Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapení pracovníci TANAP-u: Fotopasca zachytila nečakaného tvora! Hovoria o rarite

Los mokraďový. Zobraziť galériu (3)
Los mokraďový. (Zdroj: Facebook/Tatranský národný park)

VYSOKÉ TATRY – V našich lesoch môžete natrafiť na rozmanité živočíchy. Najviac sa hovorí o medveďoch, ale samozrejmosťou bývajú aj srny, diviaky či jelene. To, čo uvideli pracovníci Tatranského národného parku na záberoch, ktoré sa im podarilo zhotoviť pomocou jednej z fotopascí na Liptove, však prekvapilo aj ich samotných.

O tomto netradičnom úlovku informoval TANAP na sociálnej sieti a podelil sa aj o samotné zábery. Na tých je možné vidieť mladého losa mokraďového. Ako sami priznali, ide o veľkú raritu.

Raritné zábery: Na Liptove zachytila fotopasca pohyb losa mokraďového (Zdroj: Facebook/Tatranský národný park)

V dnešných dňoch je toto zviera, ktoré si väčšina nás spája s chladnými škandinávskymi krajinami, v našich lesoch už vzácnosťou. V minulosti to však bolo inak. Ako uviedla zoologička Správy Tatranského národného parku Erika Feriancová, podľa historických údajov sa los na Slovensku vyskytoval približne do konca 17. storočia. Najdlhšie sa mal zachovať práve vo Vysokých Tatrách. „Los mal v minulosti širokú upotrebiteľnosť. Okrem mäsa, kože a parohov bol využívaný aj do záprahov vďaka svojej pokojnej povahe,“ priblížila. Osudným sa mu však stalo obdobie hladu, keď bol vyhubený takmer v celej Európe.

Návšteva zo susedného Poľska

Podľa Feriancovej je vysoko pravdepodobné, že los, ktorého zachytila fotopasca, k nám prišiel z Poľska, kde sa v súčasnosti pohybuje okolo 14- až 18-tisíc jedincov. „Nepoznáme presnú trasu migrácie, ale predpokladáme, že losí samec si zvolil cestu menšieho odporu a vybral sa najmenej exponovaným terénom do niektorého z horských sediel. Žiaľ, v čase, keď bol jedinec zaznamenaný fotopascou, snehová pokrývka sa v Západných Tatrách ešte nevytvorila a stopovanie jeho presunu neumožnila. Navyše videozáznam z SD karty sme videli prvýkrát až dva týždne po prítomnosti losa v tejto lokalite. Zariadenia sa kontrolujú spravidla raz mesačne,“ vysvetlila.

Prekvapení pracovníci TANAP-u: Fotopasca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde o prvý prípad, keď sa ukázalo, že k nám tento tvor zavítal od našich susedov, doteraz však neexistovali jasné zábery. „Nie je to prvý údaj o výskyte losov v rámci oblasti Západných Tatier. Naši terénni pracovníci mali možnosť za posledné roky zaznamenať pobytové znaky ako stopy a trus losov už niekoľkokrát, avšak po prvýkrát bol mladý samec zachytený fotopascou,“ vysvetlila Feriancová.

O návrate losa do našich lesov sa však hovoriť nedá. „Losy k nám prichádzajú sporadicky najmä z Poľska, avšak ich početnosť je minimálna,“ povedala. Ak by v budúcnosti malo dôjsť k návratu losov na Slovensko, najideálnejšia by bola podľa nej prirodzená cesta, ako sa to udialo v prípade bobra vodného.

Viac o téme: TANAPLiptovVysoké tatryFotopascaLos mokraďový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu