov voči hybridným hrozbám a prezentovanie výročnej správy Policajného zboru o dezinformáciách za rok 2023," vysvetľuje polícia, ktorá vybrané citáty z tlačovej konferencie označila za hoaxy.

Polícii a vláde pretiekol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Pravosť dokumentu nevedia potvrdiť ani vyvrátiť

Pravosť dnes šíreného dokumentu na tlačovej konferencii polícia aktuálne nevie ani potvrdiť, ani vyvrátiť, keďže nejde o materiál z dielne Policajného zboru. "Avšak jeho obsah vo vzťahu k polícii je vytrhnutý z kontextu a nezakladá sa na pravde," dodali.

VIDEO Tlačová konferencia Smeru, na ktorej podozrievajú mimovládne organizácie a štátne orgány o diskreditácii opozície v zahraničí:

Smer podozrieva predstaviteľov mimovládok a viacerých účastníkov na ceste v Bruseli z diskreditovania opozície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pridalo sa aj tlačové oddelenie úradu vlády

Úrad vlády (ÚV) SR odmieta útoky na štátnych zamestnancov v predvolebnom boji. Ohradil sa voči konšpiráciám, ktoré šíri Smer-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Taraba. Stanovisko poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády. Reagoval tak na vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že slovenskí úradníci a mimovládne organizácie mali na stretnutí v Bruseli označiť opozíciu za hybridnú hrozbu.

Polícii a vláde pretiekol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bola to štandardná cesta

"Išlo o štandardnú pracovnú cestu, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Je legitímne, ak sa odborníci v štátnej správe venujú téme hybridných hrozieb a obrane proti nim, keďže mnohé krajiny sú terčom zahraničného zasahovania najmä pred voľbami. Je taktiež úplne legitímne, ak komunikujú so svojimi náprotivkami v Európskej únii či NATO, ktorých sme členmi," uviedol úrad. Odmieta pritom zaťahovanie odbornej verejnosti a štátnych úradníkov do predvolebnej kampane. Vytváraním menných zoznamov a konšpiračných teórií sa podľa slov úradu robia terče z odborníkov, ktorí sú cielene zastrašovaní.

Úrad zároveň skonštatoval, že téma hybridných hrozieb bola na Slovensku zo strany štátu dlhodobo zanedbávaná. "Budíčkom bolo, keď Rusko rozpútalo vojnu priamo na našich hraniciach. Hoci na Slovensku zatiaľ neútočia ruskí vojaci, bojujú proti nám inými spôsobmi - spochybňujú našu demokraciu, naše hodnoty, našich spojencov, zneužívajú náročné témy na rozdeľovanie spoločnosti. Je nutné, aby sa štát bránil, a na to je potrebná spolupráca s našimi spojencami, v inštitúciách, ktorých sme členmi," zdôraznil úrad.

Smer pomenoval podozrenia z diskreditácie opozície v zahraničí, pridali aj dokument

Smer-SD v stredu vyhlásil, že skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Fico to označil za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Polícii a vláde pretiekol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cestu potvrdil aj rezort obrany, popísali, o čom bola

"Môžeme potvrdiť, že zamestnanci MO SR sa v apríli 2023, na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, zúčastnili na pracovnom rokovaní zameranom na zvýšenie odolnosti Slovenska voči hybridným hrozbám," reagovala na naše otázky Mária Precner z tlačového oddelenia ministerstva obrany.

Podľa ich popisu išlo o informačno-poznávaciu návštevu bruselských inštitúcií pre skupinu slovenských odborníkov, ktorí sa venujú problematike boja s hybridnými hrozbami a dezinformáciami. Návšteva bola zameraná na európsky aspekt boja proti dezinformáciám a hybridným hrozbám a jej cieľom bolo prepojiť slovenských odborníkov s expertami v Bruseli.

Polícii a vláde pretiekol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je nepochybné, že hybridné hrozby v súčasnosti predstavujú bezpečnostnú hrozbu pre našu krajinu. Rezort obrany sa preto úplne otvorene hlási k aktívnemu posilňovaniu odolnosti spoločnosti voči hybridným hrozbám, Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám na roky 2022-2024 je plne transparentný a verejne dostupný. Každý tak má možnosť oboznámiť sa so zámerom a úlohami, ktoré v tejto oblasti plánujeme realizovať," pokračuje rezort.

"Ocenili by sme, ak by boj s dezinformáciami a hybridnými hrozbami nebol zneužívaný a naopak, ak by mu celé politické spektrum prikladalo náležitú váhu, pretože práve celospoločenský prístup je kľúčom k efektívnemu riešeniu eliminácie týchto hrozieb. Pre Slovensko by bolo skvelou správou, keby všetky politické strany potvrdili záujem o zodpovedné členstvo v NATO a EÚ a o konštruktívnu spoluprácu s partnermi a spojencami v rámci týchto organizácií. V takom prípade by vyjadrenia slovenských politikov nespôsobovali pochybnosti o pokračovaní zahraničnopolitického smerovania SR," uzavreli.

Viac o téme: VládaReakciaPolícia DiskreditáciaBruselÚrad vlády SRSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu