Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opätovné kandidovanie Čaputovej je na stole: Hlava štátu prvýkrát naznačila svoj zámer!

 Zuzana Čaputová naznačila, ako sa rozhodne pri opätovnom kandidovaní na prezidentku. Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová naznačila, ako sa rozhodne pri opätovnom kandidovaní na prezidentku. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je zatiaľ s konaním novej vlády premiéra Ľudovíta Ódora spokojná. Uviedla to počas štvrtkovej diskusnej relácie TV Joj Na hrane s tým, že si uvedomuje aj to, že vo funkcii sú zatiaľ len krátke obdobie.

"Venujú pozornosť témam, ktoré sú veľmi dôležité pre Slovensko," skonštatovala prezidentka. Spokojná je zatiaľ nielen s ich odbornosťou, ale aj preto, že sa nenechávajú vtiahnuť do politických hier. Poukázala na to, že už pred vymenovaním vlády odborníkov boli terčom útokov a pokusy ich spochybnenia pokračujú aj ďalej. Čaputová pripomenula, že vláda má prvých 30 dní všetky právomoci a funguje samostatne.

Video: Novozvolený premiér Ódor o výsledkoch prvého rokovania úradníckej vlády

Novozvolený premiér Ódor o výsledkoch prvého rokovania úradníckej vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentka sa vyjadrila aj k aktuálnemu dianiu v parlamentu. "Obraz, ktorý sa vysiela do spoločnosti nie je priaznivý," pripustila. Okrem toho pripomenula, že vo štvrtok vetovala dva zákony, v nasledujúcich dňoch by mala v rozhodovaní o podpise alebo vetovaní ďalších zákonov pokračovať.

Opätovná kandidatúra oznámená nebola, no prišlo zásadné vodítko

K svojej opätovnej kandidatúre na post hlavy štátu sa konkrétne nevyjadrila a v diskusnej relácii neoznámila svoje konečné rozhodnutie. Poznamenala, že zatiaľ tak neurobila aj vzhľadom na vnútropolitickú situáciu v krajine. Zopakovala, že sa chce rozhodnúť zodpovedne. "Je veľmi pravdepodobné, že by som sa k tejto otázke už bola vyjadrila," odpovedala veľmi jasne prezidentka na otázku, ako by sa zachovala, keby opätovnú kandidatúru odmietla. Je teda možné predpokladať, že sa bude o úrad uchádzať znova, aj keď to ešte oficiálne nepotvrdila.

Či rozhodnutie o opätovnej kandidatúre, prípadne to, že nebude opäť kandidovať, oznámi na výročie svojej inaugurácie, neuviedla. "Oznámim to v rozumnom čase," povedala. Čaputová počula informáciu o tom, že po voľbách by mohlo dôjsť k zmene priamej voľby prezidenta. "Počula som informáciu o tomto zámere, neviem však vyhodnotiť jej pravdivosť," uviedla.

Čaputovej inaugurácia prebehla v júni roku 2019.

Opätovné kandidovanie Čaputovej je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

O výmene šéfa SIS

O možnej výmene šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča podľa jej slov hovorila aj s premiérom. Tvrdí, že je to otvorená otázka. "Chcem, aby mal najskôr on v tom jasno," dodala hlava štátu.

Michal Aláč
Zobraziť galériu (4)
Michal Aláč  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: KandidatúraOznámenieúradnícka vládaZuzana ČaputováĽudovít ÓdorPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu