Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko víta návrh kódexu policajnej spolupráce EÚ, tvrdí Roman Mikulec

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predložila tento týždeň návrh kódexu policajnej spolupráce EÚ s cieľom posilniť spoluprácu medzi členskými štátmi v oblasti presadzovania práva a poskytnúť príslušníkom polície v členských krajinách modernejšie prostriedky na výmenu informácií. Slovenská republika tento návrh víta, uviedol minister vnútra Roman Mikulec po štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre vnútornú politiku a spravodlivosť v Bruseli.

Návrh kódexu, ktorý bol oficiálne predložený v stredu 8. decembra, zahŕňa odporúčanie o operačnej policajnej spolupráci a nové pravidlá výmeny informácií. Mal by pomôcť zlepšiť cezhraničné operácie, poskytnúť jasné stanovené kanály a časové rámce na výmenu informácií a posilniť úlohu Policajného úradu EÚ (Europol).

Nový kódex policajnej spolupráce by tiež mal zaistiť to, aby páchatelia neunikali spravodlivosti len tým, že sa presunú z jedného členského štátu EÚ do druhého. "Vnímam to ako pozitívne," uviedol na margo návrhu Mikulec. Pripomenul, že slovenská polícia má už v súčasnosti zastúpenie v Europole a že jednotlivé zložky Prezídia policajného zboru SR s touto inštitúciou úzko spolupracujú a vymieňajú si s ňou užitočné informácie.

"Je to veľmi dobrá a aktívna spolupráca. Europol vie pomôcť napríklad s analýzou dát, čo je pre nás tiež dôležité," skonštatoval slovenský minister. O tomto aspekte cezhraničnej spolupráce sa rokovalo aj vo štvrtok na Rade ministrov. Podľa Mikulca nemá zmysel, aby na niektorých záležitostiach, ktoré sa dajú efektívnejšie riešiť vzájomnou spoluprácou, pracovali jednotlivé členské krajiny samostatne.

Slovensko víta návrh kódexu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Navrhovaný kódex policajnej spolupráce je podľa jeho slov veľmi dobrý nástroj, lebo podporí výmenu informácií. "Nemusíme v niektorých oblastiach konať osamotene a nemíňať zbytočne finančné prostriedky alebo personálne kapacity na to, kde nám vedia pomôcť iné členské krajiny. Som za to, aby sme takouto cestou išli aj do budúcna, pretože EÚ je aj tom, aby sme si pomáhali, aby sme boli jednotní v čo najviac procesoch, ktoré vieme zaviesť," domnieva sa Mikulec.

Odporúčanie o operačnej policajnej spolupráci ešte musí prerokovať Rada EÚ a po konzultácii s europarlamentom ho môže prijať. Návrh eurokomisie by potom slúžilo ako základ pre všetky členské štáty EÚ na aktualizovanie existujúcich vnútroštátnych alebo dvojstranných dohôd v oblasti policajnej spolupráce.

Viac o téme: SpoluprácaPolícia Roman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu