Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mikasov úrad vydal odporúčania k voľbám: Dezinfekcia aj respirátor! Na škodu nie je ani vlastné pero

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Do volebnej miestnosti by si mali ľudia prekryť horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom. V súvislosti s nadchádzajúcimi spojenými samosprávnymi voľbami to odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR.

archívne video

Hlasovacie lístky a urny pre voľby do VÚC a komunálne voľby budú farebne odlíšené (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Ide o preventívne kroky, ktorými je možné počas aktuálnej pandémie COVID-19 a aj chrípkovej sezóny znižovať riziko šírenia respiračných ochorení," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Voličom tiež odporučil, aby si pred vstupom do volebnej miestnosti vydezinfikovali ruky, rovnako aj po odchode.

"V prípade, že pred vstupom do volebnej miestnosti nebude k dispozícii dávkovač dezinfekcie, použite vlastnú," doplnil Mikas. Voliči by podľa neho mali tiež použiť vlastné písacie potreby. "Do volebnej miestnosti vstupujte na vyzvanie, čím sa zabezpečí potrebný počet voličov v danom okamihu. Ak pred volebnou miestnosťou čakáte v rade, dodržujte dostatočný sociálny odstup," zdôraznil.

Grafika
Zobraziť galériu (3)
Grafika  (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva)

Členom volebných komisií hlavný hygienik okrem iného radí, aby zabezpečili dezinfekciu rúk a odporučili prekrytie horných dýchacích ciest všetkých osôb v interiéri. "Zabezpečte pravidelné vetranie volebných miestností. Zabezpečte dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, písacích potrieb," odporučil im. Členovia volebných komisií by podľa neho mali tiež na viditeľnom mieste uverejniť oznam pre voličov o odporúčaní dodržiavať základné hygienicko-epidemiologické opatrenia. Vo volebnej miestnosti by mali tiež zabezpečiť len potrebný počet voličov v jednom okamihu. "Aby sa predišlo zhromažďovaniu osôb na jednom mieste," vysvetlil Mikas.

Viac o téme: ZdravieVoľbyOdporúčaniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu