Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia tvrdí, že pracuje na legislatíve súvisiacej s bojom proti korupcii: Riešiť budú aj paragraf 363

Koalícia deklaruje, že postupne pracuje na legislatíve, ktorá má zefektívniť boj proti korupcii. Zobraziť galériu (4)
Koalícia deklaruje, že postupne pracuje na legislatíve, ktorá má zefektívniť boj proti korupcii. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Koalícia deklaruje, že postupne pracuje na legislatíve, ktorá má zefektívniť boj proti korupcii. Má ísť o novelu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, zákon o lobingu, sprísnenie majetkových priznaní verejných funkcionárov či hmotnú zodpovednosť politikov.

Zhodli sa na tom šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Ten verí, že zmeny sa odklepnú už začiatkom nového roka. Šéfka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová vníma ako deficit tejto vlády neriešenie reformy prokuratúry.

"Vláda postupne pracuje na všetkých legislatívnych návrhoch vrátane hmotnej zodpovednosti politikov či lobingu, ako aj na koncepčných materiáloch typu Národný protikorupčný program. Pokiaľ ide o protikorupčné opatrenia, máme v pláne zaviesť minimálne tie, ktoré sú uvedené v programovom vyhlásení vlády, a budeme sa snažiť zaviesť aj tie, ktoré sú uvedené vo volebnom programe hnutia OĽANO," uviedol šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Poslanec NR SR Milan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Šeliga verí, že novelou Trestného poriadku sa zrýchli trestné konanie a podarí sa vyriešiť sporné otázky, ktoré súvisia s paragrafom 363 Trestného poriadku tak, aby nevznikali žiadne pochybnosti o aplikácii tohto ustanovenia.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Remišová chce, aby generálna prokuratúra spoločne s ministerstvom spravodlivosti navrhli zmeny tak, ako to sľúbili ľuďom v programovom vyhlásení vlády. V rámci reformy prokuratúry chce riešiť aj úpravu sporného paragrafu 363. Mimoparlamentná strana Spolu v uplynulom týždni v rámci Medzinárodného dňa boja proti korupcii uviedla, že vláda by si na protikorupčnom vysvedčení zaslúžila štvorku.

Koalícia tvrdí, že pracuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Mala to byť vláda, ktorej vlajkovou loďou mal byť boj proti korupcii a klientelizmu. Úvodné nadšenie však rýchlo vyprchalo. Postupne sme sa stali svedkami politických nominácií a netransparentných výberových konaní. Aj napriek sľubom doposiaľ nedošlo k zmenám v legislatíve o preukazovaní pôvodu majetku, ani hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov," uviedol podpredseda strany Pavel Nechala. Podľa Spolu sa síce podarilo zopár drobných vecí, "celkový pocit je však viac ako rozpačitý".

Remišová hovorí, že v rámci svojho rezortu zbavili IT projekty zbytočnej vaty, okresali výdavky, nastavili nové pravidlá a vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť úspory. Šeliga považuje za kľúčové, že sa podarilo sfunkčniť Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý chráni tých, ktorí korupciu oznamujú.

Viac o téme: LegislatívaKorupciaKoalíciaParagraf363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu