Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Bielorusku odsúdili nositeľov Nobelovej ceny za mier na desať rokov väzenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruský súd dnes odsúdil bieloruského disidenta, nositeľa Nobelovej ceny za mier a ochrancu ľudských práv Alesa Bjaljackého na desať rokov väzenia, oznámil reportér ruskej agentúry TASS zo súdnej siene. Ďalší traja spoluobžalovaní, z ktorých jeden býva v cudzine, boli odsúdení na sedem, osem a deväť rokov väzenia.

Šesťdesiatročný Biaľacki vedie mimovládnu organizáciu Vjasna, ktorá informuje o porušovaní ľudských práv v krajine. Bieloruské úrady ju označili za extrémistickú organizáciu. Spolu s kolegami čelil Biaľacki obvineniam z pašovania a z organizácie akcií narúšajúcich verejný poriadok, vrátane údajného financovania protivládnych protestov. Obžalovaní vinu odmietli a proces označili za politicky motivovaný.

Cichanovská skritizovala odsúdenie nositeľa Nobelovej ceny mieru Biaľackého

Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v piatok skritizovala rozsudok v prípade aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého, ktorého odsúdili na desať rokov väzenia. Informuje o tom agentúra AFP. Cichanovská na sociálnej sieti uviedla, že Biaľacki (60) a ďalší dvaja spoluobžalovaní boli odsúdení vo "vykonštruovanom procese". "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme bojovali proti tejto hanebnej nespravodlivosti a oslobodili ich," napísala.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská
Zobraziť galériu (2)
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

Biaľacki je podľa bieloruského súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil dlhoročný líder Alexandr Lukašenko, a tiež z daňových únikov. Laureát Nobelovej ceny za mier tvrdí, že úrady ho prenasledujú z politických dôvodov. V Bielorusku je podľa ľudskoprávnych organizácií v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.

Baerbocková označila proces s aktivistom Biaľackim za frašku

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odsúdila desaťročný trest odňatia slobody, na ktorý v piatok odsúdil súd v Bielorusku aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého. Informovala agentúra AFP. Baerbocková označila obvinenia a konanie proti Biaľackému a spoluobžalovaným Vaľancinovi Stefanovičovi a Uladzimirovi Labkovičovi za "frašku". Uviedla, že všetci traja boli súdení "len za svoj dlhoročný boj za práva, dôstojnosť a slobodu občanov Bieloruska". Biaľacki je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých opäť zvíťazil Alexandr Lukašenko, a tiež z daňových únikov.

Demonštrantom poskytovala finančnú aj právnu pomoc ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú Biaľacki založil. Okrem neho poslal súd za mreže aj Stefanoviča (na deväť rokov) a Labkoviča (na sedem rokov). Podľa obžaloby sa všetci traja podieľali na pašovaní peňazí zo zahraničia na financovanie protestov. Na januárovom výsluchu odmietli svoju vinu. Šesťdesiatročný Biaľacki dostal Nobelovu cenu za mier vlani spolu s ľudskoprávnymi organizáciami z Ruska a Ukrajiny. Viasnu založil krátko po tom, čo sa Lukašenko v roku 1994 dostal prvýkrát k moci. Už v roku 2011 šiel na tri roky do väzenia za údajné daňové úniky.

Viac o téme: OdsúdenieBieloruskoNobelova cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu