Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

UNESCO rozšírilo územie bukových pralesov na Slovensku na zozname svetového dedičstva

Národná prírodná rezervácia Havešová, súčasť Karpatských bukových pralesov
Národná prírodná rezervácia Havešová, súčasť Karpatských bukových pralesov (Zdroj: TASR - Jana Ďurašková)

BRATISLAVA - Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva - bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Rozšírenie sa týka Vihorlatského pralesa a prírodných rezervácií Havešová, Rožok, Udava a Stužica. Všetky boli na zoznam UNESCO zapísané v roku 2007.

Slovensko požiadalo výbor aj o začlenenie prírodnej rezervácie Kyjovský prales, avšak neúspešne. Výbor slovenskej vláde odporučil, aby pred opätovanou žiadosťou o zapísanie Kyjovského pralesa rozšírila ochranné pásmo okolo rezervácie a prepojila ho s ochranným pásmom zapísanej lokality Vihorlatský prales. Rozšírenie územia bukových lesov zapísaných v zozname svetového dedičstva dosiahli aj Česko, Bosna a Hercegovina, Francúzsko, Taliansko, Severné Macedónsko, Poľsko a Švajčiarsko.

Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo toto rozhodnutie prijal počas svojho 44. zasadnutia, ktoré sa v týchto dňoch koná v čínskom meste Fu-čou, a to prevažne formou videokonferencie. Lokalitu Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy zdieľa Slovensko s Nemeckom, Ukrajinou, Rakúskom, Albánskom, Belgickom, Bulharskom, Chorvátskom, Talianskom, Rumunskom, Slovinskom a Španielskom (zápis v roku 2007, rozšírenie v rokoch 2011 a 2017).

Staré bukové pralesy Karpát a ostatných regiónov Európy sú príkladom trvajúcej postglaciálnej a ekologickej evolúcie terestriálnych ekosystémov. Sú unikátnym príkladom rozšírenia bukov (Fagus sylvatica) v rôznych prostrediach severnej pologule a zároveň sú domovom množstva ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Na Slovensku tvoria súčasť Národného parku Poloniny a Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. V rámci rozšírenej pamiatky predstavujú najcennejší ekosystém. Slovenské bukové pralesy zapísali spolu s ukrajinskými do Zoznamu svetového dedičstva počas zasadnutia výboru UNESCO 28. júna 2007 v meste Christchurch na Novom Zélande.

Na zoznam pribudla aj vôbec prvá prírodná lokalita v Česku

Jizerohorské bučiny nachádzajúce sa sa na severe ČR boli v stredu zaradené na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO. Rozhodol o tom Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo. Bučiny sa na tento zoznam dostali ako vôbec prvá prírodná lokalita v ČR, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Jizerskohorské bučiny zaberajú približne 27 štvorcových kilometrov na severnom úbočí Jizerských hôr od obce Oldřichov v Hájích po kúpele Libverda. Územie je pozoruhodné zmiešanými a bukovými lesmi na strmých svahoch s unikátnou geomorfológiou. Ich najcennejšia vnútorná časť má zhruba desať štvorcových kilometrov a okolo nej je ochranné pásmo s veľkosťou približne 17 štvorcových kilometrov. Ide o jedno z najzachovalejších a najcennejších území v Chránenej krajinnej oblasti Jizerské hory, píšu Novinky.cz.

Riaditeľ Agentúry ochrany prírody a krajiny (AOPK) František Pelc po skúsenostiach z iných prírodných lokalít zaradených na zoznam UNESCO však nepredpokladá, že by záujem turistov o toto miesto výrazne stúpol. "Navýšenie návštevnosti v súvislosti s fenoménom UNESCO je spravidla v rádoch percent - päť, desať, dvadsať. To nie je nič dramatické," povedal.

Podľa Korčoka je to dobrá správa 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) považuje za dobrú správu, že pätica slovenských lokalít bola opätovne zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu slovenskej diplomacie.

"Je to dobrá správa pre našu krajinu. Ide o výnimočné pralesy s unikátnym biotopom, v ktorých niektoré buky majú až 240 rokov. Pre Slovensko sa zápisom ukončila dlhoročná snaha zabezpečiť adekvátnu ochranu tohto vzácneho územia," vyhlásil Korčok.

Slovensko bolo súčasťou nadnárodnej nominácie Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy spoločne s ďalšími 12 európskymi krajinami. "S aktuálne 94 komponentmi v 18 krajinách ide o najväčšiu lokalitu na Zozname svetového dedičstva UNESCO," uviedli z ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Viac o téme: PralesUNESCOBukové lesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu