Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Odhalenie pamätníka Jána a Martiny: Prišli rodiny zavraždených aj známe osobnosti!

Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu. Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA - Presne pred štyrmi rokmi vo večerných hodinách vo Veľkej Mači zavraždili 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Slovensko sa o ich vražde dozvedelo až o niekoľko dní neskôr, keď našli ich telá v dome, ktorý si rekonštruovali. Z objednávky vraždy obvinili známeho podnikateľa Mariana Kočnera.

Pozrite si spomienkové archívne video k tretiemu výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Tri roky od vraždy Kuciaka: NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí? (Zdroj: Maarty)

Už štyri roky prešli od ohavného zločinu, ktorí otriasol celým Slovenskom. Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018. O niekoľko dní neskôr, 26. februára v ranných hodinách, našli ich bezvládne telá. V krajine sa spustila vlna protestov a vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár chcel "rozpútať peklo". Rozhnevaní ľudia žiadali odchod vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka či premiéra Roberta Fica.

Vražda Kuciaka ide opäť pred súd: V senáte bude Sabová aj Záleská! Kauzu spojili aj s ďalším prípadom

Na Námestí SNP odhalili pamätník

Na počesť Kuciaka a Kušnírovej bude na bratislavskom Námestí SNP pamätník. Vyrastie na mieste, na ktorom ľudia zapaľovali za Jána a Martinu sviečky a odhalia ho presne dnes, na štvrté výročie. Prítomný bude aj premiér Eduard Heger. 

Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre Jána a Martinu (Zdroj: Vlado Anjel)

Pamätník má podobu trhliny či otvorenej rany. Jeho vznik inicioval poslanec Kristián Čekovský. "Vražda Jána a Martiny, ale aj následné protesty, ostanú navždy vpísané do našej histórie. Napriek tomu súčasné pietne miesto v podobe roztrúsených sviečok a fotografie položenej na zemi nevyzerá dôstojne,“ povedal vtedy Čekovský. "Aj preto som sa v septembri minulého roka rozhodol, nie ako politik, ale ako človek a bývalý novinár, aby sme improvizované pietne miesto nahradili dlhodobým a kultivovaným pamätníkom," dodal poslanec.

Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.
Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.  (Zdroj: Vlado Anjel)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.
Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.  (Zdroj: Vlado Anjel)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.
Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.  (Zdroj: Vlado Anjel)
Na Námestí SNP odhalili pamätník pre Jána a Martinu
Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP odhalili pamätník pre Jána a Martinu  (Zdroj: Vlado Anjel)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.
Zobraziť galériu (12)
Na Námestí SNP v Bratislave odhalili pamätník pre zavraždeného Jána a Martinu.  (Zdroj: Vlado Anjel)

Spomína aj Lipšic

Súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic si tiež pripomína výročie vraždy novinára a jeho snúbenice. "Pred štyrmi rokmi zomreli dvaja mladí ľudia len preto, že chceli žiť v krajine, v ktorej platí právo a spravodlivosť. Deň potom, ako bol tento zbabelý čin odhalený, som sa stretol s rodičmi a súrodencami Jána Kuciaka v byte snúbenca Márie Kuciakovej na jednom nitrianskom sídlisku. Pamätám si, ako mi otec Jána Kuciaka vtedy povedal, že sa nechce pomstiť, len sa chce pozrieť do očí vrahom svojho syna, a opýtať sa ich, prečo to urobili. Keď som vychádzal z tohto prvého stretnutia k autu práve začalo snežiť. A vtedy – pri tých prvých vločkách snehu – som si uvedomil, aké dva odlišné svety sme mali (a máme) na Slovensku," spomína Lipšic. Ten vtedy zastupoval rodinu Jána Kuciaka. 

 

NIKDY NEZABUDNEME Pred štyrmi rokmi zomreli dvaja mladí ľudia len preto, že chceli žiť v krajine, v ktorej platí právo...

Posted by Daniel Lipšic on Monday, February 21, 2022

"Prvý svet je svetom slušných a pokorných ľudí, ktorí v skromnom prostredí vychovávajú svoje deti, dávajú im vzdelanie a učia ich skutočným hodnotám. To bol a je svet rodín Jána a Martiny. A potom tu bol – a stále je – aj druhý svet. Svet moci, manipulácií, luxusných apartmánov, hodiniek, jácht a spoločníčok. Tento druhý svet, len preto, aby sa udržal pri moci, vytvoril podmienky na zákernú vraždu Jána a Martiny. Svet nenávisti, pomsty, ale v skutočnosti aj svet strachu," opísal Lipšic. 

Prezidentka si uctila pamiatku Jána a Martiny

Aj prezidentka Zuzana Čaputová spomína na deň, kedy zavraždili Jána a Martinu. Do Veľkej Mače prišla zapáliť sviečku a zosnulým priniesla ruže. Na mieste, kde stojí nedokončený dom zavraždenej dvojice má vyrásť pamätník. 

Čaputová si na štvrté výročie vraždy prišla uctiť Kuciaka a Kušnírovú: Pred dom im položila kvety a zapálila sviečku

Prezidentka pred bránou domu pomenovala príčiny tohto nešťastia. "Už sú to štyri roky, čo boli zavraždení Ján a Martina. Boli zabití preto, lebo Ján sa vo svojej práci venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci. Boli zabití preto, lebo sa venoval veciam, ktoré sú v záujme nás všetkých. Štyri roky trošku zmiernili bolesť najbližších, rodiny, kolegov, ale určite ju nevyliečili," konštatuje smutne hlava štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová si prišla do Veľkej Mače uctiť pamiatku Jána a Martiny

Prezidentka si do Veľkej Mače prišla uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Odkaz Kuciaka si pripomínajú viacerí politici

Nielen prezidentka či Daniel Lipšic dnes spomínajú na novinára a jeho snúbenicu, ale aj rozni politici či bratislavský primátor Matúš Vallo. "Ovládli štruktúry štátu a mysleli si, že im patrí. Pohŕdali nami a žili iba pre svoju moc. Neštítili sa vyhrážok a ani vraždy, lebo si verili, že aj to im prejde. Zabili Jána a Martinu, dvoch mladých ľudí, ktorí túžili prežiť život v slušnom štáte a spraviť kopec užitočných vecí. Tie už zostali na nás. Nezabudneme!" napísal Vallo na sociálnej sieti.

 

Ovládli štruktúry štátu a mysleli si, že im patrí. Pohŕdali nami a žili iba pre svoju moc. Neštítili sa vyhrážok a ani...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Monday, February 21, 2022

Minister vnútra Roman Mikulec označil Kuciaka za čestného novinára, ktorý hľadal a odhaľoval pravdu a nedal sa zastrašiť. Jeho práca má podľa ministra obrovský presah, ešte viac dnes. Ako povedal, strata jeho života pri boji s korupčnou chobotnicou nad nami visí ako memento. "Vlna nenávisti, ktorú živia niektorí politici dnes, je desivým prepojením s minulosťou. Pred štyrmi rokmi to bol novinár, v týchto dňoch a týždňoch sú adresátmi atakov ďalšie skupiny ľudí, a to len preto, že si poctivo robia svoju prácu. Chcem ubezpečiť všetkých, že polícia si nebude zakrývať oči pred útokmi na novinárov, zdravotníkov a najnovšie aj poslancov Národnej rady SR," vyhlásil Mikulec.

 

Zdá sa, akoby to bolo včera, keď Slovensko obletela neuveriteľná správa. Investigatívneho novinára Jána Kuciaka našli...

Posted by Roman Mikulec - minister vnútra SR on Sunday, February 20, 2022

Ministerka kultúry Natália Milanová zdôrazňuje, že byť investigatívnym novinárom nesmie znamenať žiť v strachu o svoj život a život svojich blízkych. "A hoci nie každý novinár a novinárka spĺňa všetky atribúty vyváženej a pravdu hľadajúcej žurnalistiky, je dôležité, aby všetci mali vytvorené podmienky na bezpečné, slobodné a nezávislé prostredie," vyhlásila ministerka. Vyzvala na spojenie síl v boji s mafiou, pri ktorej majú byť nápomocné aj slobodné a nezávislé médiá. Minister obrany Jaroslav Naď deklaroval, že nedovolia návrat mafii k moci.

Aj ministerka kultúry Natália Milanová si pripomína smutné výročie úmrtia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice (Zdroj: Facebook/Natália Milanová - ministerka kultúry)

"Roky a dni bežia, no odkaz Jána a Martiny volajúci po pravde zostáva silným impulzom aj pre nás a prácu v prospech lepšieho a bezpečnejšieho Slovenska tak, aby k niečomu podobnému už nikdy nedošlo," uviedol Naď. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková spomína na vraždu novinára ako na šok.

 

JÁN A MARTINA, NA VÁŠ ODKAZ NIKDY NEZABUDNEME 🙏Dnes, takto pred štyrmi rokmi, sme všetci neveriacky čítali tú hrozivú...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, February 20, 2022

"Novinársku obec vnímam trochu inak, keďže som prežila v televízii podstatnú časť svojho detstva vďaka mojim rodičom, ktorí tam pracovali. Vážim si novinárčinu. V súvislosti s tragédiou spred štyroch rokov a následnou lavínou udalostí, ktorá sa ňou vo veľkej miere aj vďaka práci novinárov spustila, sme sa začali pozerať aj na význam spojenia 'právny štát' inak. Mali sme tu veľké vzopätie ľudí a verejnej mienky v boji za právny štát," zhodnotila Kolíková.

 

SÚ TO 4 ROKY 4 roky odvtedy, čo som neveriacky krútila hlavou s tým, že predsa Slovensko nemôže byť krajina, kde...

Posted by Mária Kolíková on Monday, February 21, 2022

Na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu spomína aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. "Túžili po pravde a životom zaplatili za to, že ju chceli skúmať a vynášať na svetlo," uviedol na sociálnej sieti Majerský. Zdôraznil potrebu pokračovania zápasu za slobodu a pravdu. "Chráňme ju dennodenne - každý tak, ako môže a tam, kde je," doplnil Majerský.

 

Ján a Martina túžili po pravde. Snaha verejne ju odkrývať mala spoločnosť liečiť a posúvať ju dopredu. To, čo...

Posted by Milan Majerský on Monday, February 21, 2022

Progresívne Slovensko (PS) si myslí, že od vraždy novinára a jeho snúbenice sa zmenilo veľa, niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu. "Nemusíme si klamať - vojna v polícii a nezhody na prokuratúre našej krajine nedávajú veľkú nádej na to, že došlo k zásadnej očiste systému. Aj novinári a novinárky naďalej zažívajú vyhrážky a nenávisť, súdy sa stále nevysporiadali s objednávateľom vraždy a rodiny stále nemajú svoj pokoj," zhodnotilo PS. Smrť Jána a Martiny si podľa neho treba pripomínať nielen preto, že ich chladnokrvná vražda otvorila Slovensku oči, ale aj preto, čo v živote robili.

 

Dnes si pripomíname 4 roky od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny...

Posted by Progresívne Slovensko on Monday, February 21, 2022

Ján Kuciak študoval a učil na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Aj tam si dnes pripomínajú štvrté výročie jeho vraždy. 

 

Už sú to štyri roky. Chýbaš nám Janko. Veľmi. Ale Tvoj odkaz stále žije. http://www.kzur.ff.ukf.sk/new/pracovnici-katedry/za-nasim-jankom

Posted by Žurnalistika UKF Nitra on Sunday, February 20, 2022

Robert Fico hovorí o zneužívaní vraždy

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola podľa predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica politicky zneužitá. Vyhlásil to pri príležitosti štvrtého výročia ich úmrtia. Podľa Fica zatiaľ žiadna smrť nebola zneužitá na politické ciele tak, ako v tomto prípade. Pripomenul, že doteraz nikto nevie, kto za vraždou stojí.

Expremiér Robert Fico sa vyjadril k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: FB/Robert Fico)

"Vedia to len novinári a vládni politici, ktorí dookola omieľajú svoje klamstvá o zodpovednosti mojej vlády," skonštatoval Fico. Porovnal prístup médií voči súčasnej a bývalej vláde, pričom poukázal na využívanie dvojakého metra. "Nech je výročie vraždy novinára a jeho priateľky mementom zneužívania žurnalistiky na boj so súčasnou opozíciou, mementom úplného zhanobenia novinárskej práce a dôkazom, že novinári a majitelia médií nosia zodpovednosť za to, v akom stave sa nachádza Slovensko v roku 2022," povedal Fico.

Kto je vrah a objednávateľ?

Za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice je právoplatne odsúdený Miroslav Marček. "Zaklopal som, otvoril mi pán Kuciak. Potom som, nanešťastie, zbadal aj ďalšiu osobu. Utekal som za ňou do kuchyne a zastrelil som ju,“ opisoval na Špecializovanom trestnom súde. Martinu Kušnírovú strelil do hlavy a Jána Kuciaka dvakrát do hrude. Marček povedal, že Kuciak mal byť najskôr unesený a zavraždený tak, aby ho nikto nenašiel. 

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (12)
Miroslav Marček  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (12)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: TASR)
Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (12)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Právoplatne je odsúdený aj Zoltán Andruskó, ktorý sa priznal k sprostredkovaniu vraždy ako prvý. Práve jeho mala osloviť Alena Zsuzsová, volavka, ktorú používal Marian Kočner. Práve Kočner je obžalovaný z objednávky Kuciakovej vraždy. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (12)
Marian Kočner  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Alena Zsuszová
Zobraziť galériu (12)
Alena Zsuszová  (Zdroj: Vlado Anjel)

Senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením sudkyne Ruženy Sabovej Kočnera a Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Za vinného uznal len Tomáša Szabóa. Najvyšší súd však rozhodol, že vec sa musí opäť prejednať. Pojednávanie tak opäť začne 28. februára a prípad spojili aj s kauzou plánovanej vraždy prokurátorov. 

Viac o téme: VýročieVraždaPamätníkJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu