Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako je to s testami na protilátky? Odborníci dvíhajú varovný prst: Nie je to tak, ako sa na prvý pohľad zdá!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Posledná príležitosť a motivácia pred povinným očkovaním. Tak nazvali politici príspevok za očkovanie seniorom nad 60 rokov. Niektorí stále ešte váhajú, iní sa chcú opierať o fakty a tvrdia, že si chcú dať pred definitívnym rozhodnutím spraviť test na protilátky. Odborníci však v takomto prípade dvíhajú varovný prst - údajne totiž tieto testy nepovedia nič smerodajné!

Povinné očkovanie alebo posledná motivácia? Politici sa napriek lockdownu rozhodujú pre nepopulárne kroky a v súčasnosti chcú pred Vianocami zvýhodniť najmä tých, ktorí sú proti koronavírusu zaočkovaní, alebo už nákazu prekonali. Seniorov nad 60 rokov okrem toho chcú aj motivovať financiami - každému, kto už bol zaočkovaný a má aj druhú či tretiu dávku chcú vyplatiť „na ruku“ až 300 eur. 

VIDEO Koalícia celú noc brúsila dohodu o lockdowne a poukazoch pre seniorov, nakoniec predstavili riešenie

Koalícia celú noc brúsila dohodu o lockdowne a poukazoch pre seniorov, nakoniec predstavili riešenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Mnohí sa však očkovať nechcú dať a tvrdia, že ak sa aj nakazia, nákazu prekonajú bez problémov. Odborníci však upozorňujú, že každý imunitný systém sa s koronavírusom vyrovnáva inak, a preto aj relatívne zdravý človek môže mať ťažký priebeh. 

Hospitalizácie na koronavírus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Iní, ešte nerozhodnutí, si chcú svoje názory potvrdiť testom na protilátky. Častokrát z ich úst možno počuť: "Možno sa dám zaočkovať, ale prv si otestujem protilátky, či som už nákazou náhodou neprekonal!" Ministerstvo zdravotníctva však v tomto prípade dvíha varovný prst. Podľa slov odborníkov nám totiž protilátky po koronavíruse nepovedia to, o čo sa mnohí chcú opierať.

Ako totiž vysvetlili, koronavírus je vírus, ktorý najčastejšie spôsobuje infekciu horných dýchacích ciest a šíri sa kvapôčkovou infekciou - teda kvapôčkami, ktoré vylučujeme keď kýchame, kričíme, kašleme a podobne. Jeho inkubačná doba je rôzna, a to od troch dní až do dvoch týždňov. Treba pripomenúť, že koronavírus prenášajú aj tí ľudia, ktorí na prvý pohľad nemajú žiadne príznaky - ide o asymptomatických ľudí, ktorí však šíria infekciu. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Protilátkový test nestačí

A práve tieto spomenuté faktory spôsobujú, že sa tu masovo a ťažko kontrolovateľne šíri nákaza. "Vzhľadom na to sú pre dôkaz infekcie vírusom SARS-CoV-2 a posúdenie infekčnosti konkrétneho jedinca nevyhnutné priame diagnostické metódy, ktoré dokazujú prítomnosť vírusu v sekrétoch a epitelových bunkách dýchacích ciest. Zlatým štandardom dôkazu prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 je metóda (real-time) RT-PCR, prípadne antigénového testovania so zohľadnením správnej indikácie, časovania a limitácií jednotlivých priamych diagnostických metód," informovalo ministerstvo. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

Poukázali však aj na výroky prezidenta Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloša Jeseňáka. Ten totiž upozornil, že po prekonaní sa síce tvoria v imunitnom systéme protilátky, je ich však viac druhov - a to proti proteínu N či proti proteínu S. Ako dodal, v súčasnosti je už známe, že až pätina nakazených pacientov si nemusí vytvoriť protilátky. Tento problém nastáva najmä pri asymptomatických či miernych priebehoch infekcie.

"Podľa súčasných vedomostí vyšetrenie protilátok nie je indikátorom pre rozhodovanie sa pre očkovanie či podanie tretej dávky,“ upozorňuje uznávaný profesor. Následne uviedol, že vyšetrenie protilátok, nakoľko má pacient šancu reinfekcie nákazy, nie je bežnými testami na protilátky na trhu možné. A to z dôvodu, že len niektoré vedia zachytiť neutralizačné protilátky. Práve vďaka nim sa vie imunitný systém ochrániť pred nákazou koronavírusom. Na druhej strane, testy na protilátky založené na pôvodnom S proteíne podľa Jeseňáka nehovoria prakticky nič o ochrane pred novými variantmi vírusu.

Pozor na nedostatočnú ochranu 

Slová Jeseňáka dopĺňa ďalšia odborníčka - predsedníčka Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie Monika Czirfuszová. Tá upozorňuje, že dôkaz protilátok proti koronavírusu je doplnkovou metódou, ktorá môže byť použitá ako podporná metóda v kombinácii s metódami priameho dôkazu SARS-CoV-2.  „Samotná prítomnosť protilátok proti SARS-CoV-2 u neočkovaného jedinca bez predchádzajúceho priameho dôkazu infekcie metódou real-time RT-PCR znamená iba pravdepodobný kontakt s vírusom SARS-CoV-2 pred zhruba viac ako dvomi týždňami, bez možnosti posúdenia, kedy k infekcii došlo, a či daná hladina protilátok zabezpečuje dostatočnú ochranu voči reinfekcii," vysvetlila mikrobiologička. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako následne uviedla, protilátková odpoveď na koronavírus je súčasťou komplexnej imunitnej odpovede organizmu a do veľkej miery je individuálna a podmienená rôznymi faktormi. "A to interakciou imunogénnych súčastí mikroorganizmu a imunitných mechanizmov hostiteľa, ďalej tiež vekom či pridruženými ochoreniami hostiteľa a mnohými ďalšími faktormi. Okrem toho je známe, že ochrana získaná prekonaním infekcie COVID-19 časom slabne,“ poukázala Czirfuszová.

Ministerstvo zdravotníctva okrem toho upozornilo aj na ďalšiu vec - ak aj niekto chce po prekonaní vírusu získať status "prekonaný" a mať o tom potvrdenie aj v tzv. covid pase, musí mať pred menej ako 180 dňami pozitívny PCR test. Inými slovami - danému človeku nepostačí na získanie Green pasu, alebo teda digitálneho európskeho covid pasu test na protilátky, ale musí mať prekonanie ochorenia potvrdené pozitívnym PCR testom. 

Viac o téme: OčkovanieProtilátkyKoronavírusMiloš JeseňákTest na protilátky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu