Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer je v šoku: Mysteriózny výlet do Bruselu, mimovládky a štátni úradníci vraj mali v NATO diskreditovať opozíciu

Smer obvinil predstaviteľov mimovládok a štátnych inštitúcii, že sa snažia o diskreditáciu opozície. Zobraziť galériu (6)
Smer obvinil predstaviteľov mimovládok a štátnych inštitúcii, že sa snažia o diskreditáciu opozície. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Demokracia na Slovensku sa podľa opozičného Smeru-SSD otriasa v základoch. Aspoň tak to tvrdí táto opozičná strana z posledných dokumentov o zahraničnej ceste, kde sa mali stretnúť viacerí predstavitelia mimovládiek a štátnych organizácii. Šéf strany Robert Fico ich spolu s Tomášom Tarabom podozrievajú z toho, že chcú pripraviť občanov o demokraciu na Slovensku tým, že zdiskreditujú opozíciu na pôde v Bruseli.

VIDEO Tlačová konferencia Smeru-SSD o údajnej snahe deštruovať opozíciu:

Smer podozrieva predstaviteľov mimovládok a viacerých účastníkov na ceste v Bruseli z diskreditovania opozície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na tlačovke sa objavil Taraba, pôvodne mal prísť aj Pellegrini

Moment prekvapenia tlačovej konferencie spočíval v tom, že sa na nej mali objaviť aj iní predstavitelia politických strán, ako len tí zo Smeru. Pred kamerami sa objavil aj kandidát strany SNS Tomáš Taraba, ktorého mal ešte pôvodne doplniť aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorý kedysi v Smere pôsobil ako podpredseda. Taraba však nakoniec prišiel len sám a Pellegrini sa od tlačovky dištancoval. "Na túto tlačovú konferenciu sme pozývali aj predstaviteľov strany Hlas-SD, tí však účasť odmietli," povedal na úvod Fico, ktorý vzápätí doplnil, že v apríli tohto roka prebehla akási mysteriózna cesta predstaviteľov 21 ľudí zo Slovenska do Bruselu. Skladať sa mali z predstaviteľov štátnych úradníkov a predstaviteľov mimovládnych organizácií.

Spomínané organizácie a dotknuté strany, ktoré Smer v dokumente spomína, sme požiadali o stanovisko, aby sa k predmetnej zahraničnej ceste vyjadrili. Spoločnosť ESET bola na tlačovej konferencii tiež nepriamo spomínaná podpredsedom Ľubošom Blahom, pričom ten sa snažil poukazať na prepojenie na túto firmu. "Jediné obvinenia týkajúce sa spoločnosti ESET, ktoré na tlačovej konferencii zazneli, povedal pán Blaha a nijako sa netýkali predmetnej veci. Pán Blaha len zopakoval svoje staršie klamstvá na našu adresu, ktoré sme mnohokrát dementovali a za ktoré sme na neho už podali žalobu," reagoval na naše otázky Peter Blažečka z ESETu.

Smer je v šoku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hľadajú toho, kto za tým stál

"Budeme klásť otázky o tom, kto stál za týmito nájazdmi na európske inštitúcie," povedal Fico s tým, že cieľom tejto cesty mala byť diskreditácia opozície v očiach európskych orgánov. Motivácia vraj mala byť tá, že "situácia sa na Slovensku nevyvíja v prospech už rozpadnutej vládnej koalície". Za štátne orgány sa mali na ceste objaviť predstavitelia úradu vlády, ministerstiev vnútra, obrany, školstva a ministerstva kultúry. Rovnako mali prísť ľudia zo SIS, NBÚ, z polície či ďalších vzdelávacích inštitútov či mimovládnych organizácií ako Konšpirátori.sk, AFP. 

Celý dokument, ktorý popisuje zahraničnú cestu a údajné dianie na nej.
Zobraziť galériu (6)
Celý dokument, ktorý popisuje zahraničnú cestu a údajné dianie na nej.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situácia na Slovensku je kritická z hľadiska blížiacich sa volieb, píše sa v dokumentoch

"Týchto 21 ľudí došlo na pôdu EÚ a na pôdu NATO s neuveriteľnými požiadavkami. Predovšetkým bez akéhokoľvek zaváhania účastníci tohto výletu označovali opozíciu za hybridnú hrozbu. Oznamovali predstaviteľom EÚ a NATO, že ak opozícia vyhrá voľby, tak Slovensko vystúpi z NATO. TOto nebolo nikdy predmetom žiadnych diskusií ani vyhlásení. My si záväzky voči týmto inštitúciám ako strana vážime," povedal Fico.

Smeráci v dokumente dokonca citujú aj údajné vyjadrenia jednotlivých účastníkov. Napríklad aj Daniela Mila z ministerstva vnútra. "Situácia na Slovensku je veľmi kritická v kontexte nadchádzajúcich volieb, je potrebné s tým niečo robiť, lebo voľby budú zneužité," píše v Milovom údajnom vyjadrení sa v dokumente. Fico priznal, že Taraba sa na tlačovke objavil aj preto, lebo sám podľa všetkého disponoval podobnými informáciami a chceli si tieto skutočnosti vzájomne overovať. Ten označil tieto dokumenty za "slovenský watergate".

Smer je v šoku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Týchto zápisov musí byť ešte viac, nazdáva sa Taraba

"Strana Smer a SNS snáď nikto nepochybuje, že nemá vo svojom bode rozvrat demokracie na Slovensku. Neexistuje jediný legitímny dôvod, aby títo úradníci na pozíciách na ministerstvách takto konali. Už len z kompetencie zákona o SIS majú vykonávať túto funkciu nestranne a apoliticky. Ak si pozriete jeden z týchto zápisov, musí ich byť viac. Každý z tých delegátov tam bol za nejakú delegáciu a musel z tejto misie urobiť zápis," povedal na brífingu Taraba.

Hlas poslal stanovisko na diaľku

Aj keď sa predstavitelia Hlasu nezúčastnili na brífingu, zaslali tlačovú správu, kde žiadajú preverenie týchto vecí. "Ak sú informácie o rokovaní oficiálnej slovenskej delegácie na pôde NATO a Európskej únie o slovenských parlamentných voľbách pravdivé, Hlas žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní tejto výpravy. Poslanci Hlasu sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi, ktorá má medializované podozrenia o možnej manipulácii volieb potvrdiť alebo vyvrátiť," píše strana z tlačového oddelenia.

"Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možnosti, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia nielen byť slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia," uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Smer je v šoku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Išlo o štandardnú cestu, reaguje ministerstvo vnútra

Na kritiku Smeru reaguje aj rezort vnútra. "Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Ministerstvo vnútra sa zároveň rázne ohradzuje voči konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku," uviedli na margo tlačovky.

Smer je v šoku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort vnútra zároveň zdôrazňuje, že akékoľvek aktivity ministerstva vnútra v oblasti problematiky volieb sú apolitické a jeden z hlavných cieľov je práve chrániť volebné procesy. Rezort vnútra aj preto v najbližších dňoch rozbehne komunikačnú kampaň s cieľom poskytovať  jasné a pravdivé informácie a eliminovať vplyv dezinformácií a hoaxov v tejto téme.

"Konkrétne výroky, ktoré zazneli na tlačovej konferencii komentovať rezort vnútra nebude, faktom ale je, že je legitímne, ak sa odborníci v štátnej správe venujú hybridným hrozbám a obrane proti nim. Jedným dychom však zároveň dodávame, že odmietame zaťahovanie odbornej verejnosti a štátnych úradníkov do predvolebnej kampane akejkoľvek politickej strany," uzavreli.

Viac o téme: StretnutieRobert FicoNATOSNSPeter PellegriniEurópska úniaTomáš TarabaHlas-SDSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu