Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Cenový horor zďaleka nekončí: Inflačná vlna sa valí na rožky a chlieb, reťazce a pekári vinia politikov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Slováci by vedeli rozprávať o vysokých cenách v obchodoch, no prekvapenie sa tiež koná u niektorých potravín, ktoré idú šokujúco s cenami nadol. Teraz je situácia aj z hľadiska svetovej ekonomiky pomerne komplikovaná a inflácia stále bičuje európske štáty, no ani u nás ešte zdražovanie pri potravinách nekončí, práve naopak. Po tom, ako sme sa dozvedeli o raste v prípade cien zeleniny, si musia Slováci pripraviť peňaženky na ďalší kľúčový tovar - pečivo. Pekári a reťazce pritom nevinia aktuálnu svetovú ekonomiku, naopak, politické rozhodnutia!

archívne video

Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič: Maloobchodné tržby na Slovensku v roku 2022 narástli o 9,2 % (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

O vlne zdražovania píše TV Markíza. Najnovšie správy totiž popisujú očakávané zdražovanie na poli rožkov a chleba. Nejde pritom o krátkodobý jav a tento trend máme pociťovať niekoľko mesiacov. Akoby to nestačilo, Slováci čelia vysokým cenám zeleniny, ktorá by ale, našťastie, s príchodom jari mala začať zlacňovať.

Na vine sú politické rozhodnutia, rast ceny až o desať percent

Obchodníci nevinia z tejto situácie globálnu situáciu, ale politické rozhodnutia. "Od 1. júna začne platiť Zákonník práce, ktorý výrazne zvýši pekárov náklady na prácu, čo samozrejme budú chcieť premietnuť do odbytových cien. Čiže cena pečiva by mala v nasledujúcich mesiacoch rásť," tvrdí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. V nej sa nachádzajú aj tri najpopulárnejšie obchodné reťazce, ktoré Slováci dobre poznajú.

Milan Lapšanský
Zobraziť galériu (3)
Milan Lapšanský  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

To, že cena chleba sa má pohnuť nahor dokonca potvrdil a konkrétne popísal. Ceny pečiva podľa neho porastú o približne desať percent.

Chlieb pritom už podľa januárových dát Štatistického úradu SR medziročne zdražel až o 28 percent. Toto dnes predstavuje cenu asi dvoch eur aj sedemnástich centov. Obyčajný rožok zas prekročí dvanásť centov. Zdražovanie zeleniny už Slováci tiež pociťujú, no situácie nie je len takáto čierna.

Robert Fico hovorí o cenách potravín na Slovensku (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Lacnejšie mlieko, maslo či olej

Naopak, na poli zlacňovania tovaru sa nachádzajú produkty, ktoré boli v minulom roku označované priam ako symbol potravinového zdražovania. Ide o mlieko, olej, maslo, ktorých cena má klesnúť. "Očakávame, že sa zníži cena aj pri mlieku a mliečnych výrobkoch a následne sa zastabilizuje aj na dlhšie obdobie," tvrdí Krajčovič.

Cenový horor zďaleka nekončí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: ChliebPečivoRožkyInfláciaRastúce ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu