Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čísla, na ktoré všetci čakali: Európska EMA odhalila vedľajšie účinky schválených vakcín, pociťovali ste ich aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nie je žiadnym tajomstvom a ani novinkou, že každý liek či vakcína so sebou už v princípe nesie aj isté vedľajšie účinky, na ktoré výrobcovia liečiv a vopred upozorňujú. Ich výskyt je aj pri vakcínach proti koronavírusu a Európska agentúra pre lieky (EMA) v týchto dňoch zverejnila čísla a aj príznaky, ktoré ľudia po jednotlivých druhoch vakcín pociťovali.

Agentúra EMA zverejnila svoje závery na webe. Ak sa pozrieme na aktuálny stav, od začiatku obdobia pandémie koronavírusu bolo na území EÚ schválených niekoľko druhov vakcín od rôznych výrobcov. Ide napríklad o vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Novavax, Johnson či Moderna. Ľuďom bolo podaných viac ako pol miliardy dávok. 

archívne video

Očkovanie 5 až 11 ročných detí v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Niektoré vedľajšie účinky vôbec nemusia súvisieť s vakcínou

Pri týchto číslach dopĺňa isté podrobnosti aj samotná EMA. "Pri pohľade na dáta je nutné prihliadať na to, že pochádzajú z uvedomených vedľajších účinkov, ktoré nahlásili jednotlivci a zdravotnícky personál po aplikovaní vakcíny proti koronavírusu. Prípadné vedľajšie účinky boli pozorované, ale nemusia mať nutne súvislosť alebo byť priamo spôsobené vakcínou," tvrdí hovorkyňa EMA Zala Grudniková.

Vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech

Dnes už hádam nie je pochýb o tom, že na Slovensku je najpožívanejšou vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ktorá bola v EÚ podaná viac ako 545 miliónom ľuďom, pričom vedľajšie príznaky pozorovalo viac ako 520-tisíc ľudí. V prípade tejto vakcíny išlo o príznaky ako únava, ľahký opuch v mieste vpichu, bolesti svalov a kĺbov, horúčky a hnačky. Už vzácnejšie účinky boli nevoľnosť či zvracanie. Menej ako stotina z týchto zaočkovaných ľudí mali problémy so spánkom, únavou, nedostatkom chuti do jedla, nadmerným potením či zdureným lymfatických uzlín.

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (6)
Vakcína proti koronavírusu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Najvzácnejším vedľajším účinkom tejto vakcíny bolo dočasné paralyzovanie svalov na tvári. S týmto však mal problém jeden človek z tisícich. 


Vakcína Spikevax od spoločnosti Moderna

Druhou najpožívanejšou vakcínou je druh Spikevax od spoločnosti Moderna. Táto vakcína sa aplikovala u viac ako 103 miliónov ľudí. Vnímané vedľajšie účinky nahlásili asi 124-tisíc z nich. Vedľajšie účinky po vakcíne sú podobne s tou od Pfizeru. Ide o horúčky, zimnice, mierne opuchy v mieste vpichu, bolesti hlavy, svalov či kĺbov. Objavila sa aj nevoľnosť či zvracanie.

Očkovanie vakcínou Moderna
Zobraziť galériu (6)
Očkovanie vakcínou Moderna  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

Veľmi vzácny jav bol zápal srdcového svalu či blán, čo sa prejavilo asi u jedného človeka z tisíc. Podobne ako u Pfizeru, aj tu sa objavilo riziko alergickej reakcie.

Vakcína Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca

Vakcína Vaxzevria od AstryZenecy bola aplikovaná takmer 70 miliónom ľuďom, pričom vedľajšie účinky pocítilo viac ako 230-tisíc z nich. 

V tomto prípade išlo o príznaky ako citlivosť a tvorba modrín v mieste vpichu, bolesti hlavy a svalov, únava, horúčky, zimnice a nevoľnosť. EMA v tomto prípade hovorí aj o tom, že po druhej dávke tejto vakcíny sú vedľajšie účinky slabšie. Jeden z desiatich ľudí pociťoval hnačky, bolesť v končatinách, nachladnutie či malátnosť.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (6)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca  (Zdroj: SITA/Robert Michael/dpa via AP, file)

V prípade AstraZenecy sú najvážnejšie účinky na jednej úrovni s tými najvzácnejšími, ktoré sa prejavujú napríklad ako trombus (upchatie ciev v krvnom riečisku), či Guillan-Barrého syndróm (imunitný systém napadá nervové bunky, čo sa však objavilo iba u 0,01 percentách prípadov). Hovorí sa aj o ešte vzácnejšom syndróme kapilárneho úniku, ktorý spôsobuje opuchy.

Vakcína Janssen od spoločnosti Janssen-Cilag

Vakcína Janssen od firmy Janssen-Cilag sa v EÚ podala u 18,7 milióna ľudí, z toho asi 35-tisíc z nich pociťovalo domnelé vedľajšie príznaky. Podľa EMA boli navyše tieto príznaky veľmi slabé a najneskôr do dvoch dní odzneli. Najčastejšie išlo o bolesť v mieste vpichu, bolesť hlavy a svalov, únava a nevoľnosť. Jeden z desiatich prípadov zaznamenal bolesť kĺbov, kašeľ, horúčku a sčervenanie miesta vpichu. Jeden prípad zo sto hlásil kýchanie, závraty, necitlivosť, potenie, bolesť v krku, hnačky, vyrážky, slabosť a bolesť chrbta a končatín.

Čísla, na ktoré všetci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Už vzácna bola tromboembólia (krvné zrazeniny v cievach), zdurenie lymfatických uzlín a niekedy aj zvonenie v ušiach. Jeden prípad z tisícov tiež zaznamenal nevoľnosť a zvracanie. Ešte vzácnejšie sa tu vyskytla trombóza či Guillan-Barrého syndróm.

Vakcína Nuvaxovid od spoločnosti Novavax

Nuvaxovid od spoločnosti Novavax je zatiaľ najnovšou vakcínou schválenou EMA v EÚ, a preto je ťažké ešte v týchto dňoch hovoriť o presných dátach ohľadom vedľajších účinkoch.

EMA však už načrtla predstavu o možných vedľajších účinkoch, ktorými môžu byť bolesť hlavy, svalov a kĺbov, nevoľnosť a zvracanie, únava a citlivosť v mieste očkovanie. Ide o účinky pri jednom z desiatich prípadov vakcíny Novavax. Menej ako desatina ľudí sa stretla so sčervenaním v mieste vpichu, horúčkou a zimnicou. Každý tisíci človek sa môže stretnúť so zdurením lymfatických uzlín, zvýšeným krvným tlakom, vyrážkou a svrbením.

Vakcína od spoločnosti Novavax
Zobraziť galériu (6)
Vakcína od spoločnosti Novavax  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, File)

Viac o téme: OčkovanieVakcínyVedľajšie účinkyKoronavírusPriznaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu