Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci sú zúfalí, po paradajkách a uhorkách dražie ďalšia zelenina: Cena TOHTO produktu vystrelila do nebies!

Ceny zeleniny raketovo stúpajú: Inflácia či energokríza nie sú jediným dôvodom Zobraziť galériu (14)
Ceny zeleniny raketovo stúpajú: Inflácia či energokríza nie sú jediným dôvodom (Zdroj: Getty Images, Topky/ Maarty)

BRATISLAVA – Ďalší druh zeleniny by sa dal po novom prirovnať k zlatu. Cena cibule raketovo vzrástla a oproti iným druhom zeleniny je nárast v jej cene najviac citeľný. Neudržateľná hodnota tohto produktu je však opäť globálnym problémom, ktorý sa aj teraz dotkol aj Slovenska a spotrebitelia môžu jeho následky cítiť pri každom nákupe.

Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po paradajkách, uhorkách či paprike o ktorých sme vás len pred nedávnom informovali v našom článku, do nebies vystrelila aj ďalšia naozaj často používaná zelenina. Cena cibule vzrástla spomedzi všetkých druhov najviac a hlavným problémom tohto nárastu sú pravdepodobne Filipíny, informuje portál TvNoviny. Následky tohto rastu sú však enormné a za kilogram cibule dnes zaplatíte aj cez dve eurá.

Slováci sú zúfalí, po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Pokles netreba očakávať, ceny sa udržia

Tlak na ceny zeleniny je v posledných týždňoch citeľný a aj kvôli nepriaznivému počasiu a nedostatočnej úrode sa očakáva, že to takto chvíľu ešte vydrží. Nastáva však otázka, či je treba začať sa báť. K celej veci sa vyjadrila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

„Vysoké ceny určite len tak skoro neklesnú. Určite sa nič zásadné neudeje, pokiaľ sa do skladov a obchodov nedostane zelenina z tohtoročnej úrody. Nie sme však veľkí optimisti, pretože ak je nedostatok zeleniny v rámci celého sveta, tak nemôžeme čakať, že aj s príchodom novej úrody rapídne klesnú ceny,“ konštatuje.

Slováci sú zúfalí, po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Filipíny boj s cenami cibule prehrali

Cibuľa sa v cenovom rebríčku vyšplhala tak rýchlo a enormne, že ju reštaurácie museli vyradiť z jedálneho lístka. Stala sa tak vzácnou, že sa mnohé skupiny dokonca uchýlili k jej pašovaniu a pri raziách bolo objavených už vyše 600 miliónov pesos (10 mil. €), píše portál Guardian. Cena cibule sa na Filipínach vyšplhala už na úroveň 12 €, rovnaká suma predstavuje aj minimálny denný zárobok v hlavnom meste Manila.

Slováci sú zúfalí, po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: ZeleninaCibuľaCeny zeleninyVysoké ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu